Kafkas Cihat Kaya/ İZ GAZETE- AFAD'ın verilerine göre Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Saat 04.17'de gerçekleşen deprem ülkenin birçok noktasından hissedildi. Depremin ardından belediye başkanları, milletvekilleri ve oda başkanlarının katılımıyla basın toplantısı gerçekleştirildi.

23d9d2ce-6531-48ff-82b8-995f955ddfa5

İzmir depreminin acılarını hatırlıyoruz

Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "İzmir depreminin acılarını hatırlıyoruz. Bugün 10 büyük şehri etkisi altına alan felaketle karşı karşıyayız." ifadelerini kullanırken, "Öncelikle Ege Ordu Komutanımız ile görüştük, acil gitmesi gereken yani enkaz altında kalan, evi yıkılan, dışarıdan kalan soğuk havada yaşayan vatandaşlarımıza battaniye, çadır, konteyner ulaştırmamız lazım. Bununla ilgili 17-18 saatlik TIR yolculuğu yerine hava yolu ile yapabilir miyiz diye baktık ve AFAD üzerinden bunu gönderdik. Serbest Bölge Başkanımız Harun Bey ile görüşme yaptık ve 230 kişilik uçak birkaç saate burada olacak ve acil kurtarma ekiplerimiz ve acil girmesi gereken ekipmanları da burayla gönderiyor olacağız. Ayrıca 9 bin kişilik mobil aş evini de 3 bin kişilik aş evinin yanına gönderdik. Onun dışında bizim 'bir kira bir yuva' döneminde yaptığımız bir kampanya vardı.Onu da yarın açacak şekilde planlaması yapıldı. Yine bu vatandaşlarımız için bunu başlıyor olacağız. Biz İzmir üzerinden battaniye ve uyku tulumu kampanyası başlatacağız. Bunu yanında 1 kişilik yemek katkısı isteyeceğiz. Nakit yardım kampanyası açmayacağız. Sadece bu üçü için açacağız. Hijyen temizlik malzemeleri, kazak bot kampanyaları da açacağız ve vatandaşların katkıları ile vatandaşlarımıza ulaştıracağız. Adana’yı da lojistik koordinasyon merkezi olarak hedefliyoruz. Belediye başkanımız ile görüştük depolarını açacak. İzmir’den kampanyayı depolayacağımız alan İZFAŞ Fuar alanımız olacak. TIR başka türlü alana giremiyor. Kolay girilecek alan orası. İzmirli vatandaşlarımız şimdiden duyarlılık göstererek ulaştırmaya başladılar" dedi.

34a44f5f-a476-43e5-8a5f-3077ffcc3acb

Çok ağır bir tablo var

 "İzmir deprem sırasında dayanışma örneği göstermiştir" ifadelerini kullanan Soyer, "Şimdi de buna çok ihtiyaç var. Çok ağır bir tablo var ortada. Kahramanmaraş’tan çok ağır haberler geliyor. Bu kampanyayı büyütmek zorundayız. AFAD ile Valimiz talimatları ile devam edeceğiz. STK’lar ve yerel yönetimler ile geçen depremde gösterdiğimiz dayanışma örneğini sürdüreceğiz. Bir mobil ameliyathanemiz hazır onu da çıkarıyoruz. Bunun adına 'Umut Hareketi' dedik. Uzun soluklu bir süreç yürütmek zorunda gibi duruyor. Acil olabileceğini düşündüğümüz ihtiyaçlar var. Bunlar; jeneratör, odun sobası,çamaşırhane, deniz yolu ulaşımı seçenek olarak düşünülebilir, Kızılay ile haberleştik onlardan haber bekliyoruz. Onların talimatları geldiği zaman bir seferberlik başlatabiliriz. Gönüllülerden de destek bekliyoruz. DİSK/Genel-İş çalışanları maaşlarından 100 TL'yi kampanya için ayırma kararı almış. Otel konaklamaları ile ilgili bölge otellerden fiyat alıyoruz. Yaklaşık 2 bin 500 vatandaşımız için bununla ilgili çalışma yürütüyoruz. İlk adımı 2 bin 500 kişi için atacağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterimiz bizim bu süreçte koordinatörümüzdür. Evini açmak isteyen İzmirli vatandaşlarımıza o bölgeden destek sağlarız" dedi.

Editör: Duygu Kaya