BİLGE CAN ÜNBAL YILMAZ/ İZ GAZETE-

İzTV’de yayınlanan Özgür Coşkun ile Sektör programının konuğu İzmir Seyyar Esnaf Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin oldu. Laçin seyyar esnafının sorunlarını, çözüm yollarını ve Türkiye genelinde yaptıkları örgütlenme çalışmalarını anlattı.

photo1671198995 (3)

İzmir'de geri dönüşüm sektöründen midyecisine, kestane ve simitçiden çiçekçi ve baloncuya kadar 100'den fazla iş kolunda 250 bin sokak emekçisinin günlük olarak sosyal güvencesiz çalıştığına dikkat çeken İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin siyasetçilerin artık kendilerini görmezden gelemeyeceğini belirtti. Bu emekçilerin İzmir'e günlük 30 milyon TL yıllık ise 10 milyar TL'lik ekonomik katkı koyduğunu vurgulayan Laçin, “Üreticiden doğrudan alıp sokak aralarında vatandaşa çok daha ucuza ulaştırdığımız ürünler sayesinde İzmirlilerin yaklaşık 15 milyon TL'si her gün cebinde kalıyor. Basit usulde vergilendirilen İzmirli seyyar satıcıların devlete katkısı ise yıllık 4 milyar TL civarında” diye konuştu. Bu denli emek yoğun çalışmalarına karşın, bugüne kadar ötekileştirilen sokak emekçilerini de artık kendi gücünün farkına varıp örgütlendiğini aktaran Laçin, “Basit bir örnek vermem gerekirse İzmir’deki 128 Esnaf ve Sanatkârlar Odasına aktif ve pasif toplam 129 bin 742 kayıtlı üye bulunuyor. Sokak emekçileri ise bu sayının neredeyse 2 katı kadar. Fakat bizler artık yok sayılmak istemiyoruz” ifadelerini kullandı. 

'TBMM'DE OLMALIYIZ'

Roman ve esnafın Meclis’te temsil edilmesine karşın, aileleriyle 1 milyona yaklaşan oy potansiyeline sahip İzmirli seyyar satıcıların Meclis'te olmamasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Laçin, “Biz niye Meclis'te yokuz? Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yerel yönetimlerle olumlu ilişkiler içinde olmayı sürdüreceğiz. Fakat deyim yerindeyse artık bizim kendi göbeğimizi kendimizin kesme zamanı geldi. Bizim sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi hiç kimse bizim kadar iyi bilemez ve anlatamaz. O nedenle bizler de önümüzdeki süreçte TBMM'de temsil edilmek istiyoruz” dedi.

İŞSİZLİK DÜŞSÜN

Ülke genelindeki sokak satıcılarının kayıt altına alınması ve devletin vergi kaybının önlenmesi için yıllardır seslerini duyurmaya çalıştıklarını kaydeden Laçin şöyle konuştu: “Eğer bu başarılmış olsaydı bugün gayri safi milli hasılaya her yıl yüzde 10 kadar katkı sağlıyor olurduk. Yine söylediklerimiz dinlenmiş olsaydı üretici ile tüketiciyi daha hızlı buluşturup vatandaşımız gıda ürünlerini çok daha ucuza almasını dolayısıyla gıda enflasyonunu da bu denli artmamasını sağlayabilirdik. Ayrıca kayıt altına alındığımızda da verginin yanı sıra başta yüzde 25'lere yaklaşan genç işsizlik çok daha düşük olurdu.”   

İZMİR'DE 1 MİLYON OY 

Parti genel başkanlarına da seslenen Laçin, “Özellikle CHP, HDP gibi partiler bizlerin yanında yer alıyor; birlikte çalıştaylar düzenliyoruz. Fakat dışarıdan davulun sesi hoş gelir. Biz sesimizi içeride, yani Meclis'te dile getirmekte zorlanıyoruz. Artık bu sesi içerden de duyurmak istiyoruz. Bunun için de mutlaka TBMM çatısı altında temsil edilmeliyiz. Parti liderlerinin de sadece İzmir'de 1 milyona yakın oy potansiyeli bulunan seyyar satıcılarla ülke çıkarları için gönül birlikteliği yapacaklarına inanıyoruz” diye konuştu.

TEHDİT EDİLİYORUZ

Seyyar esnafının örgütlenmesini istemeyenlerce tehdit edildiklerini söyleyen Laçin, “Almadığımız tehdit kalmadı. Çünkü rantçıların ayağına basıyoruz. Komisyoncuların ayağına basıyoruz. Basmaya da devam edeceğiz. Biz bunları aradan çıkaracağız. Biz görüyoruz bu aracılarını komisyoncuların, tonlarca ürünü depolarda çürüttüğünü. Biz görüyoruz Menderes’te üreticinin 5 liraya satamadığı üzümü bunların 80 liraya sattığını. O yüzden halkımızın cebine göz dikenlerin ayağına basmaya devam edeceğiz. Üreticin yanında olmaya devam edeceğiz. Örgütlenmeye ve halkı bilinçlendirmeye devam edeceğiz” dedi.


 

Editör: Duygu Kaya