TUGAY CAN / İZ GAZETE - Koronavirüsün’ün yoğun olarak etkilediği kesimler arasından kronik rahatasızlığı bulunanlar ve yaşlılar yer alıyor. İktidar bu konuda her ne kadar geç adım atmış olsa da 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkması bir süredir yasak. Ancak Türkiye’de en önemli mağduriyetler içerisinde olan gruplardan bir tanesi de emekliler. Emekli maaşı ile geçinemeyen birçok emekli sigortasız bir biçimde çalışma hayatının doğrudan içerisinde yer alıyor. DİSK’e bağlı Emekli-Sen Merkez Yürütme Kurulu üyesi Ercan Çınarlı ise 65 yaş üstü vatandaşlar için tek başına sokağa çıkma yasağının yeterli olmadığı görüşünde. İhtiyaç sahibi insanların evlerine tecrit edilircesine kapatılmalarını doğru bulmadığını ifade eden “Vakit kaybetmeden risk grubu öncelikli olarak korona virüs testi yapılmalıdır” diyor.

2 BİN LİRA KATKI PAYI

Bu süreç içerisinde 65 yaş üstünün sokağa çıkma yasağının tek başına yeterli olmayacağının altını çizen Çınarlı “Gençlerimizin hem hastalıktan etkilenme hem de virüs taşıma olasılığı yüksetir” diyor ve ekliyor: “Zorunlu işler dışında ücretli izin verilmelidir ve işyerlerinde gerekli sağlık tedbirleri en üst seviyeye çıkarılmalıdır”

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen her emekliye 2 bin lira katkı sunulması gerektiğini ifade eden Çınarlı şunları söylüyor:

“En düşük emekli ücretinin asgari ücret seviyesine çekilmesi lazım. Ayrıca sadece bu süreçte değil; sürekli ve netelikli sağlık hizmeti sunulmalı, sağlık ve ilaçta katkı payı kaldırılmalıdır. Bizler taleplerimizin gerçekleşmesi için mücadele verirken bu salgının etkilerini en aza indirmek için üzerimize düşen görevlerinde bilincindeyiz. Öncelikle uzmanların görüşlerine kulak vererek hijyene azami itinayı göstereceğiz. Bir süre sokaklardan uzak kalacağız. Ayrıca 65 yaş üstü dostlarımızın evden çıkmamamaları için her türlü ihtiyaçlarını karşılamak üzere her şubemiz üzerine düşeni titizlikle yerine getirecektir”
 

Editör: Haber Merkezi