DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZENERJİ şirketinde çalışan 10 bin emekçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde neredeyse sona gelindi.

DİSK Genel İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu ise bugün yaptığı açıklamada müjdeyi verdi. Komisyon, kadınların sözleşme üzerinde talep ettiği maddelerin de kabul edildiğini ve garanti altına alındığını duyurdu. Bu maddelerin içinde daha önce birçok kez gündem olmuş olan regl izni de yer alırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde ilk regl iznini alan işçi sendikası da DİSK Genel İş İzmir 2 No’lu Şube oldu.

‘KENDİ HAKLARIMIZI KENDİMİZ KAZANABİLİRİZ’

Konuyla ilgili gazetemize konuşan DİSK Genel İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu üyesi Zeynep Zarıçlar, “Biz komisyon olarak bu dönemki toplu sözleşmede kadına dair bir şeyler yer almasını istedik. Bununla ilgili de bayağı çetin bir mücadele verdik. Genelde sendika mücadelelerinde kadınların ön safhalarda yer alamayacağı, kadınların haklarını erkeklerin arayacağı gibi bir algı yaratılıyor. Bizim mücadelemiz bunun aksini ispat etmekti. Biz kadınlar kendi haklarımızı kazanabiliriz, bunun için erkeklerin bizi savunmasına ihtiyacımız yok. Biz istersek başarırız” diye konuştu.

‘ISRARLA BU İZNİ ALACAĞIMIZI İFADE ETTİK’

“Toplu sözleşme başlayalı yaklaşık beşinci ayına geldi, taban ücret maddesiyle bekleyen bir regl iznimiz vardı” ifadelerini kullanan Zarıçlar, “Biz ısrarla bu izni alacağımızı ifade ettik, basın açıklamaları ve etkinlikler gerçekleştirdik. Alanları tek tek gezdik ve neden bu izni istediğimizi anlattık. Memur kadınlar bu izni kullanabiliyor ama alandaki kadınlara bu izin sağlanmıyordu. Özellikle Tunç başkanın gelmesiyle alandaki kadın sayımız çok arttı, çünkü Tunç Soyer kadın istihdamına önem veren bir başkan” dedi.

BAŞKAN YILDIZ ‘KIRMIZI ÇİZGİMİZ’ DEMİŞTİ

Zeynep Zarıçlar, “Bize toplu sözleşme masasında ilk baştan beri bu iznin verilmeyeceği söylendi, biz de bu iznin verileceğini, gerekirse Tunç başkana kadar gidecek bir madde olduğunu söyledik. Ama bu anlamda da yönetim kuruluna ve şube başkanımız Arif Yıldız'a teşekkür ediyorum. Hiçbir zaman sözümüzün üzerine söz söylemediler, hep yanımızda durdular” ifadelerini kullandı.

Genel İş İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız, İZ TV'de yaptığı açıklamada da, " Net söylüyorum; regl izni talebimiz bu sözleşme sürecinde kırmızı çizgimizdir" demişti.

‘SADECE BİR İZİN DEĞİL’

Toplu sözleşmenin sadece para bağlamında değil sosyal hak bağlamında da önemli olduğunu ifade eden Zarıçlar, “Bu sadece bir izin değil, bu farkındalık için önemli bir adım. Bu ülkede hijyenik ped satın alacağımız zaman pedi siyah poşete koyuyorlarken biz "Evet, kardeşim regliyim, gelemiyorum" diyebilmeliyiz. Bu izin bize verilmedi, biz bunu söke söke aldık” diye konuştu.

‘KADINLAR İSTERSE ALAMAYACAKLARI BİR ŞEY YOK’

Son olarak, “Kadınlar isterse alamayacakları hiçbir şey yok” açıklamasıyla kadınlara çağrı yapan Zeynep Zarıçlar, “ Sadece bunu kadınlara aşılamak gerektiğine inanıyorum. Hak ve özgürlüklerimizi iyi tanımalı, iyi bilmeliyiz. Bütün kadınların birleşmesinden yana bir umudum var” ifadelerini kullandı.

KABUL EDİLEN MADDELER NELER?

DİSK Genel İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu tarafından açıklanan ve sözleşmede kabul edilecek maddeler ise şu şekilde:

1. Ayrımcılığın Önlenmesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği
2. Emzirme odalarının açılması
3. Doğum sonrası 3 hafta ücretli izin verilmesi
4. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde kadın işçilerin yapılacak etkinliklere iş akışı etkilenmeyecek şekilde katılımlarının sağlanması
5- Regl izni

Editör: Haber Merkezi