TUGAY CAN / İZGAZETE - Yeni çıkarılan 695 ve 696 sayılı KHK'ların yarattığı karışıklığı gazetemize değerlendiren Genel-İş 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız, DİSK olarak koşulsuz şartsız kadro talebiyle yola çıktıklarını, bu nedenler arşiv soruşturmasına DİSK olarak kesinlikle karşı çıktıklarını aktardı. Yıldız, “Bu durum 20 yıldır İz-Enerji ve İZELMAN’da çalışan arkadaşlarımızı mağdur edebilecek bir durum.” dedi. Yıldız ayrıca AKP’nin 695 ve 696 sayılı KHK’lar ile yapılan düzenlemenin yeni bir şey olmadığını savundu. “2004’te kendi kaldırdıkları sistemi yeni bir şeymiş gibi pazarlıyorlar. Ancak DİSK olarak AKP’nin ne yapmaya çalıştığını çok iyi biliyoruz.” şeklinde konuştu.

BİRKAÇ BÜROKRAT DAYATMASI!

Ayın dördünde DİSK Genel Merkezi’nin, Çalışma Bakanı ile görüşerek yasanın belediye şirketlerini kapsamadığıyla ilgili bir belge aldığını kaydeden Yıldız, “Bizim hukukçularımız, dışarıdaki hukukçular, bürokratların da büyük çoğu bizim gibi düşünmesine rağmen, İzmir’de birkaç tane bürokrat, ısrarla KHK belediye şirketlerini de kapsıyor deyip, belediye çalışanlarını istenilen arşiv soruşturmasına tabii tutmaya çalıştı.” dedi.

Belediyenin meseleye dair sorularıyla ilgili Çalışma Bakanlığından talepte bulunduğunu, buna ek olarak, bir belge daha geldiğini, bu belgenin kendilerine de ulaştığını ifade eden Yıldız, “Bakanlık tarafından verilen yazıda yeniden yasanın belediyenin hiçbir şirketini kapsamadığını açık açık belirttiler. Ortadaki sıkıntı kalktı. Sıkıntının kalkmasına rağmen birkaç bürokrat dayatmalara devam etti. Bugün, valilikte yapılan görüşme sonucu sıkıntı tamamen kalkmış oldu.” Dedi.

“BİZ DİSK OLARAK EN BAŞINDAN BERİ KARŞI GELDİK”

AKP iktidarının 15 yıldır bu ülkede emeklisinden tutun emekçisine, bu ülkede yaşayan bütün halklara yaşam hakkı tanımadığını belirten Yıldız, “Biz zaten överek anlattıkları kadronun bizi kapsamadığını söyledik. 450 bin kişiye kadro dediler. Ancak bakılacak olursa 200 bin kişiyi güvenlik soruşturması sonrasında istihdam edilemeyeceği ortada.” Bu yöntemin AKP açısından bir çeşit temizlik de olduğunu ifade eden Yıldız, “Dava açamıyorsunuz, Yargıtay yolu kapalı, itiraz hakkı yok. Elimizde hiçbir şey yok. Ne ile suçlandın? Fetö ile. Bitti. Biz DİSK olarak buna en başından beri karşı geldik.” ifadeleriyle işçinin yargı yolunun da kapanmış olduğunu savundu.

“KENDİ ADIMA DEĞİL İŞÇİ SINIFI ADINA ÖZÜR BEKLİYORUM”

Aynı yerlerde çalışıp başka sendikalarda örgütlü olan İz Bel-kom’dan da bahseden Yıldız isim vermeden “Feragatnameyi ve işveren tarafından dağıtılan belgenin aynısını, işveren gibi, işçilere dağıtıp, imzalayın, ayın on birine kadar imzalamazsanız iş akdiniz fesh edilecek diyen sendikacılar var.” ifadeleriyle işçileri belgeyi imzalamaya teşvik eden sendikacıları eleştirdi. Yıldız, “Geçenlerde bir tane şube başkanı ile görüştüm. Doğru yapmıyorsunuz, burada işçinin aidatıyla maaş alıyorsunuz, tavrınızın işçiden yana olması gerekir. Durmanız gereken yer işçinin yanıdır, dedim. Buna rağmen dedikleri şey sadece belediye şirketleri bu kapsamın dışında kalır evrağını alırsanız ben sizden özür dileyeceğim oldu. Bu anlamda kendi adıma değil, işçi sınıfı adına bir özür dilemesini bekliyorum.” ifadelerini kullandı.

Yıldız ayrıca, belgeyi imzalamamalarının bir diğer nedeni olarak da güvenlik soruşturması ve sınava tabii tutulmayı gösterdi. Yıldız, “Biz buradaki duruşumuzda belediye işçilerinin de mağduriyetini gidermiş olduk.” dedi.

“İŞVEREN KUYRUKÇULUĞU YAPAN DEĞİL…”

İşçilere de seslenen Yıldız, işçinin örgütleneceği tek adres olarak sendikayı gösterdi. “Sendikayı tercih ederken, işveren kuyrukçuluğu yapan değil, işçinin yanında olan, gerçekten işçinin aidatıyla maaş aldığının bilincinde olan, asıl patronun işçiler olduğunu bilerek davranan sendikaların ve sendikacıların yanında durması gerekiyor. Biz DİSK olarak bunu başardık.” dedi.

Genel-İş ailesi olarak gece-gündüz çalıştıklarını ifade eden Yıldız, “Geçtiğimiz 4-5 gün içerisinde üye arkadaşlarımıza imza atmamaları için 8-10 tane mesaj attık. En başta üyelerimize örgütü dinledikleri için teşekkür ediyorum. İşçi yan yana geldiğinde neyi kazandıklarını bir kez daha gösterdiler.” dedi.

Editör: Haber Merkezi