ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE - Birlik Sağlık Sen Basmane PTT önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Gerçekleşen basın açıklamasında iktidarın verdiği zamla ancak simit ve çay içilebileceğini aktaran Başkan Doğruyol, “Zamanında asgari ücretlilerimiz için yapılan çay simit hesapları maalesef bugün memurlarımız için yapılır olmuştur. Bundan dolayıdır ki bize verilen ilk maaş zamlarımızın bordrolarını yakarak, semaverde çay demleyip, katılımcılara çay-simit ikram ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ZAM DÖNEMERİNDE SONUÇ GENE HÜSRAN

Seyyanen ek zam isteklerini dile getiren Birlik Sağlık Başkanı Ahmet Doğruyol, 2021 yılı ocak ayından itibaren memura yüzde 7.36, memur emeklisine yüzde 7.36, İşçi Bağkur emeklisine yapılan yüzde 8.36 zammı kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade etti. Doğruyol, “Sabit ücretlilerin alım gücünün her geçen gün düştüğü şu ortamda en azından asgari ücretlilerimize yapılan yüzde 21.56’lık zammın memur ve emeklilerimize de uygulanması gerekirdi diye düşünüyorduk ama her maaş zammı döneminde olduğu gibi maalesef sonuç yine hüsran. Yapılan hesaplamalara göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırının yaklaşık 2.600 TL, yoksulluk sınırının yaklaşık 8.500 TL civarında olduğu ortamda, emeklilerimiz açlık sınırında, ya da altında, çalışan memurlarımız ise açlık-yoksulluk sınırları arasında sıkışıp kalmışlardır” dedi.

“TOPLU SÖZLEŞMELER ENFLASYONUN ALTINDA KALDI”

Doğruyol,”Bir hemşire arkadaşımızın yaklaşık üç asgari ücret aldığı zamanlardan, yeni göreve başlayan bir hemşirenin maaşının neredeyse asgari ücrete eşitlenmesi üzücü ve düşündürücüdür. Asgari ücretlimize neden verdiniz demiyoruz? Memurlarımıza hak ettiğini ücreti neden vermiyorsunuz diyoruz? Varlık sebebi mevcut hükümet olan, sözde yetkili sendikanın yaptığı toplu sözleşmelerin hiçbir geçerli hükmü yoktur. Çünkü bugüne dek yaptığınız toplu sözleşmelerin neredeyse hemen hepsi, açıklanan enflasyon rakamlarının altında kalmış ve açıklanan enflasyonla düzlenmiştir. Yani yetkili sendikanın mevcut hükümetle bir ay boyunca tiyatro oynamasına gerek yoktur. Ancak, açıklanan enflasyon rakamları üzerine alınabilecek seyyanen zamlar memurlar adına bir getiri olabilir. Yaklaşık 15 Milyon memur ve emekli hakkını istiyor. Başta Sağlık Çalışanlarımız olmak üzere, en az 1000 TL seyyanen zam istiyoruz. Söz verilip yapılmayan 3600 ek gösterge probleminin çözülmesini istiyoruz. Memura, emeklilere, asgari ücretlilere verilen zammın piyasaya döneceğini, ekonomiyi hareketlendireceğini hatırlatmakta yarar olduğunu, bir kez daha hatırlatıyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi