TUGAY CAN / İZ GAZETE - 1964 yılında kurulan Türk-İş’e bağlı Koop- İş Sendikası’nın İzmir Şube Başkanı Ümit Başyayla ile Koop-İş Sendikası’nın özel sektörde gerçekleştirdiği örgütlenmesi üzerine sohbet ettik. Koop-İş sendikasının AVM’lerde gerçekleştirdiği örgütlenmelere ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

AVM’lerde örgütlenmelere İnteks grubu üzerinden başladıklarının altını çizen Başyayla,  “AVM ‘de çalışan arkadaşlarımız sabahtan akşama kadar kapalı bir yerde çalışıyor. Bu sektörde çalışanlar;  işverenin mobbingine, adil olmayan ücret politikalarına, keyfiliklere maruz kalıyorlar. Biz sendika olarak Türkiye çapında örgütlü bulunduğumuz 66 mağazada 3 bine yakın üyemiz var. İzmir’de üç farklı mağazada yaklaşık 300’e yakın arkadaşımız çalışıyor” diye konuştu.

AVM’lerde çalışan emekçi sayısının her gün arttığına dikkat çeken Başyayla, “AVM’ler altı gün üzerinden çalışıyor. Yani haftada sadece bir gün tatil. Biz bunu örgütlü olduğumuz yerlerde bunu iki güne çıkardık.  Toplu iş sözleşmesi ile brilikte esnek çalışma ile ilgili bir düzen de sağlayabildik” dedi.

İŞÇİNİN KOLTUĞU GELİYOR’

Sosyal medyanın örgütlenme üzerinde etkili olduğunun altını çizen Başyayla, “Biz İzmir İKEA mağazasında örgütlendikten sonra işten çıkma oranı hatırı sayılır oranda azaldı. Buraya sendika girmeden önce işçi giriş çıkışı çok daha fazlaydı. Artık orada toplu sözleşme var.Bu da işçiyi çalıştığı yere sabitleniyor. Sendikanın olduğu yerde iş güvencesi vardır. Sendikanın olduğu yerde patronun koltuğunun yanına bir de işçinin koltuğu geliyor” şeklinde konuştu.

AVM’de çalışmakta olan kitlenin ağırlıklı olarak gençlerden oluştuğunu ve gençlerin sendika ve örgütlenme konusunda genellikle bilinçsiz durumda olduğunu ifade eden Başyayla,  İz Gazete aracılığıyla gençlere bir de çağrıda bulundu: Başyayla şöyle konuştu: “Gençler bazı şeyleri ne yazık ki az araştırıyor. Toplumumuzda sendikanın ne olduğuna ilişkin kapsamlı bir eğitim verilmediği için sendikanın ne olduğu bilinmiyor. Sendika marjinal bir şey gibi gösteriliyor. Ben bunu kabul etmiyorum. 

“Koop-İş Sendikası AVM’lerde örgütlenmeye devam edecek” diyen Ümit Başyayla, “Koop-İş Sendikası’nın adını AVM’lerde bundan sonra çok daha sık duyacaksınız. Biz sendika olarak Starbucks’ta da örgütlenmeye devam ediyoruz. Önümüzdeki süreçte Türkiye genelinde AVM’lerde örgütlülüğümüzü 100 bin seviyesine çıkarmak istiyoruz.Bunu kısa bir zamanda yakalayacağımızı düşünüyoruz. Bundan sonraki süreçte emekçi arkadaşlarımızın iş kollarına bağlı olarak E-Devlet üzerinden üye olmalarını öneriyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Haber Merkezi