İZGAZETE- İzmir'de Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan TARİŞ zeytinyağı fabrikasında, DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için 7 işçi işten çıkarıldı. İşten çıkarmaların devam edeceği öğrenilen fabrikada sendikalı işçiler servisleriyle dönmeyerek gece fabrikada eylem başlattı. Dün gece saatlerinde TARİŞ fabrikasında DİSK üyesi oldukları için işten çıkarılan emekçilere destek için eylem yapan ve gözaltına alınan 64 kişi sabah saatlerinde serbest bırakıldı.

"İŞTEN ATILAN İŞÇİLER İŞE ALINSIN"

Tüm Bel-Sen Merkez Yürütme Kurulu'nun yapmış olduğu yazılı açıklamada sendikal örgütlenmenin anayasal hak olduğunu altını çizerek; "7 işçinin işten atılmasına karşı yerel yönetim emekçileri olarak TARİŞ işçileri ve DİSK Gıda-İş sendikası ile sınıf dayanışması içinde olduğumuzu ifade ederiz. İşçilerin hangi sendikaya üye olacağını işveren değil,işçiler karar verir. Dün gece işveren talebiyle kolluk güçleri tarafından 100 TARİŞ işçisinin ve sendika yöneticisinin gözaltına alınması, panzer ve tomalarla fabrikaya yığınak yapılması biz bütün emekçilerin iş, emek ve özgürlük mücadelesine sendikal hak ve özgürüklere yönelik saldırıdır." denildi.

"GALİP ÇIKAN TARİŞ İŞÇİLERİ OLACAKTIR"

TARİŞ işçileriyle ilgili Tüm Bel-Sen yönetim kurulu üyesi Birkan Acar şu açıklama da bulundu:

Acar, "Tariş işçileri ekmeğini büyütmek güvenceli ve örgütlü bir şekilde çalışmak için sendikaya üye oldular ama Tariş yönetimi sendikayı görmezden geliyor. 5 aydır işçilerin sendikadan istifa etmelerini, kendi içlerinde bu meseleyi çözmelerini talep ediyor. İşçiler oluşturmuş oldukları toplu sözleşme taslağının kabulünün sadece sendika ile olacağını, sendikadan istifa etmeyeceklerini defalarca dile getirdiler. Dün akşam fabrika içerisinde başlayan direnişte, patronların artık iyice köşeye sıkıştığını ve kolluk kuvvetlerini işin içine sokarak göz altına aldırdığına şahit olduk. Bu süreç ülke genelinde sıkça karşılaştığımız bir durum. En son havalimanı işçileri insanca çalışmak istediğinden dolayı 34 işçi tutuklanmıştı. Patronlar bu tür uygulamaları birbirinden öğreniyor. Baskıyla, zorla işçileri köle  gibi çalıştırılmaya mahkum etmek istiyorlar. Ama dün gece gördük ki gözaltına alınan TARİŞ işçileri kararlı. İşçiler serbest bırakıldıktan sonra sendikadan istifa etmeyeceklerini söylediler. Patronlar nasıl birbirinden öğreniyorsa, işçilerde direnmeyi, mücadele etmeyi birbirinden öğreniyor. Bu meselenin tek çözümü TARİŞ yönetiminin sendikayı tanımaları ve toplu sözleşme masasına oturup işçilerin taleplerinin kabul etmesidir. Tümbel-sen sendikası ve İzmir’deki emek demokrasi güçleri tariş işçilerinin yanındayız. Biliyoruz ki TARİŞ’in tarihi mücadele ve direnişlerle doludur. Bu mücadeleden galip çıkan yine TARİŞ işçileri olacaktır." diye konuştu.