AFİFE YILDIZ-ÖZGÜR ŞENGÜL/İZ GAZETE - KHK ile 135 bini aşkın memur sosyal medya paylaşımları ve sendika üyeliği gerekçesi ile kamudan ihraç edilmişti. MEB’den ve yükseköğretim kurumlarından 40 bini aşkın kişi de kamu görevinden çıkarılmıştı. Kesk Dönem Sözcüsü Necip Vardal, “15 Temmuz darbe girişimi sürecine katıldıkları iddiasıyla ihraç edilen asker sayısı 15 bin 584, polis sayısı ise 32 bin 93 iken benzer suçlamalardan dolayı eğitim ve yükseköğretim alanında yaşanan toplam ihraçların sayısı 41 bin 705’tir. İhraç edilen eğitim ve bilim emekçisi sayısı asker ve polis sayısından fazladır. Herkesin çok iyi bildiği gibi, hukuken somut delillere, yargı kararlarına, mevzuata uygun yürütülen idari soruşturmalara dayanmayan tüm kararlar yasa dışıdır” şeklinde konuştu.

‘GERÇEĞİ YANSITMADIĞI AÇIKTIR’

OHAL ve KHK’lara gerekçe olarak gösterilen ‘darbecilerle mücadele’ söyleminin gerçeği yansıtmadığını ve yasa dışı olduğuna değinen Vardal, Bu nedenle KHK ihraçlarının hukukla, adaletle açıklanacak hiçbir yanı olmadığını belirtti. Vardal, “Devlet kurumları bütün kararlarını alırken ve uygularken hukuk ilkelerine bağlı olmak ve herhangi bir konuda soruşturma yürütürken tarafsız ve hukuka uygun davranmak zorundadır. Ancak Türkiye’de özellikle 15 Temmuz sonrasında yaşananlar, idarenin keyfi kararları ile hukukun nasıl göz göre göre katledildiği, temel sendikal hak ve özgürlüklerin kullanılmasının bile ‘suç’ kapsamına alınarak doğrudan cezalandırma yöntemlerinin hayata geçirildiğini göstermektedir” diye konuştu.

YARGIDA İHRAÇ VE SÜRGÜN KABUL EDİLEMEZ

Kamu görevinden ihraç edilenler arasında Eğitim Sen üyelerininde bulunduğunu söyleyen Vardal, “ On binlerce eğitim ve bilim emekçisinin görevlerine geri dönmesinin önünde herhangi bir yasal engel yoktur. Bu açık gerçeğe rağmen, arkadaşlarımızın görevlerine başlatılmaması hukuksuzluğun geldiği noktayı göstermektedir’ ifadelerini kullandı. Ayrıca Vardal, Kamu görevlilerinin, sendikalarının aldığı kararlar doğrultusunda toplu eylem hakkına sahip olduklarını da sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi