İZ GAZETE - İZBAN Genel Müdürlüğü ile Demiryol-İş Sendikası yetkililerinin toplu sözleşme konusunda uzlaşamamasının ardından İZBAN işçileri 10 Aralık tarihinde greve gitmeyi planlıyor. Geçtiğimiz yıl da greve çıkan İZBAN işçilerine bir destek de Tüm Bel-Sen şube yöneticisi Birkan Acar’dan geldi. Acar gazetemize yaptığı açıklamada, İZBAN işçisinin arkasında olduğunu söylerken, AKP’nin yanlış politikaları nedeniyle enflasyonun yüzde 25’lere aştığını ancak yapılan zammın yüzde 10-12 civarında olduğunu belirtti.

Acar ayrıca İZBAN işçisinin süreçten kazanımla çıkmasının önümüzdeki dönem toplu sözleşme yapacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde görevli 12 bin işçi ve 6 bin memur için moral olacağını dolaysıyla çok önemli olduğunu söyledi.

'ENFLASYON ORANI YÜZDE 25'İN ÜSTÜNDE'

Acar, "Bundan 2 sene önce toplu sözleşme taleplerinin karşılık bulamasına karşılık Demir Yol-İş’te örgütlü 300 kadar İZBAN işçisi greve gitmişti. Örgütlü oldukları sendikanın ilk grev deneyimiydi, birçok işçi de ilk defa grev nedir, nasıl yapılır sorusunun karşılığını ortaya koymuş oldukları pratikle öğrenmiş oldular. 8 gün İZBAN grevi sürmüştü ve İzmir ulaşımını krize sokan bir süreçte olmuştu. Üretimden gelen gücünü kullanarak 8 günlük direnişin ardından grevden belli maddelerde kazanımla kalkmışlardı. Şimdi örgütlü oldukları sendikaları da, işçiler de mücadele konusunda deneyimli. Toplu sözleşmede anlaşma sağlanması için işçi temsilcileri ve sendikacılar 11 Temmuzdan 2018’den bu yana görüşme içerisindeler. Her gün 700 bin İzmirliye sağlıklı ve güvenli bir şekilde hizmet vermek için, verdikleri emeğin karşılığını almak istiyorlar. Geçtiğimiz grev sürecinde İZBAN işçilerinin maaşlarının zaten çok yüksek olduğu ve yan ödemelerle birlikte %30’un üzerinde zam verildiği söylentileri İzmir halkının gündemine sokulmak istenmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanları bu tür söylemler konusunda artık tecrübe sahibi. Çünkü bizlerde beleye ile toplu sözleşmeler imzalıyoruz ve sürekli işveren kamuoyunu bu tür söylemlerle işçilere, kamu emekçilerine karşı kışkırtmaya toplu sözleşme sürecinde verilen mücadelenin altını boşaltmaya çalışıyor. Aslında taban aylığına yapılan zam %10-12 leri geçmemekte. AKP’nin yanlış ekonomik politikaları yüzünden günümüz enflasyon oranı %25’in üzerinde. Ve hiçbirimiz enflasyon altında ezilmek istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

'İZBAN İŞÇİSİNİN KAZANIMI ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ'

Acar, sözlerini şöyle tamamladı;

"İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde 12 bin işçi, 6 bin memurun önümüzde ki süreçte toplu sözleşme görüşmeleri başlayacak. İZBAN işçisinin bu süreçten kazanımla kalkması, İzenerj, İzelman ve Memurlara da moral getirecek, önünü açacaktır. Onun için bu mücadele hepimiz için önemli ve bu hak arama mücadelesinin belediye çalışanları olarak altını doldurmaya çalışacağız. Geçmiş dönemde Tüm Bel-Sen olarak kendi bildirimizle üyelerimizi ve İzmir halkını aydınlatmaya çalışmıştık. Yine böyle bir sorumluluk alacağız. İzmir halkı, ekmeğini büyütmek için grev yapacaklara değil, işçileri emekçileri açlık sınırında çalıştırmak isteyen patronlara tepkilerini göstermelidir. Yaşasın sınıf dayanışması, yaşasın işçilerin emekçilerin birliği."

Editör: Haber Merkezi