İZ GAZETE- Tüm Bel Sen İzmir 2 Nolu Şube, Çiğli Belediyesi önünde toplanarak, Çiğli Belediyesi çalışanlarının toplu sözleşme gereği Nisan ayında alması gereken zam oranlarını hala alamamasına tepki gösterdi.

Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü'ye çağrı yapan sendika, "Krizin ve yüksek enflasyonun ve hayat pahalığının ezici sonuçlarının müsebbibi AKP iktidarını eleştiren ve bu sorunlara çözüm bulma iddiasıyla iktidara talip olan Cumhuriyet Halk Partisi'nden seçilmiş bir başkanın olduğu bir belediyede emekçilerin haklı taleplerine kulak tıkanmasını anlamış değiliz. Gümrükçü’nün imza attığı toplu sözleşmeye sahip çıkacağını, imzasının arkasında durup biz emekçilerin haklı taleplerini yerine getireceğini umuyor ve bugün yaşadığımız bu anlaşmazlığın barışçıl ve uzlaşıyla çözülmesine  katkı koymasını bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı. 

'ÜÇ KEZ GÖRÜŞME YAPTIK'

Tüm Bel Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Fatma Kılınç yaptığı açıklamada, "Sendikamız Tüm Bel-Sen kurulduğu günden beri belediye emekçilerinin ekonomik, demokratik ve özlük haklarını daha ileri noktalara taşımak için mücadele vermiştir. Memurlar sendika kuramaz denilen bir ortamda, sendikalı olmanın en temel insan hakkı olduğu bilinciyle 20 Aralık 1990 tarihinde sendikamızı kurduk. Belediyelerde ilk toplu sözleşmeyi sendikamız imzalamış ancak yasakçı iktidarlar tarafından uygulanmamıştır. Korkmadan, yılmadan mücadelemizi hukuksal alana taşıyarak ulusal ve uluslar arası mahkemelerde ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde kazanımlar elde ederek kamu emekçilerinin toplu sözleşme yapma hakkını elde etmesine katkı sunulmuştur. Sendikamızın Çiğli Belediye Başkanlığı ile imzalamış olduğu Toplu Sözleşmenin mali haklarının ikinci yıl artışına ilişkin maddesinin uygulanmaması ve genel işyeri sorunları ile ilgili Çiğli Belediyesi emekçilerin taleplerine ilişkin geçtiğimiz günlerde Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ile üç kez görüşme yaptık. Bu görüşmelerde Başkana Çiğli Belediye Başkanı olarak 01.01.2021-31.03.2023 yürürlük tarihli Toplu Sözleşmeye atmış olduğu imzasına sahip çıkmasını ve çalışanların taleplerinin makul ve uygulanabilir karşılıklı uzlaşı temelinde hayata geçmesini talep ettik" ifadelerini kullandı. 

 'HALA UYGULANMAMIŞTIR'

"Ülke genelinde ağırlaşmış bir ekonomik krizin yaşandığını biliyoruz" diyen Kılınç, "Bu ekonomik kriz özellikle emeği ile geçinenler, dar gelirliler ve işsizler başta olmak üzere toplumun yüzde 70’ni etkilediğini bu toplumsal kesimlerin açlık ve yoksullukla mücadele ederek yaşamlarını sürdürdüklerini bilmeyen yoktur. Ne yazık ki mevcut hükümet krizin bedelini biz emekçilere ve yoksul halk kesimlerine ve emeği ile geçinenlere ödetmeye çalışmaktadır. Ancak iş kolumuzda yaptığımız TİS’lerle bir nebze olsun ekonomik krizin yükünü biz Belediye emekçileri için hafifletmeye ve aldığımız TİS farkları ile insanca yaşamaya çalışmaktayız. Çiğli Belediyesi yönetimi ile yaptığımız ve taahhüt edilen yani Sendikamız ile Sn. Belediye başkanı tarafından imzalanan TİS ten kaynaklı farkın uygulanmaması krizin faturasını ne yazık ki bir de belediye yönetimi tarafından biz emekçilere yüklemektedir. Görüşmemizde iğneden ipliğe yapılan zamlarla Çiğli Belediyesi emekçilerinin alım gücünün düştüğünü, yoksullaştığını anlatarak emekçileri zengin etmeyen ancak nefes almalarını sağlayacak, altına imza attığı toplu sözleşmenin uygulanmasını ve Nisan ayında yapılması gereken zam oranının bir an önce maaşlara yansıtılmasını istedik.  Bu yılın Nisan ayında uygulanması gereken Toplu İş Sözleşmesinden kaynaklı zam oranı üç defa görüşmemize ve orta bir yolun bulunup uygulanması ve çalışanların mağduriyetinin giderilmesi için gösterdiğimiz iyi niyet ve iş yeri barışının korunması temelindeki çabalarımıza rağmen hala uygulanmamıştır" açıklamasında bulundu. 

'ANLAMIŞ DEĞİLİZ'

Kılınç açıklamanın devamında şu ifadeleri kullandı:

Biz Çiğli Belediyesi'nde uzun yıllardan beri örgütlü sendikayız. TÜM BEL-SEN olarak Çiğli Belediyesi'nde başta Merhum Ensari Bulut, Metin Solak, Hasan Aslan başkanlarla çeşitli dönemlerde toplu iş sözleşmeleri imzaladık. Bu toplu sözleşmelerimizi imzalayan ve gerçekleştiren tüm emek dostu belediye başkanlarına teşekkür ediyoruz ve saygıyla anıyoruz. Biz yerel yönetim emekçilerini ekonomik kriz koşullarında ve zor zamanlarında biz emekçilerin yanında yer alarak bizleri yalnız bırakmayan Belediye Başkanlarını asla unutmayacağız.

01.04.2021-31.03.2023 tarihleri kapsayan ve ortak mutabakatla imzaladığımız toplu iş sözleşmesinin uygulanmasını talep ediyoruz sendika olarak Çiğli Belediye emekçilerinin yanında olduğumuzu belirtiyoruz, mağduriyetin giderilmesi için barışçıl demokratik ve hukuki mücadelemizi belirtiyoruz. Çiğli Belediyesi'nde çalışan kamu emekçilerinin haklı talebinin yanında olduğumuzu belirtiyoruz.

Krizin ve yüksek enflasyonun ve hayat pahalığının ezici sonuçlarının müsebbibi AKP iktidarını eleştiren ve bu sorunlara çözüm bulma iddiasıyla iktidara talip olan Cumhuriyet Halk Partisi'nden seçilmiş bir başkanın olduğu bir belediyede emekçilerin haklı taleplerine kulak tıkanmasını anlamış değiliz.

Buradan belirtmek isteriz ki amacımız kimseyi yıpratmak olmayıp hakkımız olanı almak  için demokratik haklarımızı kullanmaktır.Taleplerimizin hiçbir şekilde belediyeyi zora sokacak oranda olmadığını biliyoruz.

Emek ve demokrasiden yana olduğuna inandığımız Çiğli Belediye Başkanı Sayın Utku Gümrükçü’nün imza attığı toplu sözleşmeye sahip çıkacağını, imzasının arkasında durup biz emekçilerin haklı taleplerini yerine getireceğini umuyor ve bugün yaşadığımız bu anlaşmazlığın barışçıl ve uzlaşıyla çözülmesine  katkı koymasını bekliyoruz.

Bizler toplu sözleşme hakkımızı kullandık, kullanmaya devam edeceğiz.                    

Editör: Haber Merkezi