Çeltek, pandemi kapsamında kapatılan fabrikaları ve işsiz kalan işsizleri hatırlatarak sözlerine başladı. DİSK’in tüm alanlarda işçi sınıfının beklentilerini ilettiğini, 14 gün tüm fabrikaların durdurulması taleplerinin olduğunu ancak bu durumun maalesef hükümet tarafından gerçekleştirilmediğini söyledi. Açıklanan destek paketlerinde işçilerin ‘her zamanki gibi’ son aşamalarda olduğunu kaydeden Çeltek, “İşsizlik fonu işçilerin faydalanması gereken bir fon. İşçiler toplam kazançları üzerinden prim ödüyor ama hükümet bu parayı ödemeye geldiği zaman bu durumu minimize ediyor. Zaten bu noktada ilk mağduriyet çıkıyor. Böyle bir dönemde devletin bu mağduriyetleri giderecek politikalar ortaya koyması gerekir” dedi.

ÖRGÜTLENME İSTEMİYORLAR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ekonominin devam etmesi için ‘fabrikaların kapanmaması’ gerektiği söylemlerine değinen Çeltek, “Kronik rahatsızlığı olan işçiler fabrikaya gelmeyecek dendi, bunların altının doldurulması lazım. Peki bu adam ne yiyecek ne içecek. Sen hükümet olarak aynı açıklamayı özel sektörde çalışanlar için yaptın m? Bence garabet bir yasa, işsizlik ödeneği ile beraber bir uygulama çıktı. Maske dağıtımıyla ilgili tam bir skandal yaşandı. Beraberinde biz sendikalar olarak bütün fabrikalarda üyelerimizin sağlıklı bir şekilde çalışması için işverenler ile görüştük. Mesafe ve hijyen için şirket yönetimleri ile ilgi görüştük. Bazen yönetimleri çok zorladık ama o önlemleri aldık. Sendikalı olan yerlerde maksimum tedbirler alınıyor. Türkiye’de örgütlülük sayısı yüzde 13. Örgütsüz olan yerlerdeki çalışma ortamı Allah’a emanet. Kimi fabrikaların daralmaya gittiğini hatırlatan Çeltek, işçilerin örgütlenmemesi üzerine birçok uygulamalar olduğunu söyledi.

‘İŞÇİLER YAPILANLARI GÖRÜYOR’

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın bütçe görüşmeleri sırasında, “Millet aç deyince hoplamayın arkadaşlar, millet aç, perişan. Evet, herkesin midesine bir şey giriyor, kuru ekmek giriyor” sözlerine AKP Denizli Milletvekili Şahin Tin’in, “O zaman aç değil demek” sözlerini de değerlendiren Çeltek, “O özgüven ve utanmazlıkla alay eder gibi ‘bunlar kuru ekmek yiyorlar aç değiller’ diyorlar. Kimin evini nasıl geçindirdiğini bütün herkes ortaya koyar. Ben bu yapılanların işçilerin tarafından görüldüğünü ve bunları insanların unutmayacağını düşünüyorum” dedi.

‘2-0 YENİK BAŞLANIYOR’

TÜİK’in asgari ücret için 2 bin 937 lira rakamını ön plana çıkarmasını da değerlendiren Çeltek, “Asgari ücret yasal açıdan işçilerin en az alabilecekleri ücret. Maalesef ülkenin yüzde 43’ü asgari ücret seviyesinde. Adında adalet olan, sürekli kutsal değerlerimize hitap eden iktidar asgari ücret için çalışmalar yapıldığını söylüyor. Ben bu konuda tiyatro oynandığını düşünüyorum. Masada 5 tane işçi temsilcisi var, kafadan 10’a 5 gibi bir görüntü var. Maça 2-0 yenik başlıyor işçi. 3 konfederasyonun başkanlarının yer alması gerekir masada. Ama maalesef ülkenin en büyük konfederasyonu açıklama yapmıyor. Hak İş desen tık yok. Geldiğimiz noktada da yapılan açıklamaları, çalışmaları dikkate almayan bir hükümet var” ifadelerini kullandı.

‘TÜİK’İN UYDURMA RAKAMLARI’

Asgari ücretin Türkiye’nin en büyük toplu sözleşmesi olduğunu söyleyen Çeltek, insanların da artık eski yeni fiyat karşılaştırmasını kendi başlarına yaptıklarını kimsenin TÜİK’in uydurma rakamlarına güvenmediğini söyledi. Çeltek, “3 sendikanın alana çıkması gerekiyor. Türk İş neden hala bir rakam ortaya koymuyor? Bu kadar her ay açıklama yapan konfederasyon asgari ücret süreçleri geldiğinde bilgi sahibi değil mi? Bu konuyla alakalı neden DİSK tavrını ortaya koyuyor da Türk İş yapmıyor, kamuoyunun takdirinde soruyorum. Tek başına DİSK’in bunu yapmasına imkân yok” dedi. DİSK’in her alanda olmaya çalıştığını elbette her şeyin dört dörtlük gitmediğini ama mücadeleyi sürekli olarak sürdürdüğünü de sözlerine ekledi.

‘SULANDIRMA POLİTİKASI’

TÜİK’in üç farklı ağır, orta, hafif işte çalışan işçi diyerek 3 farklı rakam ortaya koymasını ‘asgari ücreti sulandırma politikası’ olarak değerlendiren Çeltek, “Milyonları götüren patronların vergileri bir gecede siliniyor ama işçiler, üniversite öğrencileri borçlarından dolayı icraya uğruyor. Bin bir zorlukla hayatını idame ettiren insanlar hangi fedakarlığı yapacak artık? İşverenler karlarını açıklıyor yıl sonunda, peki işçilere ne ödemesi yaptılar? Sen önce kendi harcamalarından fedakarlık yapacaksın, işçiler bunu görecek. Siz işçinin, emekçinin yanında olmazsanız kim size inanır? İşçilerin ciddi anlamda bu yetkili arkadaşların kulağını çınlattığını düşünüyorum” dedi.

‘OCAK AYI SICAK GEÇECEK’

2 bin işçiyi kapsayan bir Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) süreci olduğunu söyleyen Ali Çeltek, “Bizim her zaman net tavır aldığımız çalışmamız var. En son gerekli tavırlar ortaya kondu, bize üyelerimize anlatılabilir bir teklif verilmesi gerektiği MES yöneticilerine iletildi. Önümüzde 20 günlük bir arabuluculuk süreci var. Verilen teklifi biz tabi ki değerlendiremeye almadık. MESS’in talepleri karşısında Ocak ayının sıcak geçeceğini söyleyebilirim” ifadelerini kullandı. Bütün dünyadaki işçilerin sorunlarının ortak olduğunu kaydeden Çeltek, önceki dönemlerde toplu sözleşmelerin yüzde 5, 6 ile bittiğini DİSK’in mücadelesi ile bu rakamların çift hanelere çıktığını belirtti.

Bazı işçi ayaklanmalarını hatırlatan Çeltek, “2014’te yapılan toplu sözleşme bütün işçileri kızdırdı” dedi ve mücadelenin bugüne geldiğini söyledi. Birleşik Metal İş’in üye sayılarını değerlendiren Çeltek, Türkiye’deki prosedür süreçlerini eleştirdi ve yasaların örgütlenmeyi zorlaştırdığını kaydetti. Çeltek, işçilerin işgüzar yönetimlerle de sık sık karşı karşıya kaldığını dile getirdi. Çeltek, ısrarla 3 konfederasyonun da işçilerin arkasında durması gerektiğini hatırlattı.

Editör: Haber Merkezi