DİSK Ege Bölge Temsilciliği, KESK İzmir Şubeler Platformu, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve Türk Tabipler Birliği ortak açıklama ile Kayseri’de terör saldırısını lanetledi.

Kurumların ortak açıklaması şu şekilde: “Alışmak istemediğimiz ancak artık bizleri şaşırtmayan bombalı saldırılar silsilesinde bu gün yeni bir saldırıyla karşı karşıyayız. Kayseri’de  bu gün (17 Aralık 2016) izne çıkan askerlere yönelik bombalı saldırıda resmi kaynaklardan yapılan ilk açıklamalara  göre 16 şehit 40 yaralımız bulunmakta ve ölü sayısının artmasından korkuluyor. Öncelikle doğrudan insan yaşamını hedef alan bu saldırıyı lanetliyoruz.  Ancak kınama ve lanetlemelerin yaşanan sorunun çözümü için yeterli olmadığını artık görmek zorundayız.  Ölümleri durdurmak için hep birlikte “ARTIK YETER” diyerek inisiyatif almak, elimizi taşın altına koymak, beceremeyen sorumluları istifaya davet etmek  zorundayız.

 “Öncelikli işimiz intikam almaktır” diyen İçişleri Bakanı’nın, geldiğimiz noktanın karşılıklı intikamlar sürecinin bir sonucu olduğunun, sorunun çözümünün şiddetten geçmediğinin farkında olmaması ve bu ölümlerden sorumlu olmaması imkânsızdır. Demokrasiyle, demokratik değerlerle sorunu olduğu açık bir şekilde bilinen iktidar, OHAL aracılığıyla demokratik alanı daraltma, ifade özgürlüğünü kısıtlama konusunda sınır tanımamaktadır. Oysa şiddet eylemlerinin, terörün araç olarak görülmesini engellemenin yolu daha fazla demokrasi ve özgürlükten geçmektedir. “Ya başkanlık ya kaos” diyenler, gelinen noktadaki sorumluluklarının üstünü hamasete boğulmuş söylemlerle örtmeye çalışmaktadırlar. İnsanlar dostlarının, eşlerinin, çocuklarının “şehit” unvanı kazanmasını değil, mutlu, sağlıklı yaşamalarını istemektedirler. Durum böyleyken, hepimizin şahit olduğu üzere ölümü en çok kutsayanların hiçbir yakınının kaybedilenler arasında olmaması biraz şaşırtıcı değil midir? Tüm ölümlerin sorumlusu, ölümlerin sona ermesi için gerekli adımları atmayan iktidar sahipleridir.

Bizler, şiddete, ölümlere, bombalara ve bunlara karşı çözüm olmayan OHAL’e teslim olmayacağız. Çatışmalara, saldırılara, ölümlere karşı formül basittir. Yurtta ve bölgemizde savaşların son bulmasıdır.  Ülkemizde on binlerce insanın yaşamına mal olan çatışma sürecinin kazananı yoktur, şiddet sürdükçe de olmayacaktır. Yurttaşlarımızı hedef alan, son 1 yılda yüzlerce insanımızın yaşam hakkını elinden alan bombalı saldırılar bir daha tekrar olmamalı, her bireyin yaşam hakkına saygı duyulmalıdır.

Emek ve meslek örgütleri olarak, failinin kim olduğuna bakmaksızın insan yaşamını hedef alan her türlü şiddet eylemini kabul etmiyoruz, buna karşı sesimizi yükseltmeyi öncelikli sorumluluğumuz olarak görmekteyiz. Bu sorumluluğumuzu yerine getirirken bir yandan da daha fazla demokrasi ve acil barış talebimizi dile getirmeyi sürdüreceğimizi bildirir, saldırıda yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar dileriz.”

Editör: Haber Merkezi