BÜLENT PINARBAŞI- Kırıkkale, Batman, Kocaeli ve İzmir- Aliağa Rafinerileri'nde bu sabah aynı anda gerçekleştirilen uyarı eylemleriyle ilgili olarak Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, sabah vardiyadan gelen işçilere bilgilendirme konuşması yaptı. Oktay, ardından da  TÜPRAŞ önünde basın açıklaması yapıh uyarı eylemiyle ilgili bilgi verdi. Oktay, Toplu İş Sözleşmesi'nde işverenin tüm çalışanlara ilk 6  ay birer maaş ekstra para vermeyi teklif ettiğini belirtip, "Bu kök ücrete, saat ücretine, fazla mesaiye, vardiya primine, ikramiyelere yansımayan bir teklif. Bunun adı TÜPRAŞ işvereninin Türkiye Kimya Petrol Lastik ve Plastik Sanayii İşverenleri Sendikası'ndan (KİPLAS) aldığı icazetle 4 bin 300 TÜPRAŞ işçisine rüşvet teklif ediyor demektir. Alsınlar o rüşveti başlarına çalsınlar. Bizim talebimiz bellidir. Bu teklifin karşısında bizim teklifimizi revize etmemizi istediler. Biz bunu kabul etmiyoruz. Yapmış oldukları bir teklif değil rüşvettir" dedi.

Oktay'ın açıklaması TÜPRAŞ işçileri tarafından "Biz onlara bir maaşımızı verelim, onlar bize zam versin", "Bizlere sadaka vermek istiyorlar, yazıklar olsun" sık sık kesildi.

"İŞVERENİN TAVRI ÇALIŞMA BARIŞINA ZARAR VERMEKTEDİR"

Daha sonra Petrol-İş Sendikası'nın dört şubeyle ortak hazırladığı açıklamayı TÜPRAŞ İzmir İşyeri Baştemsilcisi Veysel İnce okudu. İnce "Petrol-İş ve TÜPRAŞ işçisi olarak bu teklifleri baştan reddetmiş, bu tavrımızı geçtiğimiz günlerde dört rafineride yaptığımız eylemlerle ortaya koymuştuk. Ücret teklifinde önerilen zam sistemi TÜPRAŞ'ta önceki müzakere dönemlerinde önerilmeyen ve işyeri kültürüne asla uymayan bir tekliftir. İşverenin uzlaşmaz tutumu ve alışılmadık tekliflerle müzakere sürecini tıkayan ısrarları, çalışma barışına büyük bir zarar vermektedir" dedi. İnce, "TÜPRAŞ müzakerelerinde gelinen aşamada 60 günlük süre içinde taraflarca anlaşmaya varılamadığından resmi ara bulucu tayini başvurusunda bulunulmuştur. TÜPRAŞ gibi bir işyerinde sözleşmenin Yüksek Hakem Kuruluna (YHK) gitmesi düşünülemez ve buradan bir çözüm çıkması beklenemez. Sendikamız gerekli hassasiyeti göstererek ve sorumlu bir tavırla son toplantıda müzakerelerin sürmesini istemiş ve masada kalınmasını açıkça beyan etmiştir. TÜPRAŞ'ın bugün sahip olduğu sinerji ve güçlü konumuna ulaşmasını sağlayan şirketin gelenek ve değerleri, oturmuş çalışma düzeni ve endüstri ilişkilerinde karşılıklı anlayış çerçevesinde oluşan çalışma barışıdır. Bu değerlerin tesis edilmesinde en büyük paya sahip olan işçi kesimi olarak, işvereni müzakere sürecinde yaşanan sorunların çözülmesi ve yine bu değerlere uygun biçimde anlaşmaya varılması konusunda derhal adım atmaya çağırıyoruz" diye konuştu. İşçiler öğle saatlerine kadar süren uyarı eylemlerinin ardından sloganlar eşliğinde yürüyerek iş başı yaptı.

DHA

Editör: Haber Merkezi