3 milyon kamu emekçisini, 2 milyon memur emeklisini ilgilendiren 2018-2019 yıllarını kapsayan dördüncü dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin ikinci turu geçtiğimiz günlerde başladı. KESK İzmir Şubeler Platformu , 'Toplu Sözleşme Masa Açma' eylemleri başlatarak 22 Ağustos gününe kadar İzmir'in çeşitli ilçeleri ve iş yerlerinde taleplerini dile getirmek için eylemlikler geçekleştirecek. İlk olarak Basmane Gar'da masa açan kamu emekçileri konuyla ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

"İhraçlarınıza, açığa almalarınıza, sürgün ve cezalarınıza teslim olmayacağız" pankartı açan kamu emekçileri masaya taleplerinin yazılı olduğu afişleri asarak sık sık, "KHK'ler gidecek biz kalacağız" , "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz" , "Satış değil toplu sözleşme" ve "Toplu sözleşme hakkımız grev silahımız" sloganları attı.  

 Basın açıklamasını okuyan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İzmir Şube Sekreteri Mehti Seyhan, toplu sözleşme döneminin OHAL ve KHK rejiminin gölgesinde gerçekleştiğini belirterek, "Onlarca temel sorun var. Ama olmazsa olmaz talebimiz OHAL'in derhal kaldırılması ve anayasaya aykırı olan KHK'lerin iptal edilmesidir" dedi. Güvenceli iş ve gelecek taleplerinden asla vazgeçmeyeceklerini ifade eden Seyhan, "Özelleştirmeler durdurulsun. Sözleşmeli, taşeron, esnek, kuralsız çalışma yasaklansın. İş ve ücret güvencesini tehdit eden her türlü istihdam biçimi kaldırılsın" dedi.

'ORTAK MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM'

2017 Haziran ayı itibari ile dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 1.510, yoksulluk sınırının ise 4.925 TL'ye olarak belirlendiğini hatırlatan Seyhan, bu nedenlerle kamu emekçilerinin en düşük maaşının 3.450 TL'ye çıkartılmasını talep ettiklerini dile getirdi.  Kamu emekçilerinin insanca bir yaşamı hak ettiğini ifade eden Seyhan, "Toplu sözleşmeye ilişkin taleplerimizi sıralarken zannedilmesin ki asgari ücretlinin, işçinin, özel sektör çalışanlarının halini bilmiyoruz. Bizleri işçi-memur, kadrolu-sözleşmeli, kadın-erkek diye karşı karşıya getirmeyi hedefleyenlere karşı omuz omuza olma vaktidir. Tüm çalışanları emeğin ortak mücadelesini büyütmeye, geleceğe sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi.

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi