Cihan İşçi - Çiğli Organize Sanayi'de kurulu olan ve Next, Zara gibi uluslararası markalara çalışan KRD Tekstil'de sendikaya üye olduğu için iki işçi işten çıkarıldı. Bir işçi de baskılardan dolayı istifa etmek zorunda kaldı. 

160 kişinin çalıştığı firmada düşük ücret, zorunlu mesai ve kanunsuz çalışmadan kaynaklı bir suredir DERİTEKS İzmir Şube'de örgütlenenen işçiler anayasal hakkını kullanarak sendikal faaliyet yapıyordu ancak uluslararası davranış kurallarına uymayı tahahüt etmesine rağmen işveren sendikal faaliyeti engellemek için 2 işçiyi işten attı, 1 işçi de baskılara dayanamayıp istifa etmek zorunda kaldı. İçerde çalışan işçilerle görüstüğümüzde üzerlerinde istifa baskısının çok olduğunu, dayanacak güçlerinin kalmadığını söylediler. 

'SENDİKAYI KÖTÜLEDİLER'

İşten çıkarılan işçilerden Şenda Çaglayan, 2011Aralık ayından beri KRD'de de çalıştığını belirterek "Bir süre sonra bir ustanın tavırları yüzünden ayrıldım. 1 ay sonra tekrar işbaşı yaptım. İçerideki düşük ücret baskılar ve zorunlu fazla mesaiden kaynaklı sendikaya üye oldum. Patron ve müdür sendikaya üyeliğimi öğrenince beni odaya çektiler ve sendikayı kötüleyen sözler söylediler. O saatten sonra üzerine psikolojik baskı yaptılar, yerimi değiştirdiler, maasimi dusurduler ve en sonunda' daralmaya gidiyoz' deyip beni işten çıkardılar. Benden sonra işçilerle bir toplantı yapılmış ve aleyhime söylemlerde bulunmuş. Sendika bizim hakkımız sendikalı olarak çalışmak istiyorum" dedi. 

'BODROLAR MAAŞIMIZDAN DÜŞÜK'

Yaklaşık bir yıldan beri KRD Tekstilde çalıştığını beliren Hüseyin Boztaş ise yaşadıklarını şöyle anlattı "Bodroların aldığım ücretten düşük göstermesi yüzünden sendikaya üye oldum. Fabrika uluslararası markalara çalışmasına rağmen içerdeki uygulamaları çok kötü. Mesela WC önlerine turnike koyarak insanların kaç kere gittiklerini hesaplayıp kendilerine göre koydukları süreyi geçenleri herkesin önünde rencide ediyorlar. Mesai kalmadin mi ustanın psikolojik baskıları devreye giriyor. Ben de sendikaya üye oldum daha iyi bir ücret için. İşveren sendikalastığımız duyduktan sonra önce bir arkadaşı işten attı. Sonra da üzerimize baskı yaptı. Üye olanlar ve olmayanlar diye fabrika ikiye bölündü. Ben ütücüyüm ve işletmedeki ütücülerin ortalaması bir üretim yapıyorum ama sendikal faaliyet yaptığımı bildikleri için beni çıkardılar. 

'DENETMENLER BİZİMLE KONUŞMUYOR'

İstifa etmek zorunda kalan Tekin Baba ise sendikaya üye olduğu öğrenildiğinden beri baskı gördüğünü ifade ederek "Ustam sürekli gelip elimizde liste var ve senin de adın var. "Bu işten vazgeç karalisteye alınır, iş bulamazsın" denildi. Ben Anayasa'da yazılı olan hakkımı kullandım, sendikaya üye oldum. Ürettiğimiz markalar bizi denetlemeye geliyor ama hiç sormuyorlar bize 'Burada neler oluyor' diye. Kız arkadaşım sendika üyesi diye sürekli aleyhinde konuşuyorlardı. Artık baskılara dayanamayıp işten ayrılmak zorunda kaldım. Bugün ülkede herkes heryere üye olabiliyor ben bir sendikaya üye oldum diye bu baskı niye" dedi. 

INDUSTRIALL: ULUSLARARASI BOYUTA TAŞIYACAĞIZ

Konu ile ilgili goruslerini aldığımız IndustriALL yetkilileri ise bu konunun uluslararası boyutunun olduğunu kavganın tek DERİTEKS'te olmayacağını, 52 milyon üyesi olan IndustriALL'da bu sendikal faaliyette taraf olduğunu ve marka düzeyinde bu hukuksuzlugu çözmek için girişimlerde bulunulduğunu soylediler. (EVRENSEL)

Editör: Haber Merkezi