TUĞÇE KAŞ / İZ GAZETE- Fabrika içerisinde bulunan beş ayrı şirkete bağlı olarak çalışan 150 işçinin DİSK/Gıda-İş’e üye olması ile birlikte, işçilerle yapılan taslak çalışması sonuçlandı ve TARİŞ yönetimi, işçilerin taleplerinin görüşülmesi için masaya çağrıldı.Yaklaşık 45 gündür TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı firmasında çalışan işçiler, yetkililerin sözleşme masasına oturması için mücadele ediyor. DİSK/Gıda-İş, işçilerden oluşan komite ile yetkililer arasında defalarca görüşme gerçekleştirildiğini ancak verilen sözlerin tutulmadığını belirtti. TARİŞ’in bir kooperatif olduğu ve çalışan işçilerin ailelerinin de bu kooperatifte olduğu propagandası ile “sendikasız aramızda çözelim istifa edin” gibi çağrılara rağmen işçiler sendikasız bir çözümü kabul etmedi. Sendikanın işyeri temsilcileriyle görüşen yetkililer, süreci uzatarak işçilerin iradesini kırmaya dönük çabalarda bulundu. İlk günden beri işçiler mücadelelerini sürdürmekte kararlı.

TALEPLERİ OLANA KADAR MÜCADELEYE DEVAM

Süreci kendi lehine çevirmek için işçilere kademelerine göre %15 (maaşı yüksek) %16 (kapsam dışı) ve %23 (asgari ücret seviyesi) zamlar yapıp net 7 lira kıdem farkı da vererek işçiyi bölmeye çalışan TARİŞ’e karşı işçiler mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini açıkça belirtti. Yapılan zamlar sonrası, sürecin nasıl ilerlemesi gerektiğine dair fabrikada işçiler arasında referandum yapılarak, işverenin sendikayla masaya oturması ve işçilerin bütün taleplerinin müzakere edilerek sonuçlandırılması kararlılığı ortaya çıktı. Bazı bölümlerde sandıkları bile aşan bir iradeyle işçiler, DİSK/Gıda-İş ile birlikte taleplerini alana kadar mücadele edeceğini belirtti. DİSK/Gıda-İş  Ege bölge temsilcisi Mazhar Uzbek ve sendika işyeri temsilcileri, işverenin bir an önce masaya oturmasını ve bu sorunları masada tartışarak çözülmesini TARİŞ yetkililerine bir kez daha bildirdi.

TARİŞ KOOPERATİF KÜLTÜRÜYLE DONANMIŞ

Bu süreçte son olarak oluşturulan ücret politikalarıyla bu işin devam etmesinin mümkün olmadığını belirten DİSK/Gıda-İş, TARİŞ’in de kooperatif kültürüyle donanmış bir birlik olarak işçilerin birliğine ve ortak iradesine saygı duyması gerektiğinin de altını çizdi. Ayrıca işçilerin kaybettiği haklarının giderilerek ücret politikalarının düzenlenmesini talep ederek, bu konudaki ısrarlarının süreceklerini de söylediler. Kooperatif yönetimine ve kooperatif birleşeni ailelerimize, çalışan arkadaşlarımızın yeniden hatırlanması ve sendika taleplerinin kabul edilerek toplu sözleşme sürecinin hızlıca giderilmesi çağrısını yeniliyoruz.

Editör: Haber Merkezi