TUGAY CAN / İZGAZETE - Konuşmasına 24 Kasım Öğretmenler Günü hatırlatmasıyla başlayan Beko, Kanun Hükmünde Kararname ile işlerinden atılan öğretmenlerin tekrar işlerinin başına dönmesini temenni ettiğini dile getirdi. Üç bine yakın yakın öğretmenin haksız bir şekilde işinden olduğunu hatırlatan Beko tüm öğretmenlerin öğretmenler gününü kutladı

Sendikal hareket olarak yoğun bir dönemden geçildiğini ifade eden Beko, "Üç gün önce Zonguldak'taydım. Orada maden işçilerinin sorunlarını dinledim." dedi. Daha önce Zonguldak'ta grevin yaşandığı dönemde İzmirliler olarak madencilere yiyecek yardımı gönderdiklerini hatırlatan Beko, Cumartesi günü Emekli-Sen'in Bornova'da düzenleyeceği panele konuşmacı olarak katılacağını hatırlattı.

Ümit Kartal'ın sorduğu "AKP döneminden önce emekçiler için bu kadar karanlık bir tablo söz konusu muydu?' sorusuna "Ulusal kurtuluş savaşı sonrası dedelerimizin tırnaklarıyla oluşturduğu yerler vardı. Tekel fabrikası bunlardan bir tanesi ya da Şeker Fabrikası. Şimdi baktığımızda o güzelim insanlar o fabrikalarda insan olmanın gerekleri olan maaşları alıyordu. AKP döneminde Tekel ve Şeker Fabrikaları kapatılınca burada çalışan insanların işsiz kalacağını anlatmaya çalıştık fakat derdimiz anlatamadık diyen Beko, "AKP hükümeti 4A diye bir şey çıkardı. Bu çalışana işçi diyemiyorsun. Gene AKP döneminde fabrikaların tapuları uluslararası sermayeye devredildi." şeklinde konuştu.

Belediyelere taşeron firmaya verdiğin yüzde yirmi beşlik komisyonu kendi işçine ver çağrısı yapan Beko, "Eskiden ESHOT'ta çalışıyordum. Yedi bin kişi sendikalıydık. Türkiye'de her yerde böyleydi. Ancak şu an taşeron işçisi 3 ay sonra başına ne geleceğini bilmiyor. Araştırmalara iş cinayetlerine kurban giden insanların yüzde 94'ü taşeron." ifadelerini kullandı.  

Bir diğer çağrıyı da İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ve Aziz Kocaoğlu'na yapan Beko, Mahir Kılıç'a işinin geri verilmesi gerektiğini söyledi.

"Bugüne kadar bu insanlarımızı kaybettik ve kaybetmeye de devam ediyoruz. Ancak hükümet bundan ders almıyor." Diyen Beko ayrıca Soma'daki yargılamada bulunduğunu ifade ederek, Orada ki maden işletmecisi yetkilisinin "Eğer biz kriterlere uymuş olsaydık ben hakim karşısında olmazdım, 301 arkadaşımızda toprağın altında olmazdı." ifadelerini hatırlattı.

KIDEM TAZMİNATI SADECE İŞÇİNİN DEĞİL ÜLKENİN DE SORUNU

CHP'nin Taşeron İşçiler Kurultayı ile ilgili olarak "Bizim açımızdan ikinci kurultay oldu. Kıdem tazminatıyla ilgili DİSK olarak kararlıydık." ifadelerini kullanan Genel Başkan, " O dönem CHP'li yöneticilerle görüştük. Bu kurultayları CHP'ye aslında biz önerdik. Özellikle Veli Ağbaba'nın çok fazla çabası oldu. Kıdem tazminatı sadece işçinin değil ülkenin de sorunu. Biz Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve sendikasız kardeşlerimizle ortak bir iş yapmalıydık. Kıdem Tazminatı Kurultayı'ndan sonra yasa AKP tarafından rafa kaldırıldı, başta Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere katkı koyan herkese buradan teşekkür ediyorum." dedi.

TAŞERONA KİM KADRO VERİRSE AYAKTA ALKIŞLARIM

Taşeron İşçilerle ilgili olarak dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile yedi saatlik bir görüşme yaptığını belirten Beko " Kendisini ikna etmiştik, ancak sonra görevden alındı. Meğer Davutoğlu'da taşeron işçiymiş. Sonraki Başbakan Binali Yıldırım'dan da söz aldık fakat bir yıldır gelişme yok." dedi. Beko'nun "Taşerona kim kadro verirse, ben DİSK Genel Başkanı olarak ayakta alkışlarım." Ifadesi dikkat çekti.

SOSYALİST BİR İKTİDARA İHTİYACIMIZ VAR

Yarın Cumhurbaşkanı emekli maaşını kaldırıyorum, DİSK'i kapatıyorum, dese bunu anında yapabilecek yetkilere sahip olduğunu vurgulayan Beko, "Bugün 160 gazeteci cezaevinde, HDP'li vekiller cezaevinde. 150 bin kamu çalışanı,3 bin öğretim görevlisi görevden alınmış durumda. Ayrıca 85 Belediye'yede kayyum atanmış durumda." dedi. "150 bin kamu çalışanının gidebileceği hiçbir mahkeme yok, on altı ayda KHK'larla neler yapıldığını tek tek açıklayacağız diyen Beko, DİSK'in 2 Aralık'ta Ankara'da OHAL Kurultayı yapacağını sözlerine ekledi.

OHAL'in basın emekçilerini de ciddi anlamda zor durumda bıraktığını belirten Beko, İşsiz kalan 5 bin basın emekçisin bulunduğunu ifade etti.

"Bu karanlık günlerin tek panzehiri Sosyalizm'dir." diyen Beko "Vahşi kapitalizmin sonlanması için Sosyalist bir iktidara ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.  

Editör: Haber Merkezi