İZ GAZETE - Bornova Belediyesi tarafından TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özlem Şenyol Kocaer’e sosyal medya paylaşımından ötürü soruşturma açılması sonrasında, belediyede yetkili sendika konumunda olan Birleşik Kamu İş’e bağlı Tüm Yerel Sen’in konuya dair gazetemize yaptığı açıklamaya, TMMOB’tan sert bir yanıt geldi. Tüm Yerel Sen'den gazetemize yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı: "TMMOB’u; basın açıklaması yaparken kurumsal kimliğine yakışacak şekilde gerekli araştırmaları yaparak hareket etmesi, sendikamız ya da başka kurumları karalayıcı şekilde davranmaması hususlarında uyarıyoruz.”

TMMOB İzmir İl Koordinasyon kurulundan yapılan açıklama şu şekilde:

“PATRON DESTEĞİYLE SENDİKACILIK YAPANLAR, ANCAK PATRONUN MAŞASI OLURLAR”

Kamuoyunun bildiği üzere, Bornova Belediyesi tarafından Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özlem Şenyol Kocaer’e sosyal medya paylaşımından ötürü soruşturma açılmış, biz de TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu olarak geçtiğimiz hafta bu yaklaşıma ilişkin yazılı bir açıklama yapmıştık. Açıklamanın ardından Dönem Sekreterimiz Melih Yalçın, yetkili sendika olan Tüm Yerel-Sen’in işyeri temsilcisi tarafından aranarak, yaptığımız açıklamanın, sendikanın yaptığı sözleşme ile ilgili olduğu ve bunu doğru bulmadıkları ifade edilmiştir. Kendilerine, açıklamada sendika ya da sözleşme ile ilgili herhangi bir ifade bulunmadığı, tamamen Şenyol Kocaer’in uğradığı mobbing ve haksız soruşturmaya ilişkin olduğu belirtilmiştir. Buna karşın, bugün basında yer alan ilgili sendikanın açıklamasını şaşkınlıkla okuduk.  Bu açıklamaya karşı yanıt vermemizin gerekliliğine inanıyoruz.

İlgili sendika öncelikle “olayın TMMOB vasıtasıyla gündeme gelmesini doğru bulmadıklarını” belirtmiş, adına “teftiş” dedikleri ve Şenyol Kocaer’i hedef alan baskı mekanizmasının “memurların daha iyi çalışmasını sağlamak için” işlediğini iddia etmiştir. Anlaşılan odur ki, TMMOB’nin kuruluşundan bu yana temel ilkelerinden olan “meslek ve meslektaş sorunlarının çözümüne odaklanma” ilkesinden bihaber bir yapı ile karşı karşıyayız. TMMOB İzmir İKK, varlığının gereklerinden birini yaparak öncelikle meslektaşına, sonrasında ise bir belediye emekçisine sahip çıkmıştır. Hele ki, “belki de sendikal başarımız onları rahatsız etti”, “sendikamız karalandı”, “siyasi parti mücadeleleri sendikaya yansıtılıyor” iddiaları, komik ve asılsızdır.

Bu nedenle, kendilerine sözlü olarak ifade ettiğimiz konuları burada yazılı olarak ve bir kez daha dile getiriyoruz. TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı hakkında 7 Mart 2018 tarihinde yaptığımız açıklama tamamen üyemizin çalıştığı kurumda bir süredir uğradığı mobbingi teşhir ve protesto etmek üzerinedir. Bunun siyasi bir hamle olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. Açıklamanın kurum içindeki sendikal faaliyetle, herhangi bir sendikayla, toplu iş sözleşmeleri vb. konularla uzaktan yakından ilgisi yoktur.

Tüm Yerel-Sen’in açıklamasında kurumumuza yönelik eleştirilerine gelince:

TMMOB kurulduğundan bugüne her zaman emeğin yanında ve emek mücadelesinin içinde olmuştur. Bütün siyasi yapılara eşit mesafededir. Hiçbir siyasi kurumla herhangi bir organik bağı yoktur. İlgili sendika, kurumumuza yönelik düşüncelerini ne yazık ki, asılsız, komik ve haddini aşan ve kendileri için de talihsiz bir üslup ile ifade etmiştir.

Kendilerine hatırlatmak isteriz ki, bir sendika yetkili olduğu kurumda kendisine üye olan değil, tüm çalışanların haklarını korumak zorundadır. Patron ağzı ile, çalışanları, diğer sendikaları, hele hele TMMOB’yi hedef almak, suçlamak, yanıt vermeye çalışmak görevi değildir, haddine hiç değildir. Sendika, patronu değil işçiyi korur. Patron desteğiyle sendikacılık yapmak, patronun maşası olma haline denk düşer. Sendikalar, asli görevlerini yerine getirmek, emeği, işkolundaki emekçilerin haklarını savunmak yerine onlara karşı işveren icraatlarını savunarak emek mücadelesini ileriye taşımak bir yana, ancak bu mücadelenin önünde bir engel olarak varlıklarını sürdürebilirler. TMMOB İzmir İl Koordinasyonu olarak, işverenini hedefinde olan Özlem Şenyol Kocaer ile dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha belirtir, bu sürecin ısrarla takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz."

Editör: Haber Merkezi