Emine Uyar - Petrol-İş sendikası ve TÜPRAŞ yönetimi arasında devam eden TİS görüşmelerinde patronun dayatmaları nedeniyle eylem yapan TÜPRAŞ işçilerine bugün PETKİM işçilerinden de destek geldi.

Gece vardiyasından çıkan işçiler, HABAŞ Endüstri Meslek Lisesi önünde servislerden inerek sloganlarla TÜPRAŞ’a yürüdü.

Burada birleşen işçiler, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”  sloganları attı.

TÜPRAŞ işçilerinin devam eden TİS’i ile ilgili bir değişiklik olmazsa 15 Mayıs’tan itibaren Yüksek Hakem Kurulu süreci devreye girecek.

İşçiler sendikaları Petrol-İş’ten daha etkili eylemler beklerken, TÜPRAŞ yönetimi Genel Müdür İbrahim Yelmenoğlu’nun imzası ile bütün işçilere tek tek e-posta atarak, sendikanın mevcut durumun korunmasına yönelik tutumunu iş ahlakı ve etiğine uygun olmayan tutumlar olarak nitelendirdi.

VARDİYALARI BİRLEŞTİREREK İŞÇİ AZALTACAKLAR

Patron tarafının, işçilerin kazanılmış haklarına yönelik taleplerini, emniyetli çalışma ve verimlilik ile gerekçelendirmesi dikkat çekti.
İşçiler ise patronun vardiyaların birleştirilmesi talebinin altında eleman eksiltmeye gitmeyi hedeflemesi olduğunu dile getirdi.      

Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, TÜPRAŞ önünde yaptığı açıklamada, işçilere gönderilen e-postaya değinerek, yaptıkları hakları koruma mücadelesinin anayasal hakları olduğunu vurguladı.

“Haklarımızı korumanın kavgasını veriyoruz ama onlar mücadeleyle kazandığımız haklarımızı gasp etmeye çalışıyorlar. Hangisi ahlaki, hangisi gayri ahlaki” diye sordu.

İnsan onuruna, petrokimya ve rafineri işçisine yakışır bir iş ortamı ve ücret istediklerini belirten Oktay, “Verimlilikten bahsediyorlar. Adama sorarlar, kârını 11 kat arttırmışsın, hangi verimlilikten bahsediyorsun? Bu bizim üretimimiz sayesinde oldu. Hayvan tüylendikçe üşürmüş, bunlar da parayı gördükçe daha fazlasını istiyorlar” dedi.

Patronun iş ahlakından bahsettiğini dile getiren Oktay, iki gündür, “Mazeret izinleri işçilerden alınmış, TİS imzalanacakmış” şeklinde bir dedikodu dolaştığını ifade ederek, “Bu ahlaksızlığın ta kendisidir. Bu TİS’i bitirecek irade Aliağa’da, Batman’da, İzmit ve Kırıkkale’dedir. Böyle bir görüşme yok. İşverenin bilerek çıkarttığı bir dedikodudur. Bunu çıkaran da yayan da namerttir” dedi.

İşçiler, “Gün gelecek devran dönecek, hainler işçiye hesap verecek” şeklinde slogan attı.

BİZİM DE HAK VERME LÜKSÜMÜZ YOK

Öte yandan Batman’da bir yerel gazetede, Petrol-İş Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar’ın ağzından, Batman Şubesi Genel Kurulu’nda, TÜPRAŞ TİS’i için, ilk yıl yüzde 11, ikinci yıl enflasyon artı 4 puan teklifinin sunulduğu şeklinde haber çıktığını anlatan Oktay, “Ben de oradaydım. Böyle bir olay yok. Bugün tekzip yayınlanacak” dedi.

Dört bölge olarak eylem sürecinin devam ettiğini söyleyen Oktay, “Bu kavga taleplerimiz ne zaman kabul edilirse o zaman biter. Onun haricinde dalga dalga büyür” dedi.

İşyeri Baştemsilcisi Serdar Uçarsu da, “Bayramda, yılbaşında işinden dolayı ailesinin yanında olamayan, annesinin mezarına gidemeyen bizleriz. 400 derece sıcaklıkta o vanayı nasıl açıp kapıyoruz, nasıl söküyoruz onlar bilmiyor, öğreteceğiz. TÜPRAŞ yaptığı reklamda, ‘Lüksümüz yok’ diyor, bizim de ‘hak verme lüksümüz yok’” dedi.

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi