Bir süredir Bornova Belediyesi’nde çalışan memurlardan telefon alıyorum.

Konu şu: 5393 sayılı belediye kanunu ve 657 sayılı memur haklarını düzenleyen yasalar gereği her yıl açılması gereken, ‘Görevde yükselme’ ve ‘Unvan değişikliği’ sınavları, yaklaşık 10 yıldır yapılmıyor. Çalışanlar bunun liyakat temelli kadrolaşmanın önünde engel olduğunu düşünüyor.

Yasal olarak tarifi olsa da sınavın açılıp açılmamasıyla ilgili inisiyatif belediye başkanlarında. Çünkü konu ile ilgili birçok kez dava açılmasına rağmen sonuç alınamamış.

Hem belediye başkanlarının büyük çoğunluğu değiştiği için, hem de Cumhuriyet Halk Partisi uzunca süredir ‘liyakat’ vurgusu yaptığı için çalışanlarda da beklenti arttı.

Devlet memurlarının ‘Görevde yükselme’ ve ‘Unvan değişikliği’ sınavlarının süreci her sene Ocak ayının ilk haftası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile başlıyor. Şubat ayının ortalarına kadar da süreç devam edebiliyor.

Bornova Belediyesi’nden bana ulaşan kamu emekçileri, “Bornova Belediyesi’nde görev aldığı ilk günden beri personel ile sıcak temas halinde olan Sayın Mustafa İduğ memur çalışanlarına da merakla bekledikleri müjdeyi verecek mi?” diye sormamı istedi, bu köşeden sormuş olayım.

***

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yetki Birleşik Kamu İş’e bağlı Tüm Yerel Sen’den KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen’e geçince, yüzde 70’leri bulan zamla yapılan Toplu İş Sözleşmesi’ne, Başkan Tunç Soyer’in de özel isteği ile sınavların açılması maddesi de konuldu. Yani, inisiyatif kendisinde olmasına rağmen, başkan Tunç Soyer bu talebi TİS ile bağıtladı.

Belediye bünyesinde çalışan mühendis, tekniker vs. birçok çalışan kendi mesleğini yaparak ilgili özlük haklarına sahip olmak istiyor. Bornova Belediyesi’nde en son 10 yıl önce açılan ve acil bir ihtiyaç haline dönüşmüş olan sınavlar açılacak mı açılmayacak mı? Bana ulaşan Bornova Belediyesi emekçileri bu sorunun cevabını heyecanla bekliyor. Belediye’nin personel müdürüne sitemlerini de sıkça dile getiren çalışanların notu şöyle: “Biz Mustafa İdug’un personel gelişimine çok önem verdiğini ve kendini eğitim ve mesleki anlamda geliştiren personele hak ettiği zemini hazırlayacağına inanıyoruz. Bornova Belediyesi’ndeki iş barışına ve verimliliğe çok büyük katkı sağlayacak unvan değişikliği sınavının açılmasını dört gözle bekliyoruz”

Benim sorum ise şu: Bu sınavlar kötü ya da gereksiz ise neden CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sınavları açacağını TİS’e koyduruyor? Yok, iyi ve gerekli ise neden CHP’li diğer Belediye Başkanları bu konuda adım atmıyor. Cumhuriyet Halk Partisi, liyakat temelli kadrolaşma vaadini nasıl hayata geçirecek? Ve bu hayata geçiriş, her belediyede farklı şekillerde mi olacak?

Cevap gelirse yazarız, gelmezse yeniden sorarız.