ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE - SES İzmir Şube Sekreteri Ümit Doğan, 2020 yılında pandemi ile mücadele eden sağlık emekçilerinin tükenme aşamasına geldiğini; emekçilerin izin, emeklilik ve istifa haklarının  anayasaya aykırı bir şekilde ellerinden alındığını, 300’ün üzerinde sağlık emekçisinin koronavirüsten dolayı hayatını kaybettiğini açıkladı. Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal ise 2020 yılının salgın nedeniyle öğrencileri mağdur ettiğini, eğitim başta olmak üzere yaşamın her alanında eşitsizlik ve ayrımcılığa maruz kalınan bir yıl olduğunu ifade ederek Öğretmenlere verileceği söylenen 3600 ek göstergeden söz dahi edilmediği, siyasi iktidarın tercihinden dolayı ücretli ve sözleşmeli öğretmenlerin  salgın koşullarında mağdur edildiği bir yıl olduğunu ifade etti.

‘İKTİDAR GERÇEKLERİ GİZLİYOR’

2020 yılının tüm dünyada kapitalist sistemin doğaya karşı kurduğu tahakküm ve sınırsız üretim-tüketim ilişkileri nedeniyle açığa çıkan pandemi yılı olduğunu ifade eden Ümit Doğan, kapitalist sistemde, üretimin durmaması, sermaye lehine devam eden politikalar izlenmesi nedeniyle sağlık sisteminin pandemi iflasını gördüğünü açıkladı. 2020 yılında pandemi nedeniyle milyonlarca insanın işsiz kaldığını ifade eden Doğan, dünyada milyarlarca insanın yoksulluk ya da açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiğini, buna rağmen ülkelerin savaş ve hegemonya mücadelesine devam ettiğini kaydetti.  İktidarın, pandemi ile ilgili gerçekleri gizlediğini belirten Doğan, “ İktidar, pandemiyi yönetme yerine algı yönetimi yapmaktadır. Sürekli olarak verilerle oynamakta, sermaye için üretim devam etsin diye var olan reel durumu yansıtmamak için her türlü çabayı harcamaktadır” dedi.

‘MÜCADELE HATTI OLUŞTURULMALI’

Doğan, enfekte olan binlerce, hayatını kaybeden yüzlerce sağlık çalışanı olmasına rağmen sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ‘tükendik, yaşatmak için yaşamak istiyoruz’ feryatlarının görmezden gelindiğini belirterek “Pandemi ile mücadelede virüse en fazla maruz kalan sağlık emekçilerinin üzerindeki angarya ve ağır iş yükünün personel alımı ile hafifletilmesi gerekirken tükenme aşamasına gelen emekçilerin izin, emeklilik ve istifa hakları anayasaya aykırı bir şekilde ellerinden alınmaktadır. 300’ün üstünde sağlık emekçisi hayatını yitirdi fakat sağlık emekçilerinin, yitirdikleri çalışma arkadaşları için saygı duruşu yapmasına bile katlanamayan bir sağlık bakanımız var. Hal böyleyken 2021 yılında biz emekçilere, düşen iktidarın tüm toplumu nefessiz bırakan politikalarına karşı en geniş kesimleri içine alan bir mücadele hattı oluşturmaktır” ifadelerini kullandı.

2020 insanlık tarihine geçecek

2020 yılının salgın nedeniyle öğrencileri mağdur ettiği, eğitim başta olmak üzere yaşamın her alanında eşitsizlik ve ayrımcılığa maruz kalındığı bir yıl olduğunu ifade eden Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, 2020 yılının, hakların yok sayıldığı bir yıl olarak insanlık tarihine geçeceğini belirtti. 2020’yılının eğitim emekçileri açısından beklentilerin gerçekleşmediği, sorunların çözülmediği, var olan sorunlara yenilerin eklendiğini kaydeden öğretmen Vardal, ‘Öğretmenlere verileceği söylenen 3600 ek göstergeden söz dahi edilmediği, siyasi iktidarın tercihinden dolayı ücretli ve sözleşmeli öğretmen arkadaşlarımız salgın koşullarında mağdur edildiği bir yıl oldu. 2020 yılı öğrencilerimiz açısından da oldukça sorunlu bir yıldı. Öğrencilerimizin yaşadıkları eşitsizlikler ve mağduriyetler artarak devam etti. Salgınla birlikte yaşadıkları eşitsizlikler derinleşti ve arttı. Uzaktan eğitime erişemeyen öğrencilerimizin yaşadığı sorunlar 2020 yılında en fazla tartışılan konulardan biriydi. OHAL Komisyonunun KESK ve bağlı sendikaların üyelerinin başvurularını özellikle sonuçlandırmaması, Sendikamız üyesi 1291 arkadaşımızın dosyasının halen komisyonda bekletilmesi, her geçen gün arkadaşlarımızın yaşadığı mağduriyeti, haksızlığın ve hukuksuzluğun yeniden üretildiği bir yıldı” diye konuştu.

‘2021 EMEĞİMİZİ SAHİPLENDİĞİMİZ BİR YIL OLSUN’

Necip Vardal, 2021’den beklentisini şu şekilde ifade etti: “2021 yılının emeğimizi sahiplendiğimiz, haklarımızı geliştirme mücadelesini yükselttiğimiz ve geleceğe güvenle baktığımız bir yıl olması dileğimizdir. Eğitim emekçileri sadece kendilerini değil, öğrencilerini ve dolayısıyla halkın sağlığını ve hakkını korumak için mücadele ediyor. Dün olduğu gibi bugünde öğrencilerimizin eğitim hakkı, öğrencilerimizin ve eğitim emekçilerinin sağlığı için mücadeleye devam edeceğimiz bir yıl olacaktır”

Editör: Haber Merkezi