İstanbul Modafen Koleji'nde görev yapan 31 yaşındaki İpek Onaran, 16 yaşında başladığı triatlonda yurtiçi ve yurtdışında sayısız başarıya imza attıktan sonra Avustralya'daki dil eğitimi nedeniyle 2006'da spora ara verdi. 2013'te Türkiye'ye döndükten sonra yeniden triatlona başlayan İpek Onaran, 2014'te 1.9 kilometre yüzme, 90 kilometre bisiklet ve 21.1 kilometre koşudan oluşan Ironman 70.3'te ülkemizi temsil ederken, elde ettiği derecelerle 2015'te Avusturya'da düzenlenen dünya şampiyonasına katılmayı başardı ve kendi kategorisinde 8'inci oldu.

Bu yıla fırtına gibi başlayan İpek, 22 Mayıs'ta Avusturya'da 30-35 yaşta 48 atlet arasından üçüncü, 12 Mayıs'ta İtalya'da ikinci olarak ikinci kez dünya şampiyonası vizesi aldı. "Tek hayalim hava trafik kontrolörü olmaktı" diyen başarılı sporcu bu amaçla dil eğitimi için Avustralya'ya gidince spora ara vermek zorunda kaldığını belirterek, "3 yıl önce döndüm ve haftada 18 saat çalışarak müthiş bir tempo içine girdim. Geçen yıl tek amacım dünya şampiyonasına katılmaktı ve başardım. Bu yıl kendime her yarışta kürsü hedefi koydum. Avusturya ve İtalya'da bunu başardım. 7 Ağustos'ta Polonya'da yarışıp ardından 4 Eylül'de yine Avustralya'da düzenlenecek dünya şampiyonaya katılacağım ve Türkiye'ye madalya ile döneceğim" diye konuştu. 
Türkiye'nin en başarılı triatletlerinden biri olan İpek Onaran'ın dünyanın en zorlu yarışındaki başarıları, matematik öğretmeni olarak görev yaptığı İstanbul Modafen Koleji'ndeki öğrencilerine de örnek oldu. Onaran, pek çok öğrencinin kendisinden esinlenerek triatlona başladığını, okulda yakın zamanda bu sporun kurslarının açılacağını söyledi. 

EN ZORLU YARIŞ

İronman fikri, ilk kez 1978 yılında ortaya çıktı. İlk yarış, aynı yıl Havai Waikiki'de yalnızca 15 kişinin katılımıyla yapıldı. İlerleyen yıllarda hızla yayılan ve her yıl Amerika'dan Avrupa'ya, Asya'dan Avustralya'ya kadar tüm kıtalarda yapılan Ironman, 3.8 km yüzme, 180 km bisiklet ve 42 km koşu parkurundan oluşuyor. Ironman'deki mesafelerin yarısından oluşan Ironman 70.3'te ise katılımcılar 1.9 km yüzme, 90 km bisiklet ve 21.1 km koşu parkurunu en kısa sürede tamamlamaya çalışıyor. 

Ergin KARATAŞ / İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi