ÖZLEM KARA / İZ GAZETE - İKTİDARIN, kıdem tazminatını fona devretmesine ilişkin yasa teklifinin gündeme getirmesi ile birlikte DİSK, İzmir’de bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına DİSK’e bağlı Genel Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan da katıldı. Eski Sümerbank önünde gerçekleşen basın açıklamasını DİSK adına Remzi Çalışkan okudu. Açıklamaya katılanlar arasında KESK, Türk-İş Halkevleri, Sol Parti, HDP ve Devrimci İşçi Partisi yer aldı.

‘BÜYÜK TEHLİKE!’

”Kıdem tazminatına dokunmayı aklınızdan bile geçirmeyin!” diyen Çalışkan, “Pandemi koşullarında 82 milyon insan yaşam mücadelesi verirken, işçiler olarak bizler, canımızı, işimizi ve gelirimizi korumak için mücadele verirken, işsizlik rekorlar kırmışken, ülkeyi yönetenler kıdem tazminatımıza el uzatmakta ve daha esnek, daha güvencesiz, kölece çalışma dayatmaktadır” ifadelerini kullandı. “DİSK, işçi sınıfının itirazıdır, iradesidir, umududur” ifadesini kullanan Çalışkan, söz konusu projenin tamamını ilgilendiren bir mesele olduğuna dikkat çekti. Çalışkan, “DİSK, tüm işçi sınıfını ilgilendiren bu büyük tehlikeye karşı dişe diş bir mücadele için işyerlerinde gerekli çalışmaları başlatmıştır. DİSK’i yok sayarak bu dayatmaları hayata geçirmek gibi beyhude hayallere kapılanlar, tarihten dersler çıkarmalıdır: DİSK, işçi sınıfının itirazıdır, iradesidir, umududur” şeklinde konuştu.

‘KIDEM TAZMİNATI KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR’

Çalışkan “Fon, kıdem tazminatımıza, birikmiş emeğimize ve geleceğimize el koymak demektir. Kıdem tazminatı ile ilgili konuşulacak tek şey, mevcut sistemin güçlendirilmesi, kuvvetlendirilmesi, bir gün bile çalışsa tüm işçilerin istifa hali dahil kıdem tazminatı alacağı bir düzenlemenin yapılması ve işverenlerin,işçilere kıdem tazminatını vermediğinde devletin kanun hakimiyetini sağlamasıdır. DİSK Başkanları Kurulu, bir kez daha kararlılığını ve iradesini ortaya koymakta ve iktidarı uyarmaktadır: Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir” şeklinde konuştu.

İŞÇİLERİN KAYBEDECEK BİR ŞEYİ YOK!

Basın açıklamasının ardından İz Gazete’nin sorularını yanıtlayan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Kıdem tazminatı kalktığında, işçilerin kaybedecek hiçbir şeyi yok. Kaybedecek hiçbir şeyi olmayan insanlardan da her hükumet, her devlet korkar. Çünkü her şeyimiz bittiğine göre biz, sokakta onların iktidarına karşı büyük eylemlikler yapılır. Kayıtsız işçinin yüzde kırkı, merdiven altında; kenarda, kıyıda çalışıyor. Kıdem tazminatın kaçış yerleri burasıdır. Oysa devletin ve hükümetin görevi şudur, bütün işçileri kayıt altına alacak bir gün çalışan bile kıdem tazminatı alacaktır. Bize göre kıdem tazminatı sorun değil, hükümete sorundur” ifadelerini kullandı.

‘DOĞRUSU BUDUR’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekilli Musa Çam, AKP hükümetine yüklendi. Çam, “İktidar, işçilerin kazanmış oldukları kıdem tazminatını bir fona dönüştürerek el koymak istemektedir.Yasa parlamentoya gelmedi ama bir çalışma yapıldığının ve taraflarla görüşülmeye çalıştırıldığını görüyoruz.Bu nedenle DİSK başta olmak üzere Türk –İş ve diğer emek dostları Türkiye’nin her tarafında kıdem tazminatının fona devredilemesine karşı meydanlarda ve alanlarda eyleme başladılar. Doğrusu budur” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi