İZ GAZETE- Çiğli Belediyesi'nin sosyal tesislerinde çalışan 74 Çiğli Gıda işçisi bayram öncesi işten çıkarıldı. Devrimci Turizm İşçileri Sendikası konuya yönelik yaptığı açıklamada, "Sadece yasa ve sözleşme gereği ödenmesi gereken ücretlerinin ödenmesini isteyen üyelerimiz, işverence savunmaları dahi alınmadan, fesihler kendilerine yazılı ya da sözlü olarak bildirilmeden ve gerçek dışı suçlamalar ile işten çıkarılmıştır. Kamuoyunun bu gerçek dışı işveren beyanlarına itibar etmemesini isteriz. İşin aslı, işçinin ücretinin ödenmemesinden ve hakkını arayanın işten atılmasından ibarettir" denildi. 

Geçen yılki talepleri yerine getirilmeyen ve üstüne alacakları biriken işçiler, süresi biten toplu iş sözleşmelerini yenilemek için görüşmeler yapmış ve sözleşmenin uzlaşılan haliyle anlaşma yapılmasını talep etmişti. 

Sendikanın işverenle yaptığı toplantıda işveren ikramiyelerin ve toplu iş sözleşmesi farkının ödenmeyeceğini, yüzde 22 diye anlaştıkları zam oranının ise yüzde 15'e çekildiğini açıklandı.

İŞÇİLERİN UZLAŞMA ÇAĞRISINA YÖNETİMDEN RED!

Çıkarılan işçilerden biri gazetemize özel açıklama yaparak,  toplantı çıkışı işçilerle sendikanın değerlendirme yaptığını ve işçilerin bu maddeleri kabul etmediğini ifade etti. İsmini belirtmek istemeyen işçi, 14 Temmuz’da yasal haktan yararlanarak iş bırakma eylemine başladıklarını açıkladı. Araya resmi tatil olan 15 Temmuz ’un girdiğini ve 16 Temmuz’da da eyleme devam ettiklerini anlatan işçi, mesai saatlerinden sonra oturma eylemine başvurduklarını da aktardı.

Bu eylemlere karşılık şirket yönetiminden işçilere para ödenmeyeceği, şirketin maddi durumunun yeterli olmadığını ifade edilirken, işçilerden uzlaşma çağrısı olarak yapılacak ödemenin parçalar halinde verilmesi önerisi geldi. İşçilerin uzlaşma çağrısı, yönetim tarafından kabul edilmedi.

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün o toplantıdan sonra işçilerle temasa geçmediğini bilgisine ulaşılırken, sendika başkanlarının görüşme taleplerinin belediye tarafından reddedildiği bilgisine de ulaşıldı.

’46. MADDE BİR UTANÇ MADDESİDİR’

İşçilerden yapılan açıklamada, “Biz defalarca uzlaşmaya yönelik adım attık ama her seferinde geri çevrildik. Burada 74 tane işçiyiz. 46. Madde bir utanç maddesidir, hırsızlık maddesidir. Bir işverenin ticari işletmesini zarara uğratma maddesidir, bunun için bizim durdurma eylemimizi sebep gösteriyorlar ama bu, İşçi Kanunu 34. Maddesi’nin bize vermiş olduğu yasal bir haktır. Biz yasanın bize verdiği hakkı kullandık” denildi. 

ÇIKARILAN İŞÇİLERDEN İKİ TANESİ HAMİLE BİR KİŞİ ENGELLİ

İz Gazete'nin ulaştığı bilgide, eylem yapan herkesin çıkarıldığı bilgisine ulaşılırken, çıkarılan işçilerden ikisinin hamile ve bir kişinin de engelli olduğu ifade edildi. 

“Kod 46’dan çıkarılan işçiler nerede işbaşı yapabilir?” diye soran işçiler, bu maddeden iş feshinin geri çekilmesini ve çıkarılan işçilere, işlerinin geri verilmesini talep etti. Haksızca çıkarılan işçiler ayrıca, işveren bu tavırdan vazgeçene kadar eyleme devam edeceklerini de ekledi.

SENDİKADAN OLAYA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Devrimci Turizm İşçileri Sendikası olaya yönelik bir basın açıklaması yayınladı. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

İşveren Çiğli Belediyesi’ne ait, Belediye şirketleri tarafından işletilen Akvaryum Kafe, Pelikan Kafe, Cumhuriyet ve Demokrası Parkı tesisleri ile kantinlerde ve çay ocaklarında 2016 yılından bu yana örgütlüdür ve Çiğli Belediyesi işçilerinin sendikasıdır. Tarafı olduğumuz ve 31.12.2020 tarihinde yürürlüğü sona eren toplu iş sözleşmesi sonrasında yeni dönem TİS için işverenle görüşmelerimiz 2021 yılı başından beri sürmektedir.

Bu süreçte üyelerimizin, yeni dönem toplu iş sözleşmesi imzalanıncaya kadar yasa gereği yürürlüğü devam eden önceki TİS hükümleri doğrultusunda ödenmesi gereken alacakları işverence ödenmemeye başlanmıştır. Üyelerimiz, ödeme tarihinin üzerinden bir aya yakın bir süre geçmesine karşın ödenmeyen ücretleri nedeniyle 14 Temmuz ve 16 Temmuz tarihlerinde (15 Temmuz resmi tatil olduğu için bu tarihte tesisler kapalıdır) İş Kanununun 34. Maddesi uyarınca yasal haklarını kullanmışlar ve iş görme borçlarını yerine getirmekten kaçınmışlardır. 

'GERÇEK DIŞI SUÇLAMALARLA SÖZLEŞME FESHELDİ'

Buna karşın işveren Çiğli Belediyesi’nce 74 üyemizin iş sözleşmelerinin 16.07.2021 tarihi akşam saatlerinde gerçek dışı suçlamalarla feshedildiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Üyelerimiz fesihleri, işverenlerinden değil SGK’dan gelen SMS mesajları ile öğrenmişlerdir. Fesih nedeni olarak işverence kod 46, yani “İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.” kodu kullanılmıştır.

'HAKKINI ARAYAN İŞTEN ATILIYOR'

"Sadece yasa ve sözleşme gereği ödenmesi gereken ücretlerinin ödenmesini isteyen üyelerimiz, işverence savunmaları dahi alınmadan, fesihler kendilerine yazılı ya da sözlü olarak bildirilmeden ve gerçek dışı suçlamalar ile işten çıkarılmıştır" ifadeleri yer alan açıklamada, "İşverence basın kuruluşlarına yapılan açıklamalarda da üyelerimizin ücretlerinin ödenmemesi gerçeğinden ve üyelerimizin bu nedenle yasal haklarını kullandığından hiç bahsedilmezken, işçilere ve Sendikamıza pek çok gerçek dışı suçlama yöneltildiğini görmekteyiz. Kamuoyunun bu gerçek dışı işveren beyanlarına itibar etmemesini isteriz. İşin aslı, işçinin ücretinin ödenmemesinden ve hakkını arayanın işten atılmasından ibarettir" denildi. 

Sendikadan yapılan açıklamada, Çiğli halkı ve kamuoyuna, işten haksızca çıkarılan 74 kişinin yanında olması için çağrı yapıldı.

Göreve geldiğinden beri sendikalar ve işçilerle kavgalı bir politika izleyen Gümrükçü, göreve geldiği ilk yıl, 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesi işçi kıyımı yapmıştı.

KOD 46 NEDİR?

SGK çıkış kodu 46; İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması olarak tanımlanmıştır.

İŞÇİ KANUNU 34. MADDE: Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. 

Editör: Haber Merkezi