Ülkenin havalimanı bağlantılı, en büyük kent içi raylı toplu taşıma sistemlerinden biri olan İZBAN’daki grev 28’inci gününe girdi. Grev boyunca sessizliğini koruyan İZBAN’ın yüzde 50 ortağı TCDD’nin bürokratları, önceki gün sendikacılarla görüştü.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir’de yaptığı aday tanıtım toplantısı öncesinde önceki gün kente gelen TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ile İZBAN bürokratları, Demiryol-İş Sendikası yöneticileri ile toplantı yaptı.

YENİ TEKLİF VERİLMEDİ

Toplantıda bürokratlar, sendikacılardan grevle ilgili bilgi aldı. Yapılan toplantı işçilerde yeni bir teklif verileceği yönünde beklenti yarattı; ancak TCDD bürokratları yeni bir teklifte bulunmadı.

BirGün’e konuşan Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, görüşmeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Görüşmede TCDD Genel Müdürü, İZBAN Genel Müdürü ve yetkilileri vardı. Bizden bilgi aldılar, ‘Biz size döneriz, siz de bize dönersiniz’ dediler. Yeni bir teklif vermediler. Sadece her şey dâhil yüzde 26’lık zam teklifinin iyi bir teklif olduğunu söylediler.”

BEKO: AMACINDAN SAPTI

Öte yandan eski DİSK Genel Başkanı, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “İZBAN grevi amacından saptırıldı. Greve gidilmesinin asıl nedeni yerel seçim öncesi İzmir’de ulaşımın felç olması ve Büyükşehir’in beceriksizlikle suçlanmasıdır, yani politiktir” dedi.

Beko, şunları söyledi: “En başından bu yana takip ettiğim süreçte işçilerin çok da afaki taleplerinin olmadığını biliyorum. İZBAN’da çalışan işçi kardeşlerimin yarısı yoksulluk sınırının altında çalışıyor. Ulaştırma Bakanı ile görüşüp İZBAN’ın günde 500 bine yakın yolcu taşıdığını, eğer grev başlarsa ulaşımın sekteye uğrayacağını iletmiştim. İşçi kardeşlerimin sosyal ve sendikal hakları derhal verilmeli diye kendisine söylemiştim. ‘Hemen toplu iş sözleşmesiyle sorunu çözelim’ demişti. Ancak bugüne kadar ses seda çıkmadı. Bu sorunun asıl sorumlusu Ulaştırma Bakanlığı’dır, AKP iktidarıdır.”

DOĞRU DEMİŞ, AKP ÇÖZMÜYOR

Beko’nun bu açıklamasına sosyal medyadan tepkiler gelirken, Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz şu değerlendirmede bulundu: “Beko’ya teşekkür ediyoruz. Başından beri bize büyük destek veriyor. Ankara’da görüşmeler yapıyor, bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Buradaki sorunun AKP tarafından, hükümet tarafından çözülmediğini söylemiş. Doğrudur. Sonuçta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bu toplu sözleşme dönemi için ‘Ben yetkiyi TCDD’ye devrettim’ demişti. Ama TCDD’den herhangi bir adım gelmedi.”

BİRGÜN

Editör: Haber Merkezi