ÖZLEM KARA/İZGAZETE - DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, ÇİBEL işçilerinin Çiğli Belediye binasına grev kararını asmasından sonra Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün yaptığı açıklamaları yanıtladı. 

Çiğli Belediyesi şirketlerinden ÇİBEL ile DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası geçtiğimiz günlerde belediye binasına grev kararını asmıştı. İşçilerin 2 günlük iş bırakmasının ardından Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. GENEL-İş 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin Gümrükçü’nün açıklamalarına cevap verdi ve belediye ile devam eden süreci İz Gazete’ye anlattı.

GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, sendika ile 9 aydır toplu görüşme masasına oturulmadığı iddiasının doğru olmadığını, görüşmelerin pandemi sürecinde Cumhurbaşkanlığı kararıyla ertelendiğini dile getirmişti. DİSK’e bağlı GENEL-İş 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin ise Gümrükçü’nün açıklamalarına şöyle cevap verdi: “Biz orada dokuz ay görüşmeye oturmadılar demedik. Dokuz aylık bir süreç geçti dedik. Biz bu süreçte oturduk tabii ki görüşmelerimiz devam etti ama yasal süreç olduğu için bitmedi. Bu kadar uzamayabilirdi. Normalde bitirmemiz için yasal bir süreç yok. Yasal olarak izin verildikten sonra 17 Temmuz’da oturmaya başladık. 20 Ağustos’ta Utku başkanla da görüşmeye başladık ama onun öncesi şirket yönetimi, ara bulucularla birlikte 17 Temmuz’dan itibaren görüşmelere başladık.”

Gümrükçü daha önce yaptığı açıklamada, “Belediyemiz ve sendika arasında 20 Ağustos 2020 tarihi itibarı ile yeniden başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin, sona ermesine yasal olarak 47 gün varken bugün grev yapacaklarını açıklamışlardır. Belediyelerin gelirlerindeki düşüşe rağmen en düşük maaş alan işçiye minimum %30 artış teklif edilmiştir” açıklamasında bulunmuştu.

Gümüştekin ise; “Bize verilen rakam yüzde 22, bizim talebimiz yüzde 25 başkanın ifade ettiği ikramiyelerle birlikte yüzde 30’a tekabül ediyor. Şöyle 850 TL net talep verdik deniliyor artı yüzde 10.  Bunlar ikramiyelerle birlikte. Bu durumdaysa biz ikramiyesiz bir şekilde bunu zaten kabul ederiz.

Öte yandan şu an iş bırakma gerçekleşmiyor, işçi arkadaşlarımız her yeri temizlediler. Çöpleri topladılar; dezenfektan yaptılar, süpürecek yerleri de süpürdüler şu anda işlerinin başındılar.’’ dedi.

‘İsteklerimize ulaşamazsak grev gerçekleşir!’

Sürecin yasal olarak nasıl ilerleyeceğini de aktaran Gümüştekin; ‘’ 60 günün sonunda da greve çıkabilirsiniz, 60 gün içerisinde de greve çıkabilirsiniz. Biz greve çıkmadık ama grev ilan kararını astık. Biz 47 gün içerisinde de greve çıkabiliriz, 47 gün sonrasında da. Şu an görüşmelerimiz devam ediyor. Görüşmelerimizin tıkandığı noktada biz isteklerimize ulaşamazsak gerçekleşir, ama şu an görüşmeler devam ediyor. Çok da bu noktaya gelmek doğru değil” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi