Cengiz Aldemir/ANKARA- Toplumun değişik kesimlerinin ciddi anlamda etkilendiği şiddet olaylarında en dezavantajlı kesimin kadınlar ve çocuklar olduğunu, bu kesimlerin yanında ciddi iş yükü ile karşı karşıya kalan sağlık çalışanlarının da bulunduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, "Şiddet olayları ülkemizin her yerinde gün geçtikçe çok hızlı bir şekilde artarken, İçişleri Bakanlığı'nın son 1,5 yıl içerisinde toplumsal güvenliğe katkı sağlayacağını söylediği 'Çarşı ve Mahalle Bekçileri"ni istihdam ettiğini bilmekteyiz. Bu bağlamda, İçişleri Bakanlığı tarafından polis ve jandarmanın yanı sıra oluşturduğu "çarşı ve mahalle bekçileri" sisteminin etkinliğini ve toplumsal faydasının araştırılması gerekmektedir" dedi.

YAŞANAN ŞİDDET ÖRNEKLERİ

En son Başak Cengiz olayında kullanılan samuray kılıcını ve bazı acı örnekleri paylaşan Serter, "İzmir'in Yeşilyurt semtinde "yol verme” yüzünden kavga çıktı. Bu kavgada demir çubuklar ve bıçaklar kullanıldı. Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde, 20 yaşındaki Eren Alankılıç, elindeki tabancayla önce annesini ve babasını öldürdü, daha sonra kendi yaşamına son verdi. Geçtiğimiz Pazar günü, istanbul Maltepe'de oynanan bir maç sonrası, iki takım taraftarları arasında kavga çıktı. Bu kavgada taşlar ve bıçaklar konuştu. Geçtiğimiz günlerde, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Kampüsüne çocuklarını getiren aile, önce doktorlara sonra da hemşirelere saldırdı.

Geçtiğimiz haftalarda, Yenimahalle'deki, bir alışveriş merkezi önünde, bir grubun sözlü ve fiziksel tacizine uğradıklarını iddia eden 2 genç kız, olay yerinden geçen 28 yaşındaki Haydarcan Kılıçdoğan'dan yardım istedi. Kılıçdoğan ile gruptakiler arasında tartşma çıktı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi sonucu ağır yaralanan Kılıçdoğan, kaldırıldığı Hastanede hayatını kaybetti. Bunlar kamuoyuna yansıyan toplumsal şiddet olaylarından sadece birkaçı" ifadelerini kullandı.  

GÜVENLİK SİSTEMİ  BU VAKALARI NEDEN ÖNLEYEMİYOR?

Türkiye'de, kadına karşı şiddet vakalarının önünün alınamadığını, kadınların sadece evlerinin içinde değil, sokak ortasında şiddet görerek çocuklarının gözü önünde öldürüldüklerini kaydeden CHP'li Serter, "Ülkede toplumsal şiddet vakalarına dair durum buyken, "Toplumsal güvenlik sistemimiz neden bu vakaları önleyemiyor?”  

Bu sorunun muhatabı olarak görünen belki de en önemli Bakanlık, İçişleri Bakanlığı. Haziran 2020'de; TBMM'den geçen kanun sonrasında Bakanlık, "Mahalle ve Çarşı Bekçileri"ni istihdam etmeye başladı. Sayılarının 30 bini geçtiği söylenen bu "bekçilerin" esas görevinin toplumun huzurunu sağlamak olduğunu söyleyen Bakanlığa her gün artan toplumsal şiddet olaylarının neden önlenemediğini sormak gerekir" dedi.

BEKÇİLERLE İLGİLİ SORU İŞARETLERİ VAR

330 binden fazla polise sahip olan ülkede, organize edilen "bekçi" sistemiyle ilgili soru işaretleri bulunduğunu vurgulayan Serter, farklı kesimlerin mağdur olduğu ve şehirlerin herhangi birisinde görülen şiddet olaylarının önlenmesi noktasında söz konusu bekçilerin adının geçmediğini vurguladı.

BU SİSTEMİN OLUŞMA NEDENİ ARAŞTIRILSIN?

Bekçilik sistemin amacının ne olduğu ve neden oluşturulma gereği duyulduğunun araştırılması gerektiğini söyleyen Serter,  "Bütün bunların yanında, ülkemizde söz konusu şiddet vakalarının nasıl önüne geçilmesi gerektiği de ayrıca acil olarak tartışılması gereken bir konudur. Savunmasız kişilere yönelik artan şiddet vakalarının önüne etkin önlemler alarak geçilmesi ve alınması gereken acil tedbirlerin araştırılması amacıyla Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz."

Editör: Haber Merkezi