TUGAY CAN / İZGAZETE - İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen toplu sözleşme süreci ile ilgili açıklama yapan Tüm Bel-Sen süreç içerisinde tıkanıklık yaşandığını dile getirildi. Açıklamada “İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi ile görüşemez hale gelen, randevu dahi alamayan Tüm Yerel-Sen, yazılı bir çağrı ile diğer sendikalardan ortak toplantı istemiştir. Bu süreçte Tüm Bel-Sen olarak, emekçilerin birliğini ve ortak kazanımlarını gözeterek, üzerimize düşen ortak mücadeleyi başlatmış olduk. Temelde “ulaşım hakkı” için bir araya gelen sendikalar sonrasında mücadeleyi bir adım daha ileriye taşımış ve toplu sözleşmedeki taleplerimiz için de bir platform oluşturmuştur. Dört sendikanın da imzasıyla aşağıdaki kararlar tutanak altına alınmıştır.” ifadelerine yer verildi.

DÖRT SENDİKA ORTAK KARAR ALMIŞTI

Dört sendikanın da imzasıyla insanca yaşanabilecek bir ücret için toplu sözleşme ücretinin arttırılması, İkramiye, yakacak, eğitim yardımı ve kreş hakkının sağlanması, tüm emekçiler için adaletli bir şekilde yemek yardımının yapılması, İzelman otoparklarından ve İzmir Büyükşehir Belediyesi sosyal tesislerden çalışanların indirimli olarak faydalanabilmesi kararlarının tutanak altına alındığı kaydedilen açıklamada dört sendika ve belediyedeki örgütlü işçi sendikaları ile birlikte birçok basın açıklaması ve eylem yapılmıştır.” denilildi.

“DİĞER SENDİKALARA HATIRLATIYORUZ”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Bu teklife ilişkin üyelerimizin fikrinin ne olduğunu sormak-öğrenmek üzere birim temsilcilerimiz ve işyeri temsilcilerimiz üzerinden üyelerimizle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. En son yaptığımız işyeri temsilciler toplantısından (şube meclisimizden) çıkan karar şu yöndedir:
Ortak mücadelenin işverene geri adım attırdığı ve ulaşım kartı gibi bir kazanımın elde edildiği, fakat ekonomik krizin bu kadar derinleştiği koşullarda insanca yaşanacak bir ücret için mücadele etmekten ve bu düzlemde bir masanın kurulması önceliğinden vazgeçilmemedir. Dört sendikanın mutabakatıyla ve imzasıyla karar altına alınan toplu sözleşme taleplerimizden geri adım atılmamalıdır. Bu talepleri hasıraltı eden, yokmuş gibi davranan, görmezden gelen bir sözleşmeye hiçbir sendika onay vermemelidir.Üyelerimizin eğilimi bu yöndedir.”

“Sendikamız Tüm Bel-Sen'in çözüm önerisi, dört sendikanın imzası ile hazırlanacak bir protokolle İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden geçirilerek ulaşım kartının çalışanlara tahsis edilmesi ve toplu sözleşme sürecinin devam ettirilmesidir. Ortak mücadeleye çıktığımız bu yolda, taleplerimizin kazanımı sağlanıncaya kadar mücadele edeceğimiz konusunda karar birliğimizin olduğunu diğer sendikalara hatırlatıyoruz.”

“YETKİLİ SENDİKA SUNULAN İLK TEKLİFE EVET DEMEYE HAZIR”

Yetkili sendika İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu ilk teklife hızla evet demeye razı olduğu iddia edilen açıklamada  "İzmir Büyükşehir Belediyesi idaresi diğer gündemlerin de masada tartışıldığı bir toplu sözleşme sürecini kabul etmemekte, seçimlerin arifesinde diğer taleplerimizi tartışmaksızın üstünü örtmeye, çalışanlarla sahici bir toplu sözleşme süreci götürmekten ziyade esasen TİS konusu dahi olmasına gerek olmayan ulaşım kartını bir lütuf olarak gösterip gerçek bir sözleşme masanın kurulmasını engellemeye çalışmaktadır. Evvelden beri işverenin sendikalara biçmeye çalıştığı rol İBB’nin “sunabileceklerine” onaylamaktan öteye gitmemektedir. Bu rolü kabul etmiyoruz. Sendika hüviyeti taşıma iddiasında bulunan hiçbir sendika da kabul etmemelidir." denildi.

“GERÇEK BİR TOPLU SÖZLEŞME İÇİN...”

Açıklamada ayrıca söz konusu şartlar içerisinde toplu sözleşmenin imzalanmasının doğru olmayacağının savunulurken  “Bu haliyle sözleşmeye acele ile imza atmak İBB’nin yıllardır dayattığı, çalışanların ve sendikaların görmezden gelindiği çerçeveye boyun eğmek anlamına gelecektir. Tüm Bel-Sen olarak toplu sözleşmenin bu şekilde imzalanmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Gerçek bir toplu sözleşme yapmak için bütün belediye emekçilerini gerçek bir sendika olan Tüm Bel-Sen'de örgütlenmeye çağırıyoruz.” denildi.

Editör: Haber Merkezi