Yusuf Başar/İbrahim Kır- İzGazete - Şube Eşbaşkanı Nursel Yücesoy, Sağlık Bakanlığı’nın verilerinin yanlış olduğunu ve toplumu yanılttığını, bu veriler üzerinden politika belirlenmesinin doğru sonuç doğurmayacağını belirtti.

Yücesoy: “Bugün hâlihazırda uygulamada pozitif ve temaslı sağlık emekçileri çalıştırmaktadır. Şimdi bu yeni algoritma ile pozitif sağlık emekçileri, iyileştikleri test yolu ile kesinleşmeden, testleri negatife dönmeden, bulaştırıcılık süreleri sonlanmadan çalıştırılmaya başlatılacaktır. Bu ise, hem pozitif sağlık emekçilerinin iyileşme haklarını ortadan kaldırmak anlamına gelmektedir; hem de birlikte çalıştıkları sağlık emekçilerini ve hizmet alanlar için bulaşıcılığı artıracak önemli bir risk oluşturacaktır” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın normalleşme adımlarının yarattığı sonuçlara dikkat çeken Yücesoy “Bundan sonraki süreçte atılacak adımlara halkımız, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin sağlığını riske atmaktan vazgeçmelidir” ifadelerini kullandı.

“Ülkemizde güvenceli istihdam, temel ücrette iyileştirme, 3600 ek gösterge, yıpranma payı gibi haklarda iyileştirme yapılmadığı gibi sağlık sistemlerinde neoliberal talan sürdürülmeye devam etmektedir” sözlerini kullandı.

Yücesoy sözlerine şu şekilde devam etti: ”İktidarın, Covid 19’un, maddi külfetinden kurtulmak için, SGK genelgesi ile sağlık ve sosyal hizmet alanında meslek hastalığı ve iş kazası statüsünden çıkarması, sağlık alanında tüm kaynaklarını Şehir Hastaneleri gibi talan ve rant amaçlı adımlara, uygulamalara aktarması önceliğini ve biz sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine bakış açısını ve verdiği değeri ortaya koymaktadır. Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri Sağlıkta Dönüşüm adı altında getirilen yeni sağlık sisteminin yarattığı sorunlar nedeniyle tükenmişlik hali içindeyken, pandemi kapsamında bilimsellikten uzak, sağlık emekçilerinin taleplerini görmezden gelen, haklarını gasp eden uygulamalar hayata geçirilmektedir. Sağlık ve sosyal hizmet alanında beklentilerinin karşılanması bir yana temel haklarda dahi kayıpların yaşandığı süreçten geçilmektedir. Bu durum hem ruhsal hem de bedensel olarak sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine zarar vermektedir”.

Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisinde hayatını kaybeden hastanın yakınları ateşli silahlarla hastaneyi basarak sağlıkçılara uyguladıkları şiddet sosyal medyadan yayınlanan görüntüler üzerine Bakan Koca’nın “Olayda hiçbir sağlık çalışanı zarar görmemiştir” demesine karşılık Yücesoy, ”Bu açıklamalar sağlık emekçilerini derinden üzmüştür ve öfkelendirmiştir. Olaya karışan faillerin bir an önce bulunması ve cezalandırılması için gerekli çabayı göstermesi gerekmektedir” şeklinde konuşarak tepki gösterdi.

Yücesoy, ”Fabrikalarda, sokaklarda, kamu kurumlarında gerekli toplumsal ve ekonomik önlemleri ve adımları atmayan iktidar, artan vaka sayılarını vatandaş davranışına indirgeyerek pandemiyle etkin mücadele ciddiyetini de ortaya koymuştur. Pandemi mücadelesinin sorumluluğunu sadece halka yükleyip, koruyucu ve önleyici tedbirleri yerinde ve doğru alamamak iktidarın en büyük başarısızlığıdır ve salgınla etkin mücadeleye de zarar vermiştir. Bugün illerde nitelikli filyasyon çalışmasının dahi yapılmaması nedeniyle salgının seyri kontrolü imkânsız hal almıştır. Tüm bu olumsuzluklar sonbahar dönemi ile birlikte sağlık sisteminde daha da ciddi sorunlar ortaya çıkaracağı bir gerçektir. Biz sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak halkımızı iktidarın umursamazlığı karşısında kendi önlemlerini almaları konusunda uyarıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Haber Merkezi