İZ GAZETE- Türk Metal Sendikası İzmir Şubesi, toplu iş sözleşmesi için talep ettiklerini haykırarak Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'na (MESS) çağrı yaptı. Yapılan açıklamada, "Gelin, uzattığımız eli sıkın. Hakkımızı verin, iş yerinde barışı, üretimde huzuru koruyalım. Gelin, yol yakınken dönün" ifadeleri yer aldı.

'KİMSEYE BOYUN EĞMEDİK'

Açıklamada, "Bugün burada, işimiz, emeğiniz, emeğimiz ve ekmeğimiz için buluştuk. Bugün burada, onuruna yakışır biçimde çalışma ve insan onuruna yakışır biçimde yaşama talebimizi bir kez daha haykırmak için bir araya geldik. Ve bugün burada, bu haklı taleplerimize kulak tıkayan, emeğimizi görmezden gelen, bizi yok sayan MESS'e, sesimizi duyurmak için toplandık. Bildiğiniz gibi, 130 bin metal emekçisini ilgilendiren, Türk Metal - MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri, 12 Ekim'de başladı. Biz, 12 Ekim'de masaya, Vefakâr Türk Metal üyesinin bizzat hazırladığı taslağı koyduk. O taslak, Üyemizin alın teriyle yazılmıştır. Ve içinde sadece hakkını isteyen Türk Metal emekçisinin haklı talepleri vardır. Masadaki o taslak, bizim emanetimizdir. Çünkü Türk Metal üyesinin alın teri, işi, aşı, ekmeği bize emanettir. Herkes bilsin ki; Biz o emanete bugüne kadar halel getirmedik, bundan sonra da getirmeyiz. Bu yolda kimseye boyun eğmedik, Bundan sonra da eğmeyiz" denildi. 

‘YETER ARTIK DEMEYİ DE BİLİRİZ’

Yapılan açıklamada, “Biz, sadece ve sadece hakkımızı talep ederken... Biz, eve sadece insan onuruna yakışır bir yaşam talep ederken MESS bize bunları çok gördü. Bize, İnsan onuruna yakışır bir yaşamı çok görenleri uyarmak için buradayız. Onlara sesimizi duyurmak için buradayız, buradan sesleniyoruz. Bütün dünya salgın yüzünden evine kapandığında, Korkudan sokağa bile çıkamaz olduğunda, Biz işimizin başındaydık. Eğer unuttuysanız hatırlatalım: En zor, en ağır, en imkânsız koşullarda bile ürettik. Yeri geldi, beraber çalıştığımız kardeşimizi toprağa verip, Tezgâhımıza geri döndük. Geri döndük ve çalıştık, ürettik, sizlere kazandırdık. O günleri unutmayın, biz, o en karanlık günlerde çalıştığımız gibi, Mücadele etmeyi de, galip gelmeyi de, “Yeter artık, yeter!" demeyi de iyi biliriz” ifadeleri yer aldı.

‘BİZİ HATIRLAYACAKLAR’

“Görüşmelerde, bizim istediğimiz yüzde 29 MESS'in bize reva gördüğü sadece yüzde 12 olmuştur” denilen açıklamada, “MESS bununla da kalmamış, çalışma hayatımızı cehenneme çevirecek düzenlemeleri dayatmıştır. İşte bu yüzden, biz de uyuşmazlık tutanağını tuttuk, masadan kalktık. İyi günlerimizde sürekli olarak "sosyal ortak” olduğumuzu hatırlatan MESS, sıra zamma gelince bizi unutmuş görünmektedir. Ama biz ona kendimizi hatırlatmasını biliriz. Hem de iyi biliriz. Şimdi sıra buna gelmiştir. Ve işte onun için buradayız. Buraya kendimizi hatırlatmaya... Zor günlerde kimin ürettiğini, Salgında kimin işyerlerine sahip çıktığını hatırlatmaya geldik. MESS Genel Merkezi'ne, MESS Temsilciliklerine koyduğumuz çelenkleri her gördüklerinde, bizi hatırlayacaklar. Ne zaman “İş Ekmek Yoksa Barış da Yok” sesini duysalar, Bizi hatırlayacaklar. Çünkü bilsinler ki; “İş Ekmek Yoksa Barış da Yok, Yok Yok!" ifadeleri kullanıldı.

 ‘ALIN TERİMİZİN KARŞILIĞINI VERİN’

Basın açıklamasında, “Bu buluşma, MESS'e yaptığımız bir uyarıdır. Hem de dostça bir uyarıdır. Eğer bu uyarımızı dikkate almazlarsa, bizi yine duymazdan gelirlerse, sesimizi biraz daha yükselteceğiz. Bu sefer üretimdeki gücümüzden gelen sesimiz duyulacak. Mesela 20 Aralık'tan itibaren mesailer kalkacak, bakalım o zaman kim üretecek. Durmayacağız, iş yerlerinde eylemler başlayacak. Protesto edeceğiz, basın açıklamaları yapacağız. Yer gök bizim sesimizle inleyecek. Ama MESS o sesleri bile duymazsa, sözleşme takvimi gereği kritik zamanlar başlayacak. O aşamada izleyeceğimiz yol haritasını, Sayın Genel Başkanımız çizecek ve 25 Aralık'ta kamuoyuna ilan edecek. Onun için, Buradan MESS'e yeniden çağrı yapıyor ve diyoruz ki; Bizi iyi dinleyin. Cefakâr Türk Metal üyesine, Vefakâr metal emekçisine kulak verin. Alın terimizin karşılığını verin”  denildi.

‘SONUNDA KAZANAN BİZ OLACAĞIZ’

Yapılan açıklamada, “İş yerlerinde hissedilen gerilim huzursuzluğa dönüşmeden... Gelin, uzattığımız eli sıkın. Hakkımızı verin, iş yerinde barışı, üretimde huzuru koruyalım. Gelin, yol yakınken dönün. Yoksa... Yoksa biz hazırız. Hakkımızı alan kadar mücadele etmeye kararlıyız. Bizi test etmeye kalkanlara da şimdiden hodri meydan diyoruz. Yine hodri meydan, alayına hodri meydan. Uyuşmazlık tutanağının tutulduğu gün, yani MESS'in uzlaşmak istemediğini ilan ettiği, bizi hafife aldığını, görmezden geldiği gösterdiği gün, Genel Başkanımız, Bize, "O zaman sizde mücadeleve hazır olun” emrini verdi. Biz de buradan ona sesleniyoruz: Genel Başkanım, biz hazırız! Ne diyorsan onu yapmaya, Nerede diyorsan orada olmaya hazırız. Gözümüzü kırpmadan mücadeleye etmeye, Sonuna kadar gitmeye hazırız. Sana söz veriyoruz: Türk Metal üyeleri olarak, Metal işçileri olarak sonuna kadar yanında olacağız. Her zaman bir yumruk gibi bir ve beraber olacağız. Ve biliyoruz ki; Sonunda kazanan biz olacağız, biz olacağız, biz olacağız” ifadeleri yer aldı.

Editör: Haber Merkezi