ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE - İlkokul öncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencileri, önümüzdeki hafta pazartesi yüz yüze eğitime başlıyor. Yüz yüze eğitime başlamadan önce Türkiye’deki 120 bin öğretmene test yapılması gerektiğini savunan Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Orhan Yıldırım, “Türkiye gibi bir ülkede yaklaşık 120 bin öğretmenin hiç birinin Kovid-19 olmaması kimsenin açıklayabileceği bir ifade değil. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı’nın her türlü riskten kendisini arındırması için öğretmenleri pazartesine gününe kadar teste sokup sonucunu aldıktan sonra öğretmenlerin, öğrencilerin karşısına çıkmalıdır” ifadelerini kullandı.

ÖĞRETMENLERE KOVİD-19 TESİ YAPILMALI

Türkiye’de okul öncesi ve ilkokul 1 sınıf öğrencilerinin yüz yüze eğitimin önümüzdeki hafta başlayacağını, eğitime başlamadan önce öğretmenlere Milli Eğitim Bakanlığı tarafından test yaptırılması gerektiğini söyleyen Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti,

“Test sonucunun alınma süresine göre; iki günse iki gün, üç günse üç gün önce öğretmenlerin tamamına test yaptırılması gerekiyor. Türkiye gibi bir ülkede yaklaşık 120 bin öğretmenin hiç birinin Kovid-19 olmaması kimsenin açıklayabileceği bir ifade değil. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı’nın her türlü riskten kendisini arındırması için öğretmenleri pazartesine gününe kadar teste sokup sonucunu aldıktan sonra öğretmenlerin, öğrencilerin karşısına çıkmalıdır. İçlerinde Kovid-19 olan öğretmen mutlaka vardır. Bir kişidir, on kişidir, elli kişidir ama sayısal olarak bunların olmaması ihtimali bile olamaz. Bu yüzen hiç olmazsa testi pozitif çıkanlar karantinaya alınıp onarın yerine başka bir öğretmen, çocuklarımızın karşısına çıkar. Daha sonraki günlerde, öğretmenin Kovid-19 olması olağan, bunu bakanlık test edemez ama başlangıçta 120 bin öğretmene bu testi yapabilecek kapasite Türkiye’de rahatlıkla var. Böyle bir şeyi yapmıyor olması riski ve sorumluluğu üzerine almak demektir. Biz burada Milli Eğitim Bakanlığı’nın büyük bir ihmal gösterdiğini düşünüyoruz.”

VELİLER TEDİRGİN

Çocuklarının Kovid-19 olup eve getirme riski nedeniyle veliler tedirgin olduğunu söyleyen Yıldırım, “Bu riski azaltmanın en güzel yanı, bahsetmiş olduğumuz bu testti yaparak testin sonucuna göre pozitif çıkanlar okullara gönderilmedi derlerse velilerin de içi daha rahat olur. En azından hiç kimse okuldan bulaştı, öğretmenden bulaştı riski ile karşı karşıya kalmaz. Biz Eğitim İş Sendikası olarak 120 bin öğretmene mutlaka okullar açılmadan birkaç gün öncesinde test yapılmasını istiyoruz. Ona göre de çocuklarımızı ve ailelerimizi daha sağlıklı ve riski daha az olan bir ortamda, yüz yüze eğitime çağırmalarının akılcı ve bilimsel yöntem olduğu noktasında Milli Eğitimi uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi