İZ GAZETE- Birlik Sağlık Sen, Konak meydanı SGK önünde pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının sıkıntıları ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunları protesto etmek için siyah kıyafet giyildi ve siyah maskeler kullanıldı. Açıklamayı okuyan Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, sağlık çalışanlarının maddi ve manevi sıkıntılarını dile getirerek taleplerini sıraladı. Doğruyol, sağlık çalışanlarının ağır iş yükü altında ezilirken sadece hastalıkla değil, mobbing ve ayrımcılıkla da mücadele ettiğini söyledi. Doğruyol, sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülmesi için gerekli adımların bir an önce atılması gerektiğini dile getirdi. 

‘GEREKLİ ADIMLAR ATILMALI’
Yaklaşık bir yıldır salgınla mücadele eden sağlık çalışanlarının sorunlarını anlatan Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, sağlık çalışanlarına sahip çıkılması ve sorunların çözülmesi için gerekli adımların bir an önce atılması gerektiğini dile getirdi. Doğruyol, “Pandeminin yükünü sırtında taşıyan sağlık çalışanlarımız, özellikle yoğun bakımlarda, acillerde, aile hekimliğinde,112’lerde çalışanlarımızın çalışma şartlarının ağırlığı, geçici görevlendirmeler, hasta ve hasta yakınları tarafından yapılan sözlü ve fiziki şiddet, kurum yöneticileri tarafından yapılan psikolojik şiddet, çalışanlar arsında yapılan ayrımcılık, ötekileştirme, ekonomik zorluklarla mücadele etmekten bitti tükendi. İnsana hizmetle, insan sağlığıyla uğraşmak gibi, kutsal bir meslek sahibi olan sağlık çalışanlarımıza sahip çıkmak, moral ve motivasyonunu artırmak için bir an önce gerekli adımların atılması gerekir” diye konuştu.

‘HERKES BİLMELİ’
Genel Başkan Doğruyol açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Her türlü şiddete uğrayanlar sağlık çalışanları, ekonomik zorlukla mücadele edenler sağlık çalışanları, memurlar arasında en çok soruşturma geçirenler ceza alanlar sağlık çalışanları, yasal olan yıllık izinlerini alamayanlar, emekli olamayanlar, mesleklerinden istifa edemeyenler, esnek mesai yapamayanlar sağlık çalışanları. Sağlık çalışanlarına tavandan ek ödeme veriyoruz deyip, personelin yaklaşık yüzde 50’sinin hiç ek ödeme almadığı, bazı çalışanlarımızın 10-20 TL gibi çok komik oranlarda ek ödeme aldığını tüm vatandaşlarımız bilmeli. 25 yıllık bir hemşirenin maaşının 3 bin 500 TL civarında olduğunu, 15 aralık maaşının, 15 Ocak maaşından 300-400 TL daha az olduğunu, yani yıl başından yıl sonuna yüzde 5, yüzde 5 artan vergi dilimlerinden dolayı maaşların artmadığını, düştüğünü herkes bilmeli.”

‘MOBBİNG VE AYRIMCILIKLA DA MÜCADELE EDİYORLAR’
Sağlık çalışanlarının ağır çalışma koşulları ve iş yükü altında ezilirken yöneticiler tarafından ayrımcılığa ve mobbinge uğradığının da altını çizen Doğruyol, “Sağlıkta şiddetin devam ettiği, diğer kurumlardaki pek çok memurumuzun esnek çalıştığı, mesai saatlerinin 6 saate düşürüldüğü ortamda, 7/24 kesintisiz hizmet verenler, çocuklarından anne, babalarından sevdiklerinden uzak durmak zorunda olan pandemiyle mücadele eden sağlık çalışanlarımız, maalesef birde bazı kurum yöneticilerinin psikolojik baskısıyla mücadele etmektedirler. Ağır çalışma koşulları ve iş yükü altında ezilen çalışanlarımızın mücadelesi sadece hastalıkla değil, yöneticiler tarafından çalışanlar arasında yapılan ayrımcılık, ötekileştirme, mobbing ile de mücadele etmektedirler. Birkaç gün içerisinde basına yansıyan bazı haberlere göre; Bir başhekimin bir hemşireye 500 kez “ben salağım görev yerimi terk ettim” yazdırması, yine bir başka kurumda 28 yıllık başhekimin, meslektaşı olan bir başka doktor arkadaşını yaka paça hastaneden dışarı attırması, yine bir başka hastanede hastanenin kadrolu personeli olup, filyasyon görevinde olan iki sağlık çalışanına öğle yemeği vermemesi kabul edilebilir bir durum değildir” açıklamalarında bulundu. 

‘HAK ETTİKLERİ DEĞER VERİLMİYOR’
Sağlık çalışanlarına hak ettikleri değerin verilmediğini vurgulayan Doğruyol, “Biliniz ki, basına yansıyan birkaç olay, buz dağının görünen yüzüdür. Yaşanan her türlü olumsuzluk karşısında sessiz kalanlar, bilmem görmem duymam diyenlerde bu suçun ortağıdır. Bilesiniz. Gecikmiş adalet, adalet değildir. Ailelerinden, sevdiklerinden fedakarlık ederek vatandaşlarımıza hizmet etmek için mücadele eden sağlık Çalışanlarımıza maalesef hak ettikleri değer verilmemiştir. Ekonomik olarak hekim dışı bir sağlık çalışanının sabit maaşı neredeyse asgari asgari ücretle bir olmuş, 25 yıllık bir hemşirenin sabit maaşı ise asgari ücretten yaklaşık 1000 TL kadar fazladır” dedi.

TALEPLERİ SIRALADI
Beklenti ve talepleri de sıralayan Doğruyol şunları söyledi: Biz istiyoruz ki, çalışanlarımız arasında haksızlık, hukuksuzluk, adaletsizlik olmasın. Biz istiyoruz ki, yöneticilerimiz liyakatli olsun. Siyasilerin emrinde değil, devletimizin, milletimizin ve çalışanlarımızın hizmetinde olsun, çalışanlarımızın hakkını, hukukunu korusun. Biz istiyoruz ki, tüm dünyaya saran, yaşanan salgın hastalığı ülkemize Sağlık Bakanımız getirmedi. Ancak, bu süreçte canla başla çalışan sağlık çalışanlarımızın bir nebze de olsa gönlünü alalım. Mesela seçim meydanlarında söz verdiğiniz 3600 ek gösterge problemini çözelim. Seyyanen 1000 TL zam yapalım. EYT problemini çözelim. Tüm sıkıntılarımıza rağmen, biliniz ki, siz sağlık çalışanlarımıza sahip çıksanız da çıkmasanız da biz devletimize, milletimize hizmet etmeye devam edeceğiz.”

Editör: Haber Merkezi