TUGAY CAN /İZ GAZETE - DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, DİSK’in gelir dağılımında yaşanan adaletsizliğe ilişkin raporuna ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulundu.2018 yılından bu yana krizin etkilerinin her kesim tarafından hissedilmeye başladığını kaydeden Sarı, Türkiye’de 16 milyon kişi yoksul, 18 milyon kişi ise yoksulluk riski ile karşı karşıya” diye konuştu.

‘OECD’DE SON SIRALARDA’

Türkiye, gelir dağılımı eşitliğinde en adaletsiz durumda olan ülkelerden biri olduğunu söyleyen Sarı, gelir dağılımı eşitliğinde Türkiye’nin OECD ülkeleri içinde son sıralarda yer aldığına dikkat çekti. Sarı, “Bir ülkede gelir dağılımı eşitsizliği ne kadar fazla ise yoksulluk oranı ve yoksulluk risk altındaki nüfus da o kadar fazladır. Özellikle kriz dönemlerinde gelir dağılımındaki eşitsizlik derinleştirdiği gibi aynı zamanda yoksulluğu da arttırmaktadır. 2017 yılında 2018 yılına Türkiye’de yoksulluk sınırı altında yaşayan kişi sayısı, bir yılda 1 milyon 24 bin kişi artarak 15 milyon 864 bin kişiden 16 milyon 888 bin kişiye çıktı” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE 16 MİLYON KİŞİ YOKSUL

-Türkiye’de en zengin ile en yoksul arasındaki gelir eşitsizliği 8,7 katı buldu.

-Türkiye’de çalışan yoksulluğu bir yılda %11 arttı.

-Kriz, 1 milyondan fazla yeni işsiz yarattı!

-İş arama süreleri uzadı, bir yıldan fazla süredir iş arayanların sayısı yüzde 31 arttı.

-İşsizlik sigortası başvuruları yüzde 48,8 arttı.

-Türkiye gelir eşitsizliğinde ilk sıralarda!

Sarı sözlerini şöyle noktaladı:“Suni gündem dayatmalarıyla ülkenin gerçeklikleri bir bir gizlenirken Türkiye’de yaşayan yoksulların emekçilerin açlıkla imtihanı 2020 yılında da devam edecektir. Tam da bu noktada artan yoksulluk ve krizin etkisiyle insanlar kendileri ve aileleri için hayatlarını devam ettirebilecek yeterli imkanlara ulaşamamakta. Geçtiğimiz haftalarda yoksulluktan ve işsizlikten dolayı intiharlar yaşanmış ve hayatlarına son veren aileler olmuştur. Bu kısır döngüyü yok etmediğimiz ve üstesinden gelemediğimiz sürece önümüzde bu sorunlarda karşı karşıya kalacağımız bir gerçekliktir”.

Editör: Haber Merkezi