İZ GAZETE- Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) İzmir 2 Nolu Şubesi tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında Çiğli Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Utku Gümrükçü’ye çağrı yapıldı. Sendika yaptığı açıklamada; belediyede sözleşmeli memurların hukuk dışı bir şekilde işlerine son verildiğini belirterek işlerine iade edilmesi ve hukukun gereğinin yerine getirilmesi konusunda Gümrükçü’ye seslendi.

‘İLKELERİ YERİNE GETİRMEYE DAVET EDİYORUZ’
Sendika’nın yaptığı açıklamanı tamamı şöyle:
31 Mart 2019 yerel seçimlerinden “Hak, Hukuk, Adalet” şiarıyla göreve gelen Çiğli Belediyesi yönetimini, bu ilkeleri yerine getirmeye davet ediyoruz. Mart 2019 seçimlerinden hemen sonra 26 sözleşmeli personel arasından 20 personelin “güvenlik soruşturması yapılmadığı” iddiası ile iş akidlerine son verilmiştir. Oysa bu personelden 2019 yılında istihdam edilmiş olanlar, göreve başlarken güvenlik soruşturması yapılması için kendilerinden istenen belgeleri kuruma teslim etmişlerdir. Bir kısmı da uzun süredir zaten Belediye bünyesinde çalışmakta olan personellerdir. İş akidleri sonlandırılan 20 personelden birinin işlemi sehven geri çekilmiş, dört kişi belediye şirketinde çalışmayı kabul etmiş, üç kişi de iş vaadiyle halen bekletilmektedir. Geriye kalan 12 kişi ise bütün diyalog yolları tükendikten sonra işlerine geri dönme talebiyle dava açmışlardır. Dava açmış olan 12 personelin tamamı İdare Mahkemeleri kararı ile haklı bulunarak tüm haklarıyla işlerine yeniden başlamışlardır. 

‘BELEDİYE KÜÇÜLMEYE GİDİYOR DENİLEREK…’
7 Ocak 2020 meclisinde 33 personelin isim isim 2020 yılı içerisinde çalışmaya devam edeceği taahhüt edilerek tüm personelin sözleşmesinin yenilenmesi kararı oy birliğiyle alınmıştır. 17 Ocak 2020 tarihinde tüm personel ile yeni sözleşmeler imzalanmıştır. Fakat 31 Ocak 2020 tarihi ile aynı 12 personelin sözleşmesi belediye tarafından tek taraflı “hizmetinin gerektirdiği pozisyona ihtiyaç yoktur” denilerek yeniden fesh edilmiştir. Tekrar başlayan hukuksal süreç sonunda İdare Mahkeme, 12 kişinin tüm yasal haklarıyla işlerine yeniden iadesi kararını vermiştir. 30 Kasım 2020 itibari ile aynı sözleşmeli personele, üçüncü kez sözleşmelerinin yenilenmediğine dair tebligat verilmiştir. “Belediye küçülmeye gidiyor” denilerek hukuksuz işten çıkarılan sözleşmeli personele, kazanılmış tüm özlük haklarından vazgeçmeleri ve deneme sürecine tabi tutulmayı kabullenecekleri bir dilekçe imzalamak şartıyla belediye bünyesindeki şirkette işçi olarak çalışmaları teklif edilmiştir. Hak gaspı olan bu teklif, oluşan güvensiz ortam sonucunda personel tarafından ihtiyaç duyulmasına rağmen ortak karar ile kabul edilmemiştir.

 

‘HUKUKU HİÇE SAYMAKTIR’
Sürekli aynı personelin işten çıkarıldığı düşünülünce bu işlemin belediyenin küçülmeye gitmesi ile bir ilgisi olmadığı aşikardır. Ayrıca yapılan bu işten çıkarılma işlemlerinin sonunda ihtiyaç bulunulmadığı beyan edilen kadrolara yeni sözleşmeli personel alımları da yapılmıştır.Hem aileleri ile birlikte mağdur edilen sözleşmeli memurlar hem de sendikamız sorunu diyalogla çözmek için belediye meclis üyeleri, parti il, ilçe ve genel merkez düzeyinde bile bütün yolları denemesine rağmen hiçbir sonuç alınamamıştır. Hatta 04.01.2021 tarihinde yapılan Çiğli Belediyesi Meclis Toplantısına katılım göstermek isteyen Şube Yürütme Kurulu ve mağdur edilen Sözleşmeli Personel belediye binasına dahi alınmamıştır. Bu sebepten dolayı tekrar hukuksal süreç başlatılmıştır. Mahkemenin iki defa işe iade kararı vererek haklılıklarını tescillediği personelin tekrar iş akdinin sonlandırılması hukuku hiçe saymaktır.  

 

GÜMRÜKÇÜ’YE ÇAĞRI
“İş ahlakına sahip bizler iş yerimizde mesai kurallarına uygun, verilen işleri yeri ve zamanında yaptığımız için mi üçüncü kez işlerimizden mahrum bırakılıyoruz. Çiğlili olan bizler adalete olan inancımızı da yitirmek istemiyor yeniden kendi işlerimizin başında olmayı istiyoruz.” diyen arkadaşlarımızın bir an önce bu taleplerinin yerine getirilmesi için Çiğli Belediye Başkanı Sayın Utku Gümrükçü’ yü hukukun gereğini yerine getirmeye davet ediyoruz.

Editör: Haber Merkezi