Özlem Kara - Sağlıkta şiddete maruz kalan sağlık emekçileri, Kemeraltı girişinde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına İzmir Tabip Odası, İzmir Eczası Odası, İzmir Aile Hekimleri Derneği ( İZAHED), Türk Hemşireler Derneği, İzmir Aile Çalışanları Derneği( İZASED), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası ( BDS) Genel Sağlık-İş, Türk Psikologlar Derneği,Sağlık HizmetUzmanlar Derneği ( (SHUDER) ve Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası üyeleri katıldı.

Basın açıklamasını İzmir Aile Hekimler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Birol Kocaman yaptı. “Uzun süredir meslek örgütleri olarak çıkmadı için çaba harcadığımız Sağlıkta Şiddet Yasası pandemi günlerinde Mecliste kabul edildi. Ama bu yasaysa karşın çok sayıda şiddet olayı yaşadık" diyen Kocaman, sözlerini şöyle devam ettirdi: “ Sağlık Çalışanları koronavirüsle mücadelede ön safalarda mücadele ettiler. Binlerce sağlık çalışanı hastalığa yakalandı,onlarcası yaşamını yitirdi. Başlangıçta halkımızdan gelen alkışlar hepimizi duygulandırdı, umutlarımızı çoğalttı. Bizler uzun süredir mesleğimizin değersizleştirilmesine sağlığın meta haline getirilmesine karşı çıkıyoruz”

‘SALGINDA VATANDAŞI EĞİTMEYE ÇALIŞTIK’

Kocaman,”Hastanelerde çalışmaktan evlere bile gidemeyen arkadaşlarımız, Filisyon ekiplerimiz, 112 çalışanlarımız, Aile Hekimlerimiz, Aile Sağlığı çalışanlarımız, bir yandan pandemi ile mücadele ederken bir yandan da halkımızı biliçlendirmeye,eğitmeye çalıştılar. Henüz aşısı ve etkin bir tedavisi olmayan bu hastalıktan korunmanın en önemli yolu maske kullanımı, fiziksel mesafeye uyma ve el hijyenine dikkat etmekten geçiyor” ifadelerini kullandı.

Sokağa çıkma kısıtlamaların kaldırılması ardından daha çok önlem alınmasını dile getiren Kocaman şu ifadeleri kullandı,” Önce sadece belirli alanlarda takılması zorunlu olan maskelerin özellikle sokağa çıkma kısıtlamaları kalkınca önemi daha da arttı. Sağlık kuruluşlarında, toplu olarak bulunulan kapalı mekanlarda zorunlu olan maske, geçtiğimiz haftadan bu yana İzmir’deaçık hava da zorunlu hale getirildi.”

ŞİDDET PANDEMİSİ

Sağlığımızı ve yaşamımızı koruyamazken hastalarımıza yardım edemeyeceğinizi buradan bir kez daha haykırıyoruz. Sağlıkta Şiddet pandemisi sona ersin diyen Kocaman şu ifadeleri kullandı, “Sağlıkta şiddet için yasal düzenleme yapılsa da yasaların uygulanmasının da sağlanması, saldırganların tutuklu yargılanması çok önemlidir. Ayrıca uygulanan sağlık politikalarından, Sağlık çalışanlarını itibarsızlaştıran söylemlerden vazgeçilmeli, Sağlık kuruluşundaki güvenlik zafiyeti giderilmelidir.”

Editör: Haber Merkezi