TUGAY CAN / İZ GAZETE - Daha önce sık sık asgari ücret için kitlesel eylemler gerçekleştiren DİSK, asgari ücrete yapılan zammı yapılan zammı yetersiz buldu. Asgari ücretin 2 bin 20 lira olarak belirlenmesini gazetemize değerlendiren DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “AKP 2023 hedefini asgari ücrette bile tutturamadı.” ifadelerini kullandı.

DİSK olarak insanca yaşanacak bir hayat için 2 bin 800 lira net bir asgari ücret talepleri olduğunu söyleyen Sarı, “Türk-İş’in de 2 bin lira enflasyon talebi vardı. Devletin resmi kurumu olan TÜİK’in açıklamış olduğu açlık sınırı ise 2 bin 213 lira olarak belirlediği bir ülkede; 2 bin 20 liralık bir asgari ücret, 16 milyon insanın açlık ve sefalete sürüklemekten başka bir şey değildir.” dedi.

‘AKP, 2023 HEDEFİNİ ASGARİ ÜCRETTE BİLE TUTURAMADI’

Sarı, devletin kurumu durumunda olan TÜİK’in verilerinden örnekler verdi. Sarı, “İşçinin emeği üzerinden tahakküm kuranlar, kendi gelecekleri kendi yaşamlarını daha iyi sürdürebilmek için bu rakama imza atmışlardır. Oysa devletin resmi kurumu olan TÜİK, bu ülkede açlık sınırını bile 2 bin 213 lira olarak belirlemiştir. Ama asgari ücret maalesef bunun da 200 lira altında kalmıştır. AKP, 2023 hedefini asgari ücrette bile tutturamadı. Ama maalesef, işçiler açlık sınırında yaşamaya mahkum edildi.” diye konuştu.

‘DEVLET ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMAMIŞTIR, TÜM YÜKÜ İŞÇİLERİN ÜSTÜNE BIRKAMIŞTIR’

DİSK Ege Temsilciliği’nin konuyla ilgili kitlesel bir basın açıklaması yapacaklarını söyleyen Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü;

“DİSK’in ikinci talebi asgari ücretten vergi alınmaması üzerineydi. Bugün asgari ücretten vergi alınmasaydı, asgari ücret 2 bin 600 lira seviyesine gelmiş olacaktı. Devlet elini taşın altına koymamıştır, tüm yükü işçilerin üstüne bırakmıştır.”

Editör: Haber Merkezi