İZBAN' da başlayan '+ Para ' uygulaması ESHOT' a da uyarlanacak. 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren yeni tarifeye göre metropole sonradan bağlanan uzak ilçelerde 5 lira 70 kuruş ile 5 lira 72 kuruş arasında değişen tam bilet ücretleri belirlenmişti. Buna ilaveten, ESHOT tarafından belirlenecek sınır mesafenin (İZBAN'da 25 kilometre olarak belirlendi) aşılması halinde ekstra gidilen her kilometre için vatandaştan belli oranda ücret alınacağı Aziz Kocaoğlu tarafından açıklandı.

CHP işin kolayını bulmuş görünüyor. Bir daha belediye başkanı olmayacak Kocaoğlu'na, halkın tepkisini çeken tüm uygulamaları yaptırarak, yeni adayını, bir umut olarak seçimlere sokmayı düşünüyor. Halkı soyup soğana çeviren CHP değilmiş gibi davranılıp, günahlar Kocaoğlu'nun gidişi ile temizlenmiş sayılacak. Muhalefet partisi olmanın gereklerini yerine getiremeyen CHP'nin, yerel yönetimlerdeki uygulamalarının da iktidar partisinin mantığı ile uyumlu olduğu anlaşılıyor.

İzmir'deki 19 ilçeyi kapsayan bu uygulama ile toplu taşıma ücretleri zamlanmış olacak. Kınık, Bergama, Dikili, Aliağa, Foça, Menemen, Kemalpaşa, Torbalı, Ödemiş, Beydağ, Bayındır, Tire, Kiraz, Çeşme, Urla, Seferihisar, Menderes, Karaburun ve Selçuk ilçeleri ile bu ilçelere bağlı beldeler arasında çalıştırılan hatları kapsayan zam uygulamasının büyük tepki çekmesi kaçınılmazdır.

İZBAN zammı konusunda yeterince yığınsal ve sert bir tepkinin gösterilmemiş olması İBB'nin iştahını kabartmıştır. CHP'ye büyük oranda oy desteği veren İzmir halkının 'YIPRATMAYALIM' baskısından kurtulması gerekiyor. Yerel yönetimlerin, halkın zararına yol açan her kararını yıpratmak gerekir. Kendi hakkımızı korurken, cebimizdeki parayı kimin aldığının önemi kalmaz. Eğer tepki vermez ve geri adım attıramazsak, CHP'nin oylarının da hızla düştüğüne tanık olunacağı kesindir. Küsen seçmenin sandığa gitmemesi veya diğer partilere yönelmesi olasıdır. AKP'ye oy kayması olmayacağını, peşin olarak kabullenmek hata olur. Büyükşehir belediyeciliği anlamında İBB yönetiminin kötü işlere imza attığının üstünü örtmek mümkün değildir.

Ulaşım zamlarına karşı çıkmanın temel dayanağı, ulaşım politikası olmalıdır. Alternatif bir ulaşım planı ve uygulaması yaratılmalı, kâr etmeye dayalı taşımacılık sistemine karşı çıkılmalıdır.