Özgür Coşkun ile Politik’İz programının konuğu Türk Ulaşım Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Zafer Akça ve Türk Ulaşım Sen İzmir 2 No’lu Şube Sekreteri Gültekin Çelik oldu.

Ağırlıklı olarak TCDD ve havayollarında örgütlü olduklarını belirten Zafer Akça, “İzmir’de çok güçlüyüz. Sadece İzmir Adnan Menderes Havalimanı değil Isparta, Antalya gibi bölgelerde de örgütlüyüz. Sendika tamamen gönül işidir. Hiçbir maddi boyutla ilgili bir gelirimiz yok. Üyelerimize elimizden geldiği kadarıyla her yönüyle, her şeyi yapmaya çalışıyoruz” dedi.

‘VERGİ ADALETSİZLİĞİNE KARŞIYIZ’

Zamlar yeterli olmadığını ifade eden Akça taleplerini şu şekilde sıraladı: “Başımızda malum yetkili sendika var. Tüm memurlarımız bu yükün altında ezilmekte. Bir de pandemi eklenince etkisi daha da arttı. Türkiye Kamu Sen olarak ek zam talebimiz oldu. İyileştirmeyle beraber bu talebimizi yerine getirilmesini istiyoruz. Yüzde 15’lere dayanan enflasyonda 2021 yılı için memurumuza ek yüzde 5-6 zam istiyoruz. 3600 ek göstergesi var. Cumhurbaşkanımızın bununla ilgili vaadi vardı. Talebimiz sadece öğretmen, polis, imamlarla ilgili olmasın. 1’in 4’ünü hak eden tüm memurlara uygulansın. Derdimiz memur arkadaşlarımız emekli olduğunda daha refah bir hayat yaşamaları. Ayrımcılık olmasın istiyoruz. Vergi adaletsizliğine karşıyız. Biz enflasyonun yüzde 15’e sabitlenmesini istiyoruz. En büyük taleplerimizden birisidir. Bu tabii ki masaya getirilir ama yetkili ve etkisiz bir sendikanın elinde memurlarımız 10 yıldır çile çekmekte. Biz de diyorum ki bir kere verin yetkiyi görün etkiyi. Özellikle ulaştırma sektörü adına söz veriyorum; Mayıs’ta yetkiyi alırsak ARFF’lerin yetki konusunu, güvenlik personelinin sorunlarını, elektrikçilerin de ATSEP lisansının çözümü için elimizden geleni yapacağız.”

MAAŞ FARKLARI UÇURUMU

Gültekin Çelik de maaş farkları arasındaki uçuruma dikkat çekerek, “Elektrik teknikeri ve teknisyeni arasında yaptığı iş bakımından bir fark yok ama aldıkları maaş arasında uçurum var. 1350 liralık bir fark var. Bu konuda arkadaşlarımız çok rahatsız. ATSEP lisansını elektronik teknisyeni ve teknikeri arkadaşlarımız alabiliyor. Tazminatlarla ilgili yine büyük rakamlar oynuyor. Teknik arkadaşlarımızın da bu lisansı alıp bundan faydalanmasını istiyoruz” diye konuştu.

15 Mayıs’ta gerçekleşecek yetki süreci ile ilgili konuşan Akça, “Sorunlar çok. Güvenlik görevlilerimiz var. Havalimanı gibi yerlerde güvenlik görevlilerimize çok iş düşüyor. Hem maaş hem de havacılık tazminatında aşağılarda olduğunu düşünüyoruz. Talebimiz 45 yaş üstünü isterlerse memur statüsüne geçirilmesidir. KPSS ile genç takviyesine devam ederler. Polis silah tazminatı alıyor güvenlik görevlisi almıyor. Bunun da çözülmesini istiyoruz. Bunların düzenlenmesi için elimizden geleni yapacağız. Maaş alıyoruz bunun yanında da havacılık tazminatı alıyoruz. Bu ülkeye döviz girdisi olarak kazandırılan bir paradır. Bu kazanımların hazineye hiçbir zararı yok. O zaman verelim ki ülkeye döviz girsin. Tazminatımızı alırken vergilerimizi de veriyoruz. Vergisini alıyorsanız emekliliğe yansıması da gerekli. Bu önerilerimizi hayata geçirebilmek için de yetkiyi almamız gerekiyor” açıklamasında bulundu.

‘YANIMIZDA DURSUNLAR’

“Arkadaşlarımızdan isteğimiz bizim yanımızda durmalarıdır” diyen Çelik, “Ufak bir şeye kızıp, küsüp sendikadan istifa etmek olmaz. Üye olup yetkiyi bize verirlerse elimizden geleni yapacağız. Bir yandan da bunlarla uğraşıyoruz” dedi.

‘PROMOSYON SENDİKACILIĞI YAPMIYORUZ’

Maaş ve tazminat konusunda adaletli davranılmasını istediklerini ifade eden Akça, “ARFF, (Hava limanlarındaki itfaiyeciler) sadece uçak yangınlarına müdahale eden, ehil olan kişilerdir. Bu arkadaşlar maaş ve tazminat skalasında en alt sıradalar. Bunların yükseltilmesi gerekiyor. İlk etapta yapacağımız şey, teknikerlik unvanını almalarını sağlayacağız. Biz bu konuyu yargıya taşıdık. Diğer sendika gibi promosyon sendikacılığı yapmıyoruz. Biz satın almıyoruz. Üyelik istiyoruz, destek istiyoruz. 3 grupta maaş alıyoruz. Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü aldığı yetkiyle bir skala çalışması yapıp, aşağıda olan arkadaşları maaş olarak yukarı çekebilir. Bizim istediğimiz adalettir. Taleplerimizden biri de maaş gruplarının tamamen ortadan kaldırılması ve hiyerarşik olarak aşağıya doğru inilmesidir. Genel müdürlüğümüz TCDD ve Bakanlığa uygulanması için bir yazı da gönderdi. Olumlu bir dönüş var. Bir de mülakatla ilgili sorunlarımız var. Mülakatların kaldırılmasını istiyoruz. Yazılı sınavda yüksek alan arkadaşımızın sicili temizse mülakatta da yüksek not verilip herhangi bir mağduriyet yaratılmamalıdır” şeklinde konuştu.

‘İZMİR, TÜRK ULAŞIM SEN’İN KALESİDİR’

Liyakate göre atamaların yapılması gerektiğinin altını çizen Akça, “Atamalar ve tayinlerle ilgili yönetmelik çıkarılmasına nenden olduk. Örneğin lojman için puanlama ve sıralama var ve biz de hakkaniyetle yapılmasını istiyoruz. Ama bir sendikada gidip 4 kişiye birden üyelik karşılığında söz veriyor. Bunların hepsini yaşadık. Biz bu sendikanın sopalarını elinden aldık. Liyakate göre atama ve tayin olacak. Toplu sözleşmede artık masaya oturmamız gerektiğini söylüyoruz. İzmir, Türk Ulaşım Sen’in kalesidir. Yetkiyi yıllardır vermedik, vermeyi de düşünmüyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi