İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yetkili sendika Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) süreci devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in emekçilere verdiği taslak teklifi üzerine, bugün birçok birimde sandıklar kurularak oylamaya sunuldu. Tüm Yerel Sen Sendikası İzmir 1 Nolu Şube Yönetim Kurulu TİS süreciyle ilgili şube binasında yapılan açıklama yaptı. Basın açıklamasını yapan Şube Başkanı Bilal Altıner, Tunç Soyer'in emekçilere uzattığı elin geri çevrilmemesi gerektiğini belirterek:

“Değerli İBB, İzsu ve Eshot emekçileri. Bilindiği üzere İşveren toplu sözleşme ile ilgili teklifini sunmuş bulunmaktadır. Toplu Sözleşme teklifini olumlu bulmakla birlikte, bu teklifin sendikal mücadele sonucu değil de Tunç Soyer başkanımızın emekçilere olumlu bakışı sayesinde geldiğini belirtiyoruz. Çünkü biliyoruz ki 2015 yılında aynı sendika hiçbir şey alamadan üstelik kazanılmış hakları da geriye götürerek masadan sessiz sedasız kalkmıştır. Bu anlamda Tunç Başkanın emekçilere uzattığı elin geri çevrilmemesi gerektiğini kamu oyununa duyuruyoruz.

İlçe belediyelere göre kıyaslandığında hali hazırda ekonomik ve sosyal anlamda hala geride olduğumuz aşikardır ancak başlangıç için başkanımızca önerilen toplu sözleşme teklifi olumlu bir adımdır ve ileride daha büyük adımların atılarak aradaki makasın kapatılması gerektiğini düşünüyoruz.

Üye sayısının biraz daha fazla olması sebebiyle sözleşmeye taraf olan sendikaya bir basın açıklaması, eylem, iş bırakma vb. araçlara başvurmadan gelen bu teklif için belediye başkanımıza teşekkür ederiz. Neden mi? Çünkü mücadele etmenin ne olduğunu iyi biliyoruz. 365 günde 100 gün süren çadır eylemiyle elde edilen bir yemek hakkı, Türkiye’de ilk defa 1 günlük iş bırakma eylemi ve 4 hafta sürdürülen eylemle ve mücadele ile elde edilen ulaşım hakkı...

Mücadele ederek kazanmanın ne olduğunuz biliyoruz. Teşekkür edilmesi gereken yer; bu denli bir mücadele edilmeden Belediye Başkanının emekten yana sergilediği tavırdır. Bunun için teşekkürümüz Tunç Başkanadır. 

Yemek hakkını ve ulaşımı mücadele ile kazanan sendika Tüm Yerel Sen’dir. Yemeğin 4 lokasyonda daha verilmesini sağlayan sendika Tüm Yerel Sen’dir. Ulaşım ve yemek ile emekçilerin cebine aylık ortalama 500 TL girmiştir. Bununla birlikte Tunç Başkanın verdiği mali haklar ile birlikte emekçiler ekonomik krizde bir nebze olsun rahatlayacaktır. Ancak bazı sorunlar devam etmektedir. Yemek her emekçiye eşit bir şekilde dağıtılmalı ya da yemekten faydalanamayanlara ücreti verilmelidir. İZSU kendi yemek ihalesine çıkmalı ve tüm emekçiler için yemek ulaşılabilir olmalıdır. Güvenlik emekçilerinin maktu mesai ücreti zabıta ve itfaiyede olduğu gibi ödenmelidir. Zabıtanın izni 2 güne çıkartılmalıdır. Dün olduğu gibi bundan sonra da haklarımızın daha ileriye taşınması için mücadelemize kararlılıkla ve emekçilerden aldığımız güçle devam edeceğiz.

Bu süreçte sayıca fazla olan sendika işyerlerinde ne gariptir ki emekçilere ya evet ya hayırcı bir pusula dayatması yapmıştır. Alel acele sandığa gidilmesine yönelik Tüm Yerel Sen burada da emekçilerin taleplerini dillendiren bir görüşü ortaya koyarak sendikacılığın gereğini yapmaktadır.

Tüm Yerel Sen  sözleşme dönemlerinde tüm sendikaların görüş ve düşüncelerini almış. Tüm görüşleri aynı çatı altında toplamayı başarmıştır. Görüyoruz ki Tunç başkanın daha seçim öncesinden herkes tarafından beklenen ve bir anlamda bilinen emekten yana sergileyeceği tavır, bu süreçte diğer sendikaları uzak tutalım başarı bizim gibi görünsün gibi bir anlayışa dönüşmüştür.

Tüm emekçilerin dikkatini çekmek istediğimiz çok önemli bir konu daha var. Fırsatçılığa ve iradenize yönelik oldu bittilere geçit vermemek gibi bir tercihiniz var. Başkanın emekçiden yana teklifini hiçbir mücadele ortaya koymadan kendi başarısı gibi göstermek isteyenlere izin verip vermemek sizin elinizde. Emekten yana adım atmayan önceki idare döneminde haklarımızı kaybedenlerin, şimdiyi kendi başarısı gibi göstermek istemesine o dönemin idaresine karşı Tümyeresen’in yaptığı mücadele ve direnişi en iyi emekçilerin hatırlatacağını biliyoruz.

Sendikamız Tümyerelsen emek, vatan, cumhuriyet parolasıyla Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda daha da güçlenerek mücadelesine devam edecektir.

Teşekkürümüz Sosyal Demokrat Belediyeciliğin gereğini yerine getiren, emekten yana tavır sergileyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'dir." ifadelerini kullandı.

Şube binasında yapılan basın açıklamasına Şube idari sekreteri Özkan Felek, Şube örgütlenme sekreteri Ersoy Yıldırım, Şube Tis ve Hukuk Sekreteri M. Ali Gültekin ve Şube dış ilişkiler sekreteri A.Serkan Ulaş katıldı

Editör: Haber Merkezi