TUGAY CAN / İZ GAZETE - AKP’li Bergama Belediyesi işten çıkarmalar ile gündeme gelmeye devam ediyor. 31 Mart yerel seçimlerinin ardından göreve gelen Hakan Koştu son olarak Bergama Belediyesi’nde çalışan üçü DİSK üyesi toplam dört kişinin işine son verdi.

İşten çıkartılan Alev Çakır, Nazlı Deniz Tan ve Gonca Çetin, haklarını aramak için Bergama Belediyesi önünde eyleme başladılar.

İşten çıkartılan DİSK üyeleri Alev Çakır, Gonca Çetin ve Nazlı Deniz Tan yaşadıklarını İz Gazete’ye anlattı.

9 yıldır Bergama Belediyesi’nde çalışmakta olan Alev Çakır, Bergama Belediyesi’nde zihniyetin 31 Mart yerel seçimlerinin ardından değiştiğini belirterek baskı ve mobbing ile sık sık karşı karşıya kaldıklarının kamuoyunca bilindiğinin altını çizerek31 Mart yerel seçimlerinin ardından göreve gelen yönetim tarafından özellikle sendikasının değiştirilmesi yönünde baskıya maruz kaldığını söyledi. Çakır, “Biz sendikamızı değişirmemek konusunda kararlıydık. Ben 9 yıllık Bergama Belediyesi çalışanıyım. Sendikamızı değiştirmemiz için yoğun bir baskı yapıldı. İşyeri değişikliğini yapmadan önce yıllık izinlerinin tamamını zorla kullandirdilar. 18 gün yıllık izninin hepsini kullanamayacağımı 5 yaşında bir çocuğum olduğunu ve kışın çok hasta olduğunu o zamanlar da kullanmak istiyorum dediğimde ise ‘çocuğun hastalandığında bakarız, gideceksin’ dediler”

Sendikasının değiştirmemekte kararlı olduğu için kendisini Arşiv Müdürlüğüne sürüldüğünü söyleyen Alev Çakır, Arşiv Müdürlüğü hakkında ise şunları söyledi:

“Bergama Belediyesi’nin hali hazırda bir arşivi yok. Arşiv denilen yer, içerisinde birkaç belgenin bulunduğu bir depo. Burada sadece bir sandalye bulunuyor, masası bile yok. Bergama Belediyesi’nin yeni yönetiminin işçileri sürmek için kullandığı yer burası. Burada benden önce kütüphaneci Aydın İleri bulunuyordu. Ben ekim ayından bu yana bu depoda tek bir sandalyenin üzerinde çalışıyorum”

‘BU İŞİ YAPMAK SENİN GÖREVİN DEĞİL’

Alev Çakır sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben burada göreve geldikten bir süre sonra Arşiv Müdürlüğü’nü aktif hale getirmeye çalıştım. Bu iş diğer belediyelerde nasıl yapılıyorsa araştırdım ve bu konuda bir çalışmalar yürüttüm. Belediye Başkanı ile bir görüşme sağlamak istedim. Ancak kendisine ulaşamadım. Hiçbir şekilde görüşme sağlayamadım. Ardından İnsan Kaynakları Müdürü’ne gittim. Kendisi bana ‘Bu işi yapmak senin görevin değil, biz sana gerekli bilgiyi veririz’ dediler. Bir belediye başkanı personeli ile görüşemiyorsa yönetim zafiyetidir”

Çakır, ayrıca işten çıkarılması hakkında ise “5 Şubat 2020 iş akdimin feshi ile ilgili bir yazı gönderdiler. Bu karar siyasi bir karardır. Sendikamızı değiştirmemekte kararlı olduğumuzu görünce de bizi işten çıkarttılar” diye konuştu.

GÖREV YERLERİ DEĞİŞTİRİLDİ

İşten çıkartılan bir diğer DİSK üyesi Nazlı Deniz Tan ise yaklaşık beş yıldır Bergama Belediyesi’nde çalışıyordu. “Mazbata gününden itibaren ideolojik duruşumdan kaynaklı bir baskı altına alındım” diyen Nazlı Deniz Tan’ın 10 Mayıs tarihi itibariyle çalıştığı birimi değiştirildi.

Öncesinde Kültür ve Sosyal İlişkiler Müdürlüğü ve Strateji Geliştirme Müdürlüğü gibi önemli görevlerde bulunan Tan, 10 Mayıs 2019 tarihinden itibaren ise Tebligat Dağıtım Personeli olarak çalışmaya başladı.

‘HER TELEFON ÇALDIĞINDA...’

İşyerinin değiştirilmesi ve AKP’li Bergama Belediyesi tarafından mobbinge uğraması hakkında konuşan Tan, “Görevim değiştikten sonra ‘ben ekmeğimi kazanıyorum’ diyerek uğradığım mobbinge aldırış etmeden elimden geldiğince çalıştım. Ancak iş artık öyle bir noktaya geldi ki her telefon çaldığında ‘İnsan kaynakları arıyor işten çıkarılacağız’ diye düşünüyoruz. Her attığım adımda sürekli bir korku içerisindeyiz. Ortada benim görevi yapmadığıma dair bir belge olmamasına rağmen beni ihbarsız bir biçimde işten çıkarttılar. Bu adaletsiz bir harekettir. Bunu kanıtlar bir ifadeleri yok. Bunu körü körüne ideolojik bir saldırı amacıyla yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

Bergama Belediyesi’nde yaşanan mobbing ve baskı olaylarına tepkisini Aydın İleri’nin darp edilme anına tanık olduğunu da İz Gazete ile paylaşan Nazlı Deniz Tan şöyle konuştu:

“Ben o sırada ikinci katta çalışıyordum. Bir yerlerden sesler duydum. Gayet insanı bir şekilde birisine bir şey oluyor diyerek harekete geçmiştim. Aydın’ın seslerini duydum. Aşağıya inince de Aydın’ın tartaklanarak dışarı çıkartıldığını gördüm. Şok oldum. İnsan Kaynakları Müdürü orada durduğum için bana bağırmaya başladı. Baktım Aydın iyi, herhangi bir sağlık sıkıntısı yok. Ben de görev yerime döndüm. Ardından görev yerimde bulunmadığım için benden savunma talep edildi”

‘HUKUKİ SÜRECİ BAŞLATACAĞIZ’

İşten çıkartılan diğer isim Gonca Çetin ise “31 Mart yerel seçimlerinden sonra Hasta Konuk Evi’nde görevli durumdaydım. Henüz faaliyette olmayan bir birim burası. Ben orada görevliydim. Orada herhangi bri faaliyet yok. Bugüne kadar herhangi bir soruştma geçirmedim. Herhangi bir şikayet almadım. Ancak performansım yetersiz görülerek işten çıkartıldım. Bu kararın tamamen siyasi bir karar olduğunu düşünüyorum. Bundan sonra hukuki olarak hakkımızı arayacağız”

Editör: Haber Merkezi