Başkanlık yarışının güçlü adaylarından Mahmut Çetinkaya yönetim kurulu listesini oluştururken örgütlü tüm işyerlerini kapsayıcı olmasına dikkat ettiklerini ifade ederek söz, yetki ve kararın işçilerde olduğu, şeffaf bir sendika için yönetime aday olduklarını dile getirdi.

EMEKÇİLER KRİZE TESLİM EDİLDİ 

İşçilerin krizi bizzat yaşadığını ifade eden Mahmut Çetinkaya, “her sene iş cinayetlerinde yüzlerce kardeşimizi yitiriyoruz. Geçinemeyen milyonlar kendi hayatlarına son veriyor.  İş-kur kapılarındaki kuyruklar her geçen gün artarak devam ediyor. Milyonlar borç batağında, krize teslim edilmiş durumda. Emekçilerin kazanılmış hakları ise yoğun bir saldırı ile karşı karşıya. Esnek çalışma, örgütsüzlük, keyfiyet almış başını gidiyor. İşsizlik fonunun içini boşaltanlar şimdi gözlerini kıdem tazminatlarımıza dikmiş durumda” dedi.

SENDİKAL HAREKETE YENİ BİR SOLUK GEREK

İşçi sınıfının içinde bulunduğu bu duruma rağmen sendikal hareketin gitgide küçüldüğünü ve kendi içinde büyük bir kriz yaşadığını dile getiren Mahmut Çetinkaya, “örgütsüzlüğü aşmak, mevcut haklarımızı korumak, geliştirmek için sendikal harekete yeni bir soluk gerek. Bugün sendikalar günlük genel geçer işleri bile tam anlamıyla yerine getiremiyorlar. Günümüzde popüler ‘algı’ sendikacılığından öte gidilemiyor. Sosyal medya üzerinden fotoğraf paylaşmak sendikacılık faaliyeti sayılıyor. Sendika bürokrasisi oluşmuş, sendikacılık yalnızca üye kardeşlerimizin ücret mücadelelerini ucuza kapatmaya çalışan bir yapı haline gelmiş” dedi.

SENDİKACILIK GEÇİM KAPISI DEĞİLDİR

“Bizler bu yaşanan sürecin kaderimiz olmadığını düşünüyoruz. Dinamik, şeffaf, emekçilerin özne olduğu bir yönetim için adayız. Tam da bu nedenle sendikacılığı bir geçim kapısı olarak görmüyoruz ve bunun için de yönetimlerin en fazla iki dönem görev almasını savunuyoruz. Sendikalarda söz, yetki ve kararın işçilerde olmasını savunduğumuz için, örneğin işyerlerinde sadece temsilci değil işyeri komiteleri oluşturmayı planlıyoruz” diyen Mahmut Çetinkaya görevini hakkıyla yapmayan sendika yöneticilerinin ise gerekli çoğunluk sağlanması halinde işbaşına geri dönmeleri gerektiğini savunuyor. 

ŞEFAFFLIK EN ÖNEMLİ İLKEMİZ

Bugün Türkiye’de genel bir şeffaflık sorunu olduğunu dile getiren Mahmut Çetinkaya işçilerin alın terlerinden ayırarak ödedikleri sendika aidatlarının nasıl kullanıldığını öğrenmelerinin en doğal hakları olduğunu söyleyerek “sendikalarda tam bir şeffaflık olmalı. Göreve geldiğimizde gelir ve giderler konusunda üyelerimizi düzenli aralıklarla bilgilendireceğiz” dedi.  

Emekçilerin demokratik, ekonomik ve sosyal haklarını korumak, geliştirmek amacıyla; mücadeleci bir sendikal yönetim anlayışıyla aday olduklarını ifade eden Çetinkaya, gerektiğinde kullanmak üzere grev fonu oluşturacaklarını, öte yandan işyerlerinde yaşanan sorunlara en hızlı şekilde müdahale edebilmek için 7 gün 24 saat açık acil bir sendika destek hattı kuracaklarını da sözlerine ekledi. 

Halen Tez- Koop-İş Sendikası Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanı olan Mahmut Çetinkaya, 17 yıldan bu yana İzmir Barosu’nda çalışıyor.

Editör: Haber Merkezi