SEVİLCAN GÜNAY - İZBAN ve Metro Toplu İş Sözleşmesi’nde anlaşma sağlayamazken ESHOT’ta yüzde 30’larda zam isteyeceğini açıkladı. Önümüzdeki ay da tam bir toplu sözleşmeler dönemine girilecek. Birçok ilçe belediyesi ile İZELMAN, İZENERJİ toplu sözleşme dönemine girecek. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve DİSK 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız enflasyon oranının altında bir oranı kabul etmeyeceklerini ve gerekirse greve kadar gideceklerini bu konuda son derece kararlı olduklarını ifade ettiler.

‘ENFLASYON YÜZDE 40’

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, İZBAN ve Metro’nun toplu iş sözleşmelerini de çok yakından takip ettiğine dikkati çekti. Sarı, Genel İş Sendikası’nın Karaburun, Foça, Bergama, Çeşme Çeştur, Konak Merbel, Buca İmar, Karabağlar Karbel, İZELMAN ve İZENERJİ’de toplu iş sözleşmeleri olduğunu ve Aralık ayının tam bir toplu sözleşme dönemi olacağını belirtti.

Sarı, “Türkiye’de yaşanan son olaylar ve tepeden tırnağa tüm gıda ürünlerine yapılan zamlar bize enflasyonun seyrini göstermiştir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre enflasyon yüzde 26’lara dayanmış durumda ama pazarda ve çarşıdaki enflasyon yüzde 40’tır. En son DİSK Birleşik Metal İş Sendikamız işverenin yüzde 16’lık zam teklifini kabul etmeyerek direnmiş ve yüzde 40 ile sözleşmeyi bitirmiştir. Eğer bu krizi ortadan kaldırmak istiyorlarsa işçiye, emekliye ve çalışana bir para aktarmaları gerekmektedir.

Çalışana yüksek maaş vereceksiniz ki işçiler ve emekçiler esnaftan alışveriş yaparak para sirkülasyonu sağlayacak.  Gıdasını, kıyafetini, benzinini alacak ki yaşamını idame ettirecek. Bugün tüm küçük esnaf kan alıyor. Geldiğimiz bu noktada İzmir özelinde ve Türkiye genelinde toplu sözleşmeler dönemi gelip çatmıştır. Ayrıca asgari ücret tespit komisyonu da asgari ücreti belirlemek zorundadır. Biz asgari ücretin de enflasyonun altında kalmaması ve refah payı olarak da üstüne 5 ila 10 puan konularak belirlenmesi konusundaki taleplerimizi buradan yineliyoruz” diye konuştu.

‘ALTINDA KABUL ETMEYİZ’

İZENERJİ’nin toplu sözleşmesinin 15 Aralık gibi İZELMAN’ın ise 1 Ocak sonrası başlayacağını hatırlatan Sarı, toplam üye sayılarının da 13 bin olduğunu ve bu çalışanların İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki birçok birimi oluşturduğunu aktardı.

Memiş Sarı, “Cenaze, İZSU, bahçe işlerinde çalışan arkadaşlarımız, İzmir halkının nefes aldığı her alanda iş yükünü yüklenmiş vatandaşlarımızdır. Yani toplu sözleşmesi olan arkadaşlarımız aslında bu kenti yaşatıyor. Doğal olarak son dönemlerde enflasyon farkları ve gıda ve tüketim mallarına gelen zamlardan dolayı maaşları eridi.

Herkesin gözü şu an bu toplu sözleşmelerde bizler de taslakları hazırlıyoruz. Çalışan ve toplu sözleşmesi gelen arkadaşlarımızın enflasyon rakamlarının altında kalmadan ve üstüne artı değerleri de konularak insanca yaşayacak bir ücret almalarını istiyoruz. Tüm mücadelemiz önümüzdeki günlerde bu yönlerde olacaktır. Enflasyonun altındaki hiçbir rakama imza atmayız. Çünkü onu yaptığımızda temsil ettiğimiz üyelerimizin mağduriyetini bir kat daha arttırmış oluruz.

Enflasyon altı maaş istemek demek tamam siz hiçbir şey yemeyin bu yaşamdan da zevk almayın demektir. O yüzden biz mücadelemizi daha büyük boyutlara da taşıyabiliriz. Bu ülkenin gerçek enflasyonu yüzde 40’lardayken ve TÜİK te yüzde 26 açıklamışken ikisinin ortalamasında bir ücret talep edeceğiz. Bunun altındaki hiçbir rakamı kabul etmemiz söz konusu değildir ve böyle bir şey olursa greve gitmekten de asla çekinmeyiz” ifadelerini kullandı.

‘MAAŞLAR ERİDİ’

DİSK 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız ise İZENERJİ  toplu iş özleşmesi hakkında çalışmalarının sürdüğünü ve şuan da alanları gezerek taslak çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Yıldız, “İşçilerin, düşünceleri, talepleri neyse onu taslak haline getireceğiz ve işverenimize de işçilerimizin talepleri bunlardır diyeceğiz. Onların adına görüşmelerimize başlayacağız.

Yaklaşık 2 buçuk aydır alanları geziyorum ve oradaki arkadaşların talepleri, istekleri de şekillenmeye başladı. Taslak hazır olduktan sonra da biz toplu sözleşme görüşmelerine başlayacağız.  TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranını inandırıcı bulmuyoruz. Birçok müdahaleler sonucu ancak 25,4’e düşürebildiler.  Aslında pazara, mutfağa ve çarşıya yansıyan enflasyonun yüzde 40’ın üzerinde olduğunu biliyoruz.  Biz zam talep ederken açlık ve yoksulluk sınırını bir de yaşadığımız kentte 4 kişilik bir ailenin yaşam standartlarını göz önüne alarak toplu sözleşmeye oturacağız.

Enflasyonun altında olması kesinlikle ama kesinlikle kabul edilemez. Ayrıca şu ana kadar maaşlarda dolar ve Euro’nun yükselmesi ile beraber 450 ila 500 liralık bir erime söz konusu. Öncelikle onu yerine koyacağız. Biz İZBAN ile Metro’daki süreci de yakından takip ediyoruz. Çünkü aynı gemideyiz ve Metrodaki arkadaşlarımıza verilen yüzde 14 enflasyonun altındadır. Enflasyonun yüzde 26’lara dayandığı bir dönemde bunun altında bir maaş ön görülmesi çok yazık… Sonuçta o işçiler 2 yıl boyunca yaşamlarını o toplu sözleşme kapsamında sürdürmeye çalışıyorlar. Aralık ayında İZENERJİ olarak Toplu sözleşmelere başladığımızda enflasyonun altını kesinlikle kabul etmeyeceğiz” dedi.

‘İŞÇİLER KARARLI’

Enflasyonun; pikenin, buzdolabının, pinpon topunun üzerine hesaplandığını ve bunun enflasyonun gerçekliğini yansıtmadığını vurgulayan Yıldız,  “Enflasyon hesaplamak isteyen kişi bir bu ay patatesi, soğanı alacak sonra diğer ay tekrar gidip alacak aradaki farkı görecek o zaman zaten görürsünüz enflasyon düşmüş mü düşmemiş mi? Enflasyonun gerçekliği mutfaktır, markettir. Elektriğe, suya, ulaşıma, doğalgaza indirim var mı? Yok, o zaman enflasyon nasıl düşük çıkacak? Buzdolabına, arabaya indirip yapıyorsunuz? İşçi araba alabiliyor mu? Ya da bir buzdolabını kaç yılda bir değiştiriyor? 

İnsanların zihni ile alay ediyorlar. Bugün işçiden emekçiden 8 kalem vergi kesiliyor. Bu 8 kalem verginin biz tek kaleme indirilmesini istiyoruz. Asgari ücret vergi dışında tutulmalı. Bu ülkeyi ayakta tutan işçiye vergi indirimi yapılmalı. 16 tane devasa şirketin vergisine iktidar yüzde 98 indirim yaptı. Ama bugün 1.800 ila 2 bin 400 lira alan bir çalışandan sürekli vergi kesintisi yapılıyor. Vergi adaleti de bir an önce sağlanmalı yanında 1000 kişi çalıştıran bile bizler kadar vergi vermiyor. İşçinin kıdem tazminatına göz dikildi, bireysel emeklilik yılbaşından sonra zorunlu hale geliyor. 45 yaş altı herkesten bireysel emeklilik bedeli kesilecek ve 3 yıl kimse sistemden çıkamayacak. Sendikalı işçinin de kıdem tazminatı fona devredilecek.

Önümüzde 7 milyona yakın asgari ücretliyi kapsayan Türkiye’nin en büyük toplu sözleşmesi olarak nitelendirdiğimiz bir süreç var. TÜİK’in açıkladığı açlık sınırı 2 bin lira ama maalesef bugün açlık sınırının altında asgari ücret ödeniyor. Diyanetin bütçesi yüzde 200 arttırılıyorsa ama asgari ücretle ilgili gereken yapılmıyorsa biz buna karşı mücadelemizi vereceğiz. Biz netiz kesinlikle bu dönem çok farklı olacak taslağımızı hazırlayacağız ve grevse de grev ne gerekiyorsa yapılacak İZENERJİ işçisi de bu konu da kararlı. 5 bin 20 üyemiz ile istediğimiz ücreti alana kadar direneceğiz” ifadelerini kullandı.

EGE TELGRAF

Editör: Haber Merkezi