İZ GAZETE- Çiğli Belediyesi’ne ait Çibel Şirketi ile ile DİSK Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube arasında süren ve 836 işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi’nde (TİS) anlaşma sağlanamaması üzerine başlayan grev sürüyor. Hak mücadelesi veren emekçilerin grev kararını uygulaması sonrasında kamuoyuna açıklama yapan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Belediye’nin sendikaya teklif ettiği ücret doğrultusunda Çiğli Belediyesi’ndeki ortalama maaşın 11 bin TL olacağını, sendikanın talep ettiği ücretin ise 20 bin TL civarına tekabül ettiğini öne sürmüştü. Gümrükçü ayrıca, “Çiğli dışından gelen şebekeyi de yandaş basın ile iş birliği içinde olanları da biliyoruz. Değişime direnenleri de kurumumuz içinde feodal ilişkileri kullanmaya çalışanları da biliyoruz. Çiğli emekçisinin haklı taleplerini fırsata çevirip, siyasi oyunlar içinde olanları da biliyoruz” ifadelerini kullanarak işçilerin dış güçler tarafından oyuna getirildiğini ima etmişti. -Grevin dördüncü gününde anlaşma henüz sağlanamazken Gümrükçü’nün açıklamalarına sendikadan yanıt geldi. DİSK Genel-İş 8 Nolu Şube tarafından yapılan açıklamada; işçinin ücreti üzerinden öngörülü açıklamalar yapılmasının doğru olmadığı belirtilirken Çiğli işçisinin Çiğli halkı ile karşı karşıya bırakılmasının emekçileri derinden yaraladığı ifade edildi. Gümrükçü’nün, feodal ilişkileri kullanmaya yönelik ve siyasi öngörüleri ile ilgili ifadelerini kabul etmediklerini belirten sendika yönetimi Gümrükçü’yü TİS masasına davet etti. Öte yandan emekçilerin, Belediye önünde, 'Nerde yedin paraları söyle' şarkısı eşliğinde oynaması dikkat çekti. 

DİSK Genel İş Sendikası 8 Nolu Şubesi, Belediye Başkanı ile kamuoyunda, halkı ve üyeleri karşı karşıya bırakacak açıklamalar yapmanın asla tercih etmedikleri bir yöntem olduğunu belirterek, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’ye çağrıda bulundu.  Açıklamada, “Sayın Belediye Başkanına çağrımız; bundan sonraki süreci, kamuoyu karşısında değil, TİS masasında, TİS’in gerçek muhatapları Çiğli işçisi ile çözüm noktasına getirmek Çiğli işçisine, Çiğli halkına ve Çiğli Belediyesi’ne yapacağı en doğru tavır olacaktır. Sendikamız üyesi olan Çiğli işçileri, hem bu kentte yaşayan hem de halkına hizmet etmekten onur duyan emekçilerdir. Çiğli işçisinin Çiğli halkı ile karşı karşıya bırakılması, gece gündüz demeden halka her alanda hizmet eden üyelerimizi derinden yaralamıştır. Çiğli işçisi ve Çiğli halkı bir bütündür, üyelerimiz aynı zamanda bu kentte yaşayan halkın kendisidir” ifadeleri yer aldı.  

‘O İFADELERİ KABUL ETMİYORUZ’

Belediye Başkanı Gümrükçü’nün sözlerine atıfta bulunan açıklamada, “DİSK Genel İş Sendikası ve Çibel işçileri olarak, Belediye Başkanının kamuoyuna ifade etmiş olduğu ne feodal ilişkileri kullanmaya yönelik ne de siyasi öngörüleri ile ilgili ifadelerini kabul etmiyoruz. Bizlerin grev yapmasının tek ve gerçek sebebi; TÜİK’in açıklamış olduğu enflasyon rakamları ve ENAG’ın açıklamış olduğu enflasyon rakamları doğrultusunda, insan onuruna yaraşır bir ücret talebinde bulunmaktır. Bu konularda kamuoyuna yapılan açıklamada; rakamlar telaffuz edilmiş bulunmaktadır. Ancak gelecek yılın enflasyonunun tahmin edilemeyeceği göz önünde bulundurularak, işçinin ücreti üzerinden öngörülü açıklamalar yapılmasını doğru bulmadığımızı ifade etmek istiyoruz” denildi. 

‘İŞÇİNİN ONAY VERMEDİĞİ HİÇBİR KARAR…’

İşçilerin onay vermediği hiçbir kararın sendika tarafından uygulanmadığına dikkat çekilen açıklamada, “DİSK Genel-İş’ in mücadelesini farklı amaç ve emellerine alet etmek isteyen var ise sesleniyoruz; bizim tek amacımız müzakere ile haklarımızın verilmesidir. Verilmiyor ise de mücadele kaçınılmazdır. Tek isteğimiz zor hayat koşullarında hayatı yaşanabilir kılacak ekonomik ve sosyal haklarımızı elde etmektir. İşçilerin onay vermediği hiçbir karar, sendikamız tarafından uygulanmamaktadır. Ve sendikamızın almış olduğu grev kararı Çiğli Belediyesi emekçileri tarafından alınmış bir karardır. Sendikamızın görevi de bu kararı uygulamaktır. Örgütlü olduğumuz diğer belediyeler de alınan kararlar da işçinin iradesi ile alınmış kararlardır” ifadelerine yer verildi.

‘ZİYARETE GELENLER YOL ARKADAŞLARIMIZ’

Grev alanına ziyarete gelenlerle ilgili iddialara da yanıt verilen açıklamada, Grev alanına bizleri ziyarete gelenler, AKP iktidarının işçilere emekçilere, emeklilere ve dar gelirlilere hayatı dar ettiği, biz işçilerinde ülkenin dört bir yanında; yaşamın pahalı emeğin ucuz olduğu bu düzenin karşısına ‘Bu böyle gitmez’ ve ‘Sefalet ücretlerine teslim olmayacağız’ diyerek alanlara, meydanlara birlikte çıktığımız bizlere güç veren sınıf dostlarımız, yol arkadaşlarımızdır” denildi.

GÜMRÜKÇÜ’YE MÜZAKERE ÇAĞRISI

Çiğli Belediye Başkanı Sayın Gümrükçü’ ye bir kez daha çağrı yapan sendika yönetimi, “Gelin TİS’i masada müzakere ile bitirelim. Grev halayımızı TİS halayına çevirelim. Ve Çiğli işçisi, Çİğli halkı ve Çiğli Belediyesi’nin ayrılmaz bir bütün olduğunu dosta düşmana gösterelim” ifadelerini kullandı.

İŞÇİLERDEN MANİDAR ŞARKI

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü'yü şark ve danslar eşliğinde protesto eden işçiler, "Nerede yedin paraları söyle?" olarak bilinen popüler şarkıyla belediye karşısında dans etti. 

Editör: Haber Merkezi