GİZEM TABAN/ İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) şirketlerinden İzmir Metro A.Ş ve İBB’nin işveren sendikası Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) ile metro ve tramvayda örgütlü olan Demiryol-İş Sendikası arasında gerçekleşen TİS görüşmelerinde uzlaşı sağlanamaması sonucunda Sendika, 22 Ekim tarihi itibarıyla greve gideceğini duyurmuştu. Greve saatler kala SODEM-SEN ile masaya oturan Demiryol-İş Sendikası toplantı öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, grev tarih ve saati olan 22 Ekim saat 05.00’a kadar müzakereye açık olduklarını belirterek uzlaşı olmaması halinde metro ve tramvayın çalışmayacağını ifade etti.

Türkiye Komünist Partisi İzmir İl Örgütü ise sendikaya destek verererek metroda bildiri dağıttı. Bildiride "Kamu hizmeti aksıyorsa bunun sorumlusu emeğine sahip çıkan işçiler değil, belediyeyi patron gibi yönetmek isteyenlerdir. Belediye yönetimi, İzmir Metro A.Ş emekçilerinin taleplerini derhal yerine getirmelidir" denilirken İzmirlilere de çağrı yapıldı.

'BAŞKA ÇARELERİ KALMAMIŞTIR'

Dağıtılan bildiride, "Her gün kendileriyle aynı yaşam koşullarını paylaşan yaklaşık 500 bin Izmirli emekçiyi evi ile iş yeri arasında taşıyan İzmir Metro ulaştırma emekçileri, ekmeğine sahip çıkıp talepleri için greve gidiyor. Patronların kâr hırsının hayatımızı yaşanmaz hale getirdiği, faturalarımızı, kiralarımızı ödeyemediğimiz, bankaların borçlusu olduğumuz bugünlerde işçi sınıfının örgütlenip hakları için mücadele etmekten başka çaresi kalmamıştır" denildi. 

İZMİR HALKINA ÇAĞRI

"Daha önce muhalefet partilerinin başında olduğu belediyelerde yaşanan grevlerde işçi sinifinin grev hakkı tartışmaya açılmış, durdurulan kamu hizmeti üzerinden işçi düşmanlığı propaganda edilmişti" ifadeleri yer alan bildiride, "İşçilerin cebindeki para günbegün erirken emeklerinin haklarını vermek yerine işçi düşmanlığına kalkışmaya çalışanları uyarıyoruz. Kamu hizmeti aksıyorsa bunun sorumlusu emeğine sahip çıkan işçiler değil, belediyeyi patron gibi yönetmek isteyenlerdir. Belediye yönetimi, İzmir Metro A.Ş emekçilerinin taleplerini derhal yerine getirmelidir. Tüm İzmirlileri, ulaşım emekçilerinin verdikleri bu haklı mücadeleye destek olmaya çağırıyoruz" açıklamasında bulunuldu. 

Editör: Haber Merkezi