İZ GAZETE - DİSK/Genel-İş Sendikası İzmir 2 No’lu Şube Fuar Gençlik Tiyatrosu önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Sık sık "Asgari yaşamak istemiyoruz", "Zafer direnen emekçinin olacak", "Yandaşa değil emekçiye bütçe" ve "Ohal kalksın khklar yasaklansın" sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklamasını DİSK Genel İş 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız okudu.

YOKSULLUK SINIRI 5000 TL 

2018 asgari ücreti ile ilgili çalışmalarına başlarken hükümetin işçilerden fedakarlık istemesine tepki gösteren emekçiler, yoksulluk sınırının 5000 TL olduğuna dikkat çekti. 

Arif Yıldız yaptığı açıklamada "Ne zaman işçi haklarına dair bir istek gündeme gelse, ‘ekonomi hassas denge bozulur, fedakârlık lazım’ yanıtı geliyor. Bu nasıl bir dengeyse! Man adasına milyon dolarlar gider bozulmaz. Vergi kaçırılır bozulmaz. Bakanları 55 milyon Euro rüşvet alır bozulmaz. Patron teşvik ister bozulmaz. Vekillerin maaşı artar bozulmaz. Ama ülkenin ekonomisini yaratan işçiye gelince hemen bozuluverir! Ülkemizde daha fazla “feda” hep işçilere, daha fazla “kar” hep patronlara düşüyor." diyerek 6 milyon kişinin açlık sınırında yaşadığını ifade etti.

"ASGARİ ÜCRETLİNİN ALIM GÜCÜ 2018'DE DAHA DÜŞECEK"

2017 yılında asgari ücrete yapılan zammın enflasyon karşısında eriyip, işçilerin reel ücretinin düştüğünü söyleyen Yıldız, 2008 yılı başında aylık 414 ABD doları olan asgari ücretin 2017 Aralık ayı itibariyle 358 dolara gerilediğine dikkat çekti ve "asgari ücretlinin alım gücü 2018’de daha da düşecektir" dedi.

"ASGARİ ÜCRET NET 2300 TL OLMALI"

Son olarak "Ülkemizde asgari ücretle çalışanların ödediği vergi, en zengin yüzde 1’lik kısmın ödediği vergiye eşit.2017 yılında 1777 lira olan brüt asgari ücretin 337 lirası, yani yüzde 19’u vergi dahil kesintilere gidiyor. İşverenlere hazineden prim desteği sağlanırken işçinin asgari ücretinden kesintiye devam ediliyor. Sanki açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşayan patronlarmış gibi, kamu kaynakları patronlara akıyor. Bu da yetmiyor! Asgari ücretliden fedakarlık isteniyor!" denilen açıklamada, işçiler taleplerini sıraladı. 2018 yılı için asgari ücret net 2300-TL olmasını talep eden işçiler, asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyulması gerektiğini ve asgari ücretin geçim ücret olması gerektiğini belirttiler. 

"DİSK /Genel İş Sendikası olarak asgari ücretin 2300 TL oluncaya kadar mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz" diyen emekçiler, " Bu ülkenin tüm değerlerini üretenler olarak, bu ülkenin gerçek sahipleri olarak emeğimize ve ülkemize sahip çıkacağız! " dedi.

Editör: Haber Merkezi