Tüm Bel Sen İzmir 1 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Birkan Acar, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları ESHOT ile İZSU’da görev yapan memurların 2011 yılından bu yana görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının yapılmadığını söyledi, “Binlerce personel görevde yükselme sınavı bekliyor. Atamayla değil, sınavla görevlendirme istiyoruz” dedi.

Ege Telgraf'tan Erman Şentürk'ün haberine göre, son olarak İZSU Genel Müdürlüğü’nde 7 yıl önce yapılan sınavlarda terfi ve görev değişikliği hakkı kazanan memurlar, sınavların açılması birçok dava açmalarına karşın bir türlü bekledikleri sonucu alamadı. Yaşanan bu sıkıntıyla ilgili çeşitli eylemler yapan ve seslerini duyurmaya çalışan Büyükşehir Belediyesi, ESHOT ve İZSU genel müdürlüklerinde örgütlü KESK’ten konuya ilişkin açıklamalar geldi.

“VEKALETEN” MÜDÜR

5393 sayılı belediye kanunu ve 657 sayılı memur haklarını düzenleyen yasalar gereği yılda bir açılması gereken, ancak yine belediyelerin inisiyatifine bırakılan görevde yükselme ve unvan değişiği sınavlarında yaşanan karmaşa, İzmir Büyükşehir Belediyesi personeli arasında huzursuzluk yarattı. Yaklaşık 5 bin 800 memurun çalıştığı kurumda yaşanan sıkıntıya ilişkin açıklama yapan KESK’e bağlı Tüm Bel Sen İzmir 1 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Birkan Acar, şunları söyledi: “Mevzuat gereği belediyede her yıl bu sınavların yapılması gerekiyor. Ancak Büyükşehir Belediyesi, İZSU ve ESHOT’ta yıllardır sınav açılmıyor.

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, her yıl belediyeye gönderdiği yazıda sınavların yapılması gerektiğini belirtiyor. Yasadaki ilgili madde yetkiyi yerel idarelere bıraktığı için İzmir Büyükşehir Belediyesi ise bu yetkisini kullanıp sınav açmıyor. Nitekim, yasal olarak yaşanan bu boşluk nedeniyle açtığımız onca davadan da sonuç alamıyoruz ve mahkemeden hep ret kararları geliyor. Bu noktada sınavların zorunlu tutulması ve 657 sayılı yasada ek düzenleme yapılması gerekiyor.”

‘GİDERİLSİN’

Acar, halen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde sınav ile göreve gelen 9 kadrolu müdür bulunduğunu, buna karşın 130 kadar memurun vekaleten müdürlük görevini yürüttüğünü kaydetti. Acar söz konusu durumun mağduriyete yol açtığını da söyledi, “Görevde yükselme sınavı liyakat demek, memurun hakkıyla terfi alması demek. Bizim istediğimiz de liyakate uyulması. Bu mağduriyetin bir an önce giderilmesini ve yeni sınav açılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

“Uzman görev bekliyor vekil yönetici oluyor”

Bu durumun belediyenin sadece idari bölümlerinde değil; zabıta, itfaiye, ESHOT ve İZSU’nun teknik birimlerinde de yaşandığını ileri süren Acar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün  bin 800 kadar memurun çalıştığı İzmir Büyükşehir Belediyesi çatısı altında hak ettiği halde daha düşük maaşa çalışıp görevinde yükselemeyen binlerce çalışan var. Bu sayı personelin neredeyse tamamına yakınını kapsıyor. Kaldı ki yaşanan bu durum teknik birimlerde daha çok soruna yol açıyor. İşin uzmanı arkadaşlarımız görev beklerken, vekaleten atamayla bir başkası onun yöneticisi oluyor. Ayrıca görev yaptığı süre içerisinde mühendislik veya teknikerlik gibi bölümleri bitirip bu kadrolara geçebilmek için de sınav gerekiyor. Üyelerimizin maddi anlamda kayıpları büyük. Yaptığımız çeşitli eylemlerle sesimizi duyurmaya çalışıyoruz ve üyelerimizin hakkını arıyoruz. Ancak bugüne dek bu taleplerimize bir yanıt alamadık. Biz görevlendirme değil, hakkımız olan kadroyu, sınav uygulamasını istiyoruz. Liyakat ve İzmir halkına daha sağlıklı hizmet verebilmek için öncelikle bu sınavların önü açılmalı.”

Editör: Haber Merkezi