SOCAR’a ait PETKİM İşletmesi bugün itibariyle girdiği bakım duruşuna sabah saatlerinde işçilerin fabrika önünde gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile başladı. Petrol-İş Sendikası’nın sabah mesaisindeki işçilere seslendiği açıklamada işverenin esnek çalışma talebine karşı çıktıkları yer aldı.

Socar Holding bir kaç hafta önce Star Rafineri ile beraber Petkim’de de kapsam dışı çalışanlara dolar kuru artışı ile beraber iyileştirme yapmıştı. Kendilerine yapılmayan petkim işçileri zamlardan ve ücret erimesinden dolayı iyileştirme istemişti. SOCAR Holding ise bu iyileştirmeyi fazla mesaileri kısmak anlamına gelen esnek çalışmayı kabul ederlerse yapabileceklerini söylemişti. işçiler ise kazanılmış hiç bir haktan taviz verilmesini doğru bulmuyor, bunu bir “rüşvet” olarak görüyor ve pek çok hakkın ellerinden gideceği ipin ucu olarak değerlendiriyor. Sendika patron temsilcileri ile de görüşmeler sonuç vermeyince Holding Petkim işçilerini iyileştirme hakkından mahrum bırakarak bakım çalışması boyunca fazla mesaileri denetlemek istediğini yineledi. İşçiler sözleşmede yazan fazla mesai hakkının çiğnenmesine izin vermeyeceğini bugün de ilan etti.

Bahsi geçen mesai maddesi şöyle: "Her türlü çalışmadan sonra işçi 8 saat çalıştırılırsa 16 saat çalıştığı için 3, 8 saat sonra tekrar işe geleceği için de ilaveten 1 yevmiye alır yani 4 yevmiye. Ama aynı işçi 8 saat değil de 7 saat çalıştırılıp evine gönderilirse (Holdingin dayattığı bu) 14 saat mesai ücreti alır." Patron eğer diyor bakım işini yapacaksanız böyle olur, yoksa uzman niteliğinde işçi çağırırım.

'İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DE HİÇE SAYILIYOR'

Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay fabrika önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasında “Bugün itibariyle başlayacak olan planlı bakım duruşunda bizim önceliğimiz iş güvenliği ve işçi sağlığıdır.  Bunun üzerine çalışma hayatımızı planlarız. İşverenle yaptığımız toplantılarda bunu dile getirdik ancak işveren buna uygun davranmadı. Davranmamakta da ısrar ediyor. Planlı bakım duruşunda program bizim üzerimizden yapılmalı işveren ise emekli işçileri geri çağırmak ve taşeron çalıştırmak istiyor. Bu fabrikaların bakımını bizler yapıyoruz. PETKİM’den emekli bir personelin burada çalışması muazza yaratır. ‘Şu anki personelimize güvenmiyoruz’ demektir. Yetmediğimiz yerde yan sanayi desteği alırsınız, tüm program bu şekilde gerçekleştirilemez. Rafineriye taşeron çalışma sistemini dayatmaya çalışıyorlar. Sıkıştırılmış bir planlı bakım sürecini yönetemezler”dedi.

İşçiler ise Tüpraş’ta olduğu gibi işçilerin fazla mesai ücreti gibi hakların ortadan kaldırılmasını doğru bulmuyor. Ahmet Oktay mesai saatlerini 2-4-6 -7 canı ne isterse belirlemek istediklerini, bunu zorla yapamayınca iş barışını bozacak adaletsizliklere başvurduğunu, sendikalılara ayrımcılık yaptığını dile getirdi.

RÜŞVET İLE HAKLARIMIZI YEDİRMEYİZ

Oktay “Daha önce de 1-4 saat fazla çalışmayı kabul etmemiştik. Şirket Ceo’su bir açıklama yayınladı. Açıklamada ‘yükselen enflasyon rakamlarına karşı personelimizi ezdirmeme adına çalışmalarımız var’dedi. Ocak ayında yapılacak olan toplu sözleşme zammını dört ay geriye çekme teklifinde bulunan işverenin ilk şartı emekli işçilerin PETKİM’de tekrar çalışması ikinci şartı ise esnek çalışma sistemini kabul ettirmek.  Normal mesaimizin dışında isterlerse 1-4 saat arasında mesai yaptırmak istiyorlar. Bize rüşvet teklif ettiler. Biz bu teklifi reddediyoruz. Bizlere sundukları dört aylık ortalama 2bin liralık bir zam karşılığında esnek çalışma sistemini getirmeye çalışıyorlar.” Şeklinde konuştu.

Toplu Sözleşmelerinin anayasaları olduklarının altını çizen Ahmet Oktay “Bu işyerinde yalnızca acil durumlarda ve uzman gelmesi durumunda fazla mesai yaparız. Bu durumların dışında istenilen esnek çalışma sistemini kabul etmiyoruz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi