Schneider İşyeri Komitesi toplantısında gündemdeki asgari ücrete yapılan zam ve kıdem tazminatının fona devredilmesi konularını tartışarak bir dizi karar alındı. Ek zam için vardiya çıkışında eylemlere başlayan işçiler, kıdem tazminatına yönelik saldırılara karşı da iş işten geçmeden mücadeleye başlanması gerektiğini bildirdi. 

23 işçinin katıldığı ve vardiyada çalışan komite üyesi işçilerin de dahil olduğu toplantıda öncelikli olarak sendikaları Birleşik Metal-İş’te yapılan Temsilciler Kurulu toplantısı hakkında bilgilendirme yapıldı. Daha sonra oluşturulan gündem çerçevesinde ilk olarak asgari ücret zammı sonrası işyerlerinde ücretlerin asgaride eşitlenmesi girişimleri ve bunun işyerindeki işçiler üzerindeki etkisi tartışıldı. Enjeksiyon, ekstrüzyon, depo ve montaj bölümlerinden işçilerin görüşleri doğrultusunda izlenmesi gereken yola oy birliği ile karar verildi.

Buna göre her işçi için zam talep edilmesi ve eylemlilikler organize edilmesi kararlaştırıldı.   

‘KIDEM TAZMİNATI GÜVENCEMİZ’

İşyeri Komitesinin ikinci gündemi hükümet tarafından tekrar gündeme getirilen kıdem tazminatı oldu. İşçiler, geleceklerinin güvencesi olarak gördükleri kıdem tazminatının pazarlık konusu yapılması durumunda neler yapılması gerektiğini, sendikalarından beklentilerini tartıştı. 

Toplantıda kıdem tazminatının yerine önerilen modelin nasıl işleyeceği ve neden böyle bir modele ihtiyaç duyulduğu konusunda da bilgilendirme yapıldı. 

Bu konuda işçiler içinde aydınlatma çalışması ve iş işten geçmeden mücadelenin ortaya konulmasının gerekliliğine dikkat çekildi.

Bu konuya ilişkin olarak da, sendikadan eğitim çalışması talep etmek, işyeri komitesi olarak bildiriler hazırlayarak hem fabrikada hem organizede dağıtmak ve çeşitli eylemlilikler organize etmek gibi kararlar alındı.

VARDİYA ÇIKIŞI EYLEM YAPILDI

İşyeri Komite toplantısında alınan kararlar doğrultusunda vardiya çıkışında açıklama yapıldı. Burada konuşan İşyeri Baştemsilcisi Sedat Sadak, asgari ücretteki artış dolayısı ile fabrikada 10-12 yıldır çalışan işçi arkadaşları ile işe yeni giren sözleşmeli işçi arkadaşları arasında bir fark kalmadığını belirtti. Sadak, “Doğal olarak tüm Türkiye’de ve özellikle Renault’da işçiler asgari ücrete yapılan zamların kendilerine de yapılması gerektiğini söylüyor. Yılların emeğinin yok olmaması için bir iyileştirme talep ediyorlar. Bizler de işyeri komitesi olarak yaptığımız toplantı sonrası aldığımız karar doğrultusunda asgari ücrete yapılan zammın ücretlerimize yansıtılmasını istiyoruz.  Yansıtılmadığı taktirde sendikamızla beraber aldığımız kararları hayata geçireceğiz” dedi. Cuma ve cumartesi günü yapılan Birleşik Metal-İş Başkanlar Kurulu toplantısında İzmir’de 5 fabrika üzerinden ek zam talebi için çalışma yapılması kararı alındığını belirten Sadak şöyle devam etti: “Bunlardan biri de Schneider Elektrik işyeridir. Tüketim maddelerine yapılan zamla ücretler elimize geçmeden eridi. Yıllardır emek verdiğimiz, mücadele sonucunda elde ettiğimiz aradaki kıdem farkları da eriyip yok oldu. Bizler kendi geleceğimiz ve çocuklarımızı geleceği için bundan sonra da mücadelemize devam edeceğimizi duyuruyoruz.” Açıklamanın sonunda işçiler, “Ek zam hakkımız söke söke alırız” sloganı attı. Yine işçilere konu ile ilgili bildiriler dağıtıldı.  (İzmir/EVRENSEL)

Editör: Haber Merkezi