DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD DER), 8 Kasım Dünya Radyoloji Günü sebebiyle Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi’nde bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı TÜMRAD DER İzmir Şube temsilcisi Ertuğrul Özarslan okudu.

‘HAKLARIMIZ ELİMİZDEN ALINMAK İSTENİYOR’
Ertuğrul Özarslan yaptığı açıklamada, “8 Kasım tüm dünyada ve ülkemizde Dünya Radyoloji Günü olarak kutlanıyor. Bizler yıllardır bayram havasında kutlayamıyoruz. Çünkü; 1,5 Yıllık pandemi ile canla başla ön saflarda mücadelede yer alan radyoloji/radyasyon çalışanları olarak diğer sağlık emekçileri gibi "bir alkıştan daha fazlasını hak ettik." Ekonomik ve sosyal haklarımızda, çalışma koşullarımızda iyileştirilmeler beklerken bütün bu özverili çalışmalar yok sayıldığı, kanunlarla düzenlenmiş haklarımızın elimizden alınmak istendiği bir süreci yaşıyoruz” dedi.


 “Radyoloji teknisyenlerini personel (istihdam) eksikliğinden dolayı Acil Servislerde fazla nöbet tutmak zorunda kaldılar” diyen Özarslan, “Sağlık Bakanlığı, Danıştay’ın nihai kararını beklemeden 5 yıl boyunca tutulan bu nöbetlerin ücretlerini faizi ile birlikte geri istiyor. Arkadaşlarımıza 5 bin ile 40 bin TL arasında borçlar çıkarıldı. Bir ay içerinde ödeme yapılmadığı takdirde icra ve hacizlerle karşı karşıya kalacaklar. Bu durum hukuksuz bir uygulama olduğu gibi vicdanları yaralayan bir durumdur” ifadelerini kullandı.
 

‘KAOTİK BİR DURUM’
25 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Radyoloji Nizamnamesi’nin yürürlükten kaldırıldığını ifade eden Özarslan, “Radyasyon alanında çalışan radyoloji teknisyeni, radyolog hekim, medikal fizikçi, nükleer tip uzmanı, radyoterapi teknikeri, radyoterapi uzmanlarından ve hemşirelerden oluşan 60 bin civarında sağlık emekçisinin özlük haklarını düzenleyen bir mevzuatın yürürlükten kaldırılarak yerine henüz bir mevzuat konulmamış olması kaotik bir durum oluşmasına sebep olmuştur. Radyoloji çalışanları ile birlikte, radyasyon ile çalışan yaklaşık 60 bin sağlık çalışanının kanunla düzenlenmiş hakları olan ŞUA izinleri, yıpranma yani fiili hizmet gibi hakları kısıtlanıyor veya kaldırılıyor” dedi.

TALEPLER SIRALANDI
Açıklamada, “Sağlık Bakanlığı ivedilikle yürürlükten kaldırılan bu mevzuatların yerine tüm tarafların (radyologlar, radyoloji teknisyenleri, fizikçiler, nükleer tip uzmanları, sendikaları ve meslek örgütlerinin görüşlerini alarak ülkemiz gerçeklerine uygun yeni bir düzenleme yapmasını, 
Radyasyon ile çalışan sağlık personelinin şua izinleri, fiili hizmet ve çalışma süresi gibi kanunlarla düzenlenmiş haklarının aynen korunmasını, 
Tüm taraflarıyla birlikte radyoloji teknisyenlerinin görev yetki ve sorumluluklarını belirleyen düzenlemenin ivedilikle hazırlanmasını, 
Radyoloji, nükleer tıp ve radyoterapi alanında personel eksikliğini gidererek iş yükünü azaltacak şekilde istihdam yapılmasını istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

 

‘YASAL HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ’
Özarslan açıklamanın sonunda, “TÜMRAD-DER olarak sağlık çalışanlarının çalışma hayatını etkileyecek, haklarını kısıtlayacak her türlü mevzuat düzenlemesini takip ettiğimiz ve bununla ilgili tutum alarak yasal haklarımızı kullanacağımızı belirtmek istiyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi